Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Λαχταριστά μπιφτέκια γαλοπούλας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

1 κιλό κιμά γαλοπούλας
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
Αλάτι, πιπέρι
8 ψωμάκια για χάμπουργκερ, κομμένα στη μέση
1-2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
Φύλλα μαρουλιού, πίκλες, κέτσαπ, και τσιπς πατάτας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε καλά τα 9 πρώτα υλικά με τα χέρια μας.
Κλείνουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κατόπιν πλάθουμε 8 ίδιου μεγέθους μπιφτέκια.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια μας στο γκριλ, ή σε αντικολλητικό τηγάνι περίπου 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά από κάθε πλευρά.
Τοποθετούμε τα μπιφτέκια μας πάνω στο μισό ψωμάκι, και τοποθετούμε από πάνω μία φέτα ντομάτας, μία φέτα πιπεριάς και 1 μικρό φύλλο μαρουλιού.
Καλύπτουμε με το άλλο μισό ψωμάκι. Αν θέλουμε, μπορούμε προηγουμένως να ψήσουμε 1-2 λεπτά και τα ψωμάκια στο φούρνο ή στο τηγάνι, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Σερβίρουμε τα χάμπουργκερ με τσιπς πατάτας, πίκλες και κέτσαπ.  
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η Όστρια συνεχίζει τις Παραδόσεις……

Κυδώνι πελτές(ή μπελτές ή στυφτό) και κυδωνόπαστο!

από  Εδώ

"Ήταν πολύ όμορφα στην πατρίδα...Τα σπίτια ήταν όμορφα,γεμάτα καλούδια που τα ετοίμαζαν οι γυναίκες,το καθένα στην εποχή του.Ήταν τα γλυκά του κουταλιού, βύσσινο, κυδώνι, καρυδάκι, σύκο, μάλινα(βατόμουρα),τα κράνα και τα φραγκοστάφυλα.Ήταν οι μουστολαμπάδες(σουτζούκια με μουσταλευριά),τα τουρσιά κάθε λογής με πρώτο και κύριο την αρμιά,το τουρσί λάχανο.Σπίτι δεν υπήρχε χωρίς αρμιά γιατί είναι υλικό απαραίτητο για τα γιαπράκια,για τα ξινό πιλάφι και για το ψητό χοιρινό μπούτι που ήταν το χριστουγεννιάτικο φαγητό...
...Τα φρούτα τα συντηρούσαν κρύβοντάς τα μέσα σε πίτουρα κι έτσι είχαμε μήλα,ρόδια,αχλάδια όλον το χειμώνα.Τα πορτοκάλια ήταν πολύ σπάνια.Που και που μας έφερναν κανένα.Έτοιμα ήταν και τα ψανορέφια,η σλανίνα(παστό λαρδί),που τα έφτιαχναν από το σπιτικό χοιρινό και τα είχαν όλον σχεδόν το χρόνο.Μαζευόμαστε τα βράδια στη ζεστασιά του σπιτιού,γιατί πρέπει να σας πω ότι είχε πολύ κρύο στην πατρίδα μου,και κάναμε τσαλμάδες(ποπ κορν).Η μητέρα έφτιαχνε μικίκια(τηγανίτες)που τις τρώγαμε με μέλι ή με τυρί.Τραγουδούσαμε,αστειευόμασταν,κουβεντιάζαμε.Ήταν τόσο ωραία που δεν ήθελες να τελειώσει η βραδιά..

Μαρμελάδα με εσπεριδοειδή!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 3-4 βαζακια

Υλικά:

2 μεγάλα βιολογικά πορτοκάλια με χοντρή φλούδα
1 περγαμόντο
1 μεγάλο βιολογικό γκρέιπφρουτ
1 λεμόνι
Κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι της σούπας χυμό λεμονιού
3-4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα με καθαρό νερό. Στύβουμε τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ και κρατάμε το χυμό τους.
Κόβουμε τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ στη μέση κατά μήκος και μετά σε λεπτές φέτες. Αφαιρούμε την φλούδα από το λεμόνι και το περγαμόντο. Κόβουμε τη φλούδα σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε τις φλούδες μαζί με το χυμό (0,5 λίτρο) σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, αφήνουμε να κοχλάσει και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφού κοχλάσει για λίγο χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου μιάμιση ώρα και προσθέτουμε την ζάχαρη. Προσθέτουμε τόση ζάχαρη όσα ποτήρια είναι το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί κατά την διάρκεια της νύκτας σε θερμοκρασία δωματίου.
Την επόμενη μέρα, βάζουμε τη κατσαρόλα στην φωτιά και αφήνουμε να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ξεσκέπαστο για περίπου 2 ώρες. Δυναμώνουμε την φωτιά σε μέτρια και ανακατεύοντας συχνά για άλλα 30 λεπτά. Ξαφρίζουμε την μαρμελάδα μας και αφήνουμε να κοχλάσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία στους 105οC (χρησιμοποιήστε θερμόμετρο μαγειρικής). Στύβουμε το λεμόνι και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα μας σε βαζάκια τα οποία είχαμε αποστειρώσει κοχλάζοντας τα σε καθαρό νερό και τα οποία αφήσαμε να στεγνώσουν καλά. Βάζουμε την μαρμελάδα μας στα βαζάκια και κλείνουμε ερμητικά. Διατηρούμε σε δροσερό και ξηρό μέρος για ένα ολόκληρο χρόνο. Σερβίρετε τη μαρμελάδα σας με φρέσκο ψωμί ή πάνω σε φρυγανιά.  
Απολαύστε!

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Κολοκυθόπιτα αλμυρή!



Υλικά :

1 μέτρια Κολοκύθα (για πίτα)
200 ml γάλα
3 αυγά
250 γραμμάρια φέτα
10 με 15 γραμμάρια ρύζι
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο
1 κουτάλι αλάτι
Φύλλα κρούστας ή χειροποίητα

Εκτέλεση :

Κόβουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τη φλούδα και τους κολοκυθόσπορους και τρίβουμε την ψίχα στον τρίφτη.
Τρίβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια, με πιρούνι, ή την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά, ρίχνουμε το αλάτι, τη φέτα, το λάδι, το ρύζι και στο τέλος την τριμμένη κολοκύθα. Αφού ανακατέψουμε καλά, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το βούτυρο.
Το μείγμα είναι έτοιμο.
Σε λαδωμένο ταψί Ν 38 ΜΕ 432στρώνουμε τα φύλλα (4 έτοιμα ή 2 χειροποίητα) και ρίχνουμε το μείγμα ομοιόμορφα, να μην συγκεντρωθεί σε ένα σημείο το παχύρρευστο και σε άλλο το ρευστό.
Στη συνέχεια, στρώνουμε πάνω από το μείγμα ένα φύλλο, λαδώνουμε και γυρνάμε τα περισσεύματα από όλα τα φύλλα πάνω του.
Τέλος καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, ρίχνουμε πάνω τους λίγο βούτυρο και λίγο λάδι.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με ;190 βαθμους για περιπου 60 λεπτά.
Αν καλύπτουμε προς το τέλος του ψησίματος το ταψί με
Για να μην μας αρπάξει από επάνω βάζουμε εάν χρειαστεί αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κρεμμυδόπιτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 12 ατομα

Υλικά:

Φύλλο
600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
Γέμιση
600γρ.τυρί φετα χοντροτριμμένο
200γρ. edam ή άλλο ημίσκληρο τυρί χοντροτριμμένο
2 μεγάλα βιολογικά αβγά
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
Aλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο για τη πίτα

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε τα τυριά σε ένα μπολ μαζί με τα κρεμμύδια, τον άνηθο τα αβγά και το αλατοπίπερο για να ενοποιηθούν. Σκεπάζουμε τη γέμιση με καθαρό ρούχο και την αφήνουμε στην άκρη.
Μετά ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν παουτερ, προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό ώστε να σφίξει η ζύμη μας και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ που ζυμώνουμε.
Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε δυο μέρη. Ανοίγουμε φύλλο πάνω σε μια αλευρωμένη λεία επιφάνεια, ώστε να καλύπτει και με το παραπάνω το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο μέσα στο ταψί. Βάζουμε μέσα τη γέμιση μας και διπλώνουμε τα κομμάτια της κάτω ζύμης πάνω στη γέμιση μας. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το βάζουμε από πάνω για να σκεπαστεί η κρεμμυδόπιτα μας. Τη χαράσσουμε με ένα μαχαίρι ώστε να μπορούμε να την κόψουμε. Τρυπούμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια της και την περιχύνουμε με το λάδι. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180oC και μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο. Η κρεμμυδόπιτα σερβίρετε ζεστή ή και ακόμη κρύα. 
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Μπούτια κοτόπουλου με θαυλανδέζικη σάλτσα μπαρμπεκίου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου
1 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο
2 ολόκληρα λεμονόχορτα
ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ
1 πράσινο τσίλι, χωρίς τα σπόρια
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ περασμένο στο τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες

Εκτέλεση:

Τρυπήστε ελαφρά τα μπούτια του κοτόπουλου σε διάφορα σημεία με ένα μυτερό μαχαίρι.
Βγάζουμε τα φύλλα κόλιαντρου και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τα κοτσάνια του κόλιανδρου μέσα σε ένα επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (λεμονόχορτο, χυμό και ξύσμα από λαιμ, τσίλι, ηλιέλαιο, τσίντσερ και σκόρδο) και κάνουμε μία πάστα.
Τρίβουμε την πάστα πάνω στα μπούτια του κοτόπουλου φροντίζοντας να εισχωρεί και μέσα στις σχισμές που δημιουργήσαμε με το μυτερό μαχαίρι.
Βάζουμε τα μπούτια σε μια καθαρή πλαστική σακούλα. Σφραγίζουμε τη σακούλα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 40 λεπτά ώστε να αρωματιστούν τα μπούτια με τη πάστα. Ανάβουμε κάρβουνα και φροντίζουμε να έχουμε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τη σχάρα μας αρκετά ψηλά και τοποθετούμε το κοτόπουλο απευθείας πάνω στη σχάρα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά γυρνώντας συχνά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Σουβλάκι γαλοπούλα με ασιατική μαρινάδα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι σόγια σως
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας ξίδι ρυζιού
1 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από φρέσκο τζιντζερ
800γρ. στήθος γαλοπούλας χωρίς κόκκαλα και δέρμα

Εκτέλεση:

Για να κάνουμε τη μαρινάδα αναμιγνύουμε το κρασί, το χυμό πορτοκάλι, τη σόγια σως, το νερό, το ξύδι ρυζιού, το σπορέλαιο, τη σκόνη σκόρδου και το τζιντζερ.
Κόβουμε τη γαλοπούλα σε λεπτά κομμάτια. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε μια καθαρή πλαστική σακούλα και ρίχνουμε τη μαρινάδα πάνω από τα κομμάτια γαλοπούλας. Κλείνουμε τη σακούλα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες ώστε να αρωματιστεί η γαλοπούλα με τη μαρινάδα. Περνούμε τη γαλοπούλα σε σουβλακια και ψήνουμε μέσα σε προθερμασμένο τηγάνι γκριλ ή ακόμη καλύτερα στα κάρβουνα πάνω σε μέτρια φωτιά. Γυρίζουμε συχνά τα σουβλάκια και ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά ή ανάλογα με τα δικά μας γούστα. Σερβίρετε με ρύζι και πράσινη σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

225γρ. φρέσκα συκωτάκια κοτόπουλου
1/3 φλιτζανιού ζωμός κότας
2 πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
1/8 κουταλάκι του γλυκού ανάμικτα μπαχαρικά (π.χ.allspice)
1/4 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 φλιτζανιού φρέσκια κρέμα

Εκτέλεση:

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα συκωτάκια κοτόπουλου μαζί με τον ζωμό, τα κρεμμυδάκια, τα ανάμικτα μπαχαρικά και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα συκωτάκια. Στραγγίζουμε τα υγρά από την κατσαρόλα και αφήνουμε τα συκωτάκια να κρυώσουν 20-25 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα βρασμένα συκωτάκια και κρεμμυδάκια σε ένα μπλέντερ με μεταλλική λεπίδα. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν σαν πουρές. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στον καταψύκτη για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, κτυπάμε με μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να δημιουργηθεί μία απαλή σαντιγί. Βγάζουμε το μείγμα από τον καταψύκτη και προσθέτουμε την σαντιγί. Διπλώνουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα τα δύο μείγματα για να ενωθούν. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, σκεπάζουμε με καθαρή πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα πριν σερβίρουμε.
Σερβίρετε το πατε με συκωτάκια κοτόπουλου με αλμυρά κρακεράκια ή φρέσκο ψωμί.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αρνάκι φρικασέ!

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Χοιρινές μπριζόλες με μήλα και κανέλα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 μπριζόλες χωρίς κόκαλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο με μειωμένα λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μέτρια μήλα ξινά, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ψήνουμε τις μπριζόλες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 6 λεπτά σε κάθε πλευρά. Όταν ροδοκοκκινίσουν τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις διατηρούμε ζεστές.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα μήλα, τα καρύδια και το μίγμα με τη καστανή ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να καραμελώσουν. Σερβίρουμε το μίγμα με τα μήλα και τις μπριζόλες σε ένα ωραίο πιάτο.  
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Λαχανοντολμάδες μ΄αυγολέμονο!



Υλικά :

1 λάχανο μεγάλο (μαλακό για λαχανοντολμάδες, το σκληρό είναι για σαλάτα)
750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
120 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
150 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό και άνηθο (κανονίζετε όσο θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό
Εκτέλεση :
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και τα ζυμώνουμε, μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάχανο όταν μαλακώσει το βγάζουμε σ΄ένα ταψί, όταν κρυώσει λίγο αρχίζουμε να βγάζουμε φύλλα.
Μερικά σκληρά φύλλα και κοτσάνια τα στρώνουμε σε μια κατσαρόλα που θα βράσουμε τους λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε δε και 11/2 ποτήρι του νερού από το νερό που βράσαμε το λάχανο, όπως επίσης και το βούτυρο.
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο κι αρχίζουμε να διπλώνουμε τους λαχανοντολμάδες (σ΄ ένα κομμάτι λάχανο βάζουμε 11/2 κουταλιά σούπας γέμιση και τη τυλίγουμε σφιχτά με το λάχανο, σε μακρόστενο σχήμα).
Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα με τα φύλλα και τα κοτσάνια κάνοντας σειρές και τις σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο.
Τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 11/4 περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά.
Όταν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστοί καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μπορείτε να τυλίξετε και μερικούς αντί με λάχανο με αμπελόφυλλα και να τα στρώσουμε ανάμεσα σ΄ αυτούς που είναι με λάχανο.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Αρνάκι στη γάστρα με πατάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1.5 κιλά αρνίσιο μπούτι
1 κιλό πατάτες πλυμένες και καθαρισμένες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια χοντρά κομμένα
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι νερό
2 φύλλα δάφνης
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε ελαφρά το κρέας για να δημιουργηθούν μικρές οπές. Βάζουμε το σκόρδο μέσα στις οπές αυτές για να αρωματιστεί το κρέας όσο θα ψήνεται. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας πολύ καλά και πασπαλίζουμε με την ρίγανη. Τοποθετούμε το αρνάκι στο κέντρο της γάστρας.
Βάζουμε τις πατάτες μέσα στη γάστρα γύρο από το κρέας, αφού τις πλύναμε με άφθονο νερό, τις καθαρίσαμε και τις κόψαμε στα τέσσερα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και κρασί. Προσθέτουμε το νερό και ακόμα λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε προσεκτικά τη γάστρα. Βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο και ψήνουμε στους 180οC για μιάμιση ώρα περίπου. Ελέγχουμε στη μία ώρα το φαγητό μας αν χρειάζεται νερό. Απομακρύνουμε το πώμα της γάστρας και ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό μας και απορροφήσει τα υγρά του. Σερβίρετε σε μια μεγάλη πιατέλα. 
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΤΣΙΓΑΡΕΛΙ ΜΕ ΡΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Είναι γνωστό ότι το τσιγαρέλι (σπεσιαλιτέ Κέρκυρας και Ιονίου γενικότερα) γίνεται με διάφορα άγρια χόρτα.
Άντε να τα βρεις μέσα στα τσιμέντα....
Είχα στην κατάψυξη σπανάκι, ραδίκια, μανιτάρια, μπάμιες, αρακά και μερικά άλλα.
Διαλέγω τα ραδίκια και τα μανιτάρια.  Βγάζω όμως και το σπανάκι, για να κάνω ένα σπανακόρυζο, παραγγελιά της συμβίας.
Να και το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α  για μια μερίδα και κάτι (!)
200 γραμ. "Ελληνικά Χόρτα - Ραδίκια" κατεψυγμένα Μπάρμπα-Στάθης
120 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Κρεμμύδι κόκκινο, μικρό, μέτρια κομμένο
2-3 κουτ.σουπ. Μαϊντανό σε φύλλα
2 σκελίδες Σκόρδο
1/2 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό ξηρό
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
200 γραμ. (μισό κουτί) Κονκασέ, πολτοποιημένο στο multi
Αλάτι και Πιπέρι
1 κουτ.γλυκού Πάπρικα καπνιστή γλυκειά
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω για μερικά λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ρίχνω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σωτάρισμα, μέχρι να μειωθούν τα υγρά που βγάζουν.

Σαλάτα με ρόκα και τυρί κεφαλογραβιέρα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγες για 2 ατομα

Υλικά:

3 φλιτζάνια φύλλα ρόκας
1 ντομάτα μεγάλη
100γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι της σούπας θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το κοτσάνι της ρόκας και τη πλένουμε πολύ καλά με μπόλικο νερό. Αφήνουμε τη ρόκα να στεγνώσει και μετά την κόβουμε σε χοντρά κομμάτια είτε με ψαλίδι είτε με το χέρι μας.
Μετρούμε 3 φλιτζάνια φύλλα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Κόβουμε τη ντομάτα μας σε φέτες και τη τοποθετούμε στο κέντρο της ρόκας.
Κόβουμε το τυρί σε φέτες και το βάζουμε μέσα στη σαλάτα μαζί με τα κουκουνάρια, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε τη σαλάτα μας και τη σερβίρουμε στο πιάτο μας. Συνοδεύσετε τη σαλάτα σας με κρέας στη σχάρα. 
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τάρτα με μηλά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή 6-8 άτομα

Υλικά:

1 φύλο σφολιάτα, αποψυγμένο
3 μεγάλα μήλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλάκια του γλυκού κονιάκ
3/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη, (δύο κουταλιές της σούπας επιπρόσθετες)
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη, (λίγο επιπρόσθετο για πασπάλισμα)
Λίγη ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC.
Πλένουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε σε μέτριες φέτες.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε κατά διαστήματα με απαλές κινήσεις για να μην λιώσουν τα μήλα. Όταν καραμελώσει ελαφρά η ζάχαρη προσθέτουμε το κονιάκ και την κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει κάπως η σάλτσα στο τηγάνι (περίπου 3-4 λεπτά). Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε τα μήλα να σταθούν.
Παίρνουμε το ταψί του φούρνου μας και το καλύπτουμε με ένα χαρτί φούρνου (προσέξτε να είναι κρύο το ταψί). Τοποθετούμε τη σφολιάτα πάνω στο χαρτί και την χαράσσουμε σε δύο ίσα μέρη. Διπλώνουμε ελαφρά προς τα μέσα τις άκριες (περίπου μισό εκατοστό) έτσι ώστε να σχηματιστούν δύο θήκες τάρτας.
Τοποθετούμε τα μήλα σε σειρές μέσα στις θήκες τάρτας και πασπαλίζουμε τα μήλα με δύο κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε τις τάρτες μας στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλο και να καραμελώσουν τα μήλα.
Κόψτε τις τάρτες όσο είναι ζεστές σε μερίδες και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Απολαύστε!

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Τα σύκα και τα μυστικά τους!


Τα σύκα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των Μεσογειακών λαών. Βρισκόμαστε στην περίοδο συγκομιδής τους καθώς... η περίοδος που ωριμάζουν είναι από τα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Φυσικά, μπορούμε να τα απολαμβάνουμε σε όλη την διάρκεια του χρόνου εφόσον αποξηραίνονται και έτσι αποτελούν σημαντική τροφή για το χειμώνα και μια τέλεια επιλογή ως σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα μας.


Διαβάστε τη συνεχεία Εδώ
 

Κανελόνια Κυπριακά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 30 κανελλονια

Υλικά:

1 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι)
1 ντοματοχυμο
Για τις κρέπες
1 λίτρο γάλα φρέσκο
2-1/2 φλιτζάνια αλεύρι
5 αυγά χτυπημένα
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, το αλεύρι, τα αυγά, το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό μικρό τηγάνι ή μια κρεπιέρα το βάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε 1/2 φλιτζανάκι του καφέ από το μίγμα. Αναποδογυρίζουμε τη κρέπα για να ψηθεί και από τις δύο πλευρές. Τοποθετούμε τις κρέπες σε ένα μεγάλο πιάτο ξέβαθο. Αν θέλουμε μπορούμε να φυλάξουμε τις κρέπες μας στην κατάψυξη μέσα σε πλαστική μεμβράνη και να τις χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το κιμά και τον ανακατεύουμε κατά διαστήματα να ροδοκοκκινίσει. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και παίρνουμε μία-μία τις κρέπες και βάζουμε δύο κουταλιές από το μίγμα του κιμά μέσα στη κρέπα και την τυλίγουμε σε ρολό (κανελόνι). Τοποθετούμε τα κανελόνια σε σειρά μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος μέχρι να γεμίσει και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε το ντοματοχυμό από πάνω τους και το τριμμένο τυρί.
Τοποθετούμε στο φούρνο στους 180oC για μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να δημιουργηθεί κρούστα από πάνω. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό.  
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

η Όστρια Συνεχίζει την Παράδοση, σήμερα με Φθινοπωρινές Συνταγές.

Καλημέρα και σήμερα...

από την Όστρια
από Εδώ  
Ήρθε και το κίτρινο...Απότομα,σχεδόν σε μια μέρα...Το Φθινόπωρο είναι η εποχή των πολλών υποσχέσεων,του τρύγου,του λιομαζώματος,των ονομαστικών εορτών,της ετοιμασίας του σπιτιού για το Χειμώνα,της φωτιάς και των παραμυθιών...λίγο μελαγχολικό,τόσο όσο για να μας συγκεντρώσει στο σπίτι,εποχή νέων χρωμάτων-κίτρινο και κόκκινο και καφέ και γκρι(πρέπει να επισκεφτείτε το Πήλιο αυτή την εποχή)-αλλά και...
...νέων  γεύσεων,αφού μπαίνουν για μια φορά ακόμη στη ζωή μας τα κάστανα..(.Αν βρείτε κάστανα μεγάλα και καθαρά-χωρίς τρύπες ή σχισίματα-πάρτε λίγο περισσότερα και βάλτε τα στην κατάψυξη...Έτσι θα τα συντηρήσετε όλο το χρόνο...Θυμηθείτε μόνο πως πρέπει να τα ρίξετε έτσι παγωμένα σε νερό που βράζει,όταν τα χρειαστείτε...είναι πολύ σημαντικό το να μην τα ξεπαγώσετε)..

Παιδικό σάντουιτς φατσούλα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 φετες ψωμιου

Υλικά:

7 αυγά
1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 φέτες ζαμπόν
4 φέτες ψωμί
1/2 κόκκινη γλυκιά πιπεριά κομμένη σε χοντρές φέτες
1 καρότο περασμένο σε λεπτό τρίφτη
1 χούφτα μπιζέλι βρασμένο
4 αγγουράκια τουρσί

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα αυγά σε μια κατσαρόλα με νερό για δύο λεπτά και μετά τα απομακρύνουμε από τη φωτιά. Τα αφήνουμε για δέκα λεπτά να σταθούν.
Τοποθετούμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα περνούμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό να κρυώσουν και μετά τα ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε τα αυγά με ένα μαχαίρι και αφήνουμε οκτώ φέτες στην άκρη τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε για τα μάτια. Τοποθετούμε τις υπόλοιπες φέτες αυγού σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με ένα πηρούνι.
Προσθέτουμε μαγιονέζα, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
Αλείφουμε μια λεπτή στρώση από το μίγμα μαγιονέζας στις τέσσερις φέτες ψωμιού. Βάζουμε λίγο ζαμπόν στην κάθε φέτα ψωμιού και την στολίζουμε ώστε να σχηματίσουμε μια φατσούλα.
Χρησιμοποιούμε δύο φέτες αυγού και μπιζέλι στην κάθε φέτα για να σχηματίσουμε τα μάτια.
Επίσης πιπεριά κόκκινη για το στόμα, αγγουράκι τουρσί για τη μύτη και ξύσματα καρότου για τα μαλλιά. Σερβίρετε αμέσως.  
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες!



Υλικά :

1/2 κιλό χυλοπίτες
1½ κιλό κόκορα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τριφτή
120 γραμμάρια πιπεροσαλάτα
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους
Κεφαλοτύρι τριμμένο στο τριφτή ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα, κοκκινίζουμε με λίγο λάδι τον κόκορα.
Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Αφού κοκκινίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεροσαλάτα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι, και λίγο νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις μαλακώσει, βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες.
Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα, ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και τις χυλοπίτες.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
Αφήνουμε να ψηθεί για 30 με 35 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο στο τριφτή κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου

Την συνταγή για την Πιπεροσαλάτα θα την βρείτε στο :

http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=0&syntagi_id=235

Μαγιονέζα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για περιπου 3 φλιτζανια

Υλικά:

2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα καλής ποιότητας
1/8 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
2-1/3 φλιτζάνια σπορέλαιο

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά (αυγά, μουστάρδα, ζάχαρη, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα) και χτυπούμε σε μεσαία ταχύτητα για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο σε συνεχή ροή ενόσω το μίξερ δουλεύει. Σταματούμε το χτύπημα όταν το σπορέλαιο τελειώσει και έχει δημιουργηθεί μια απαλή μαγιονέζα.
Τοποθετούμε τη μαγιονέζα μας σε γυάλινο δοχείο που σφραγίζει και διατηρούμε στο ψυγείο για μερικές μέρες.
 Καλή Όρεξη

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Κοτόπουλο με μπάμιες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6 ατομα

Υλικά:

1/2 κιλό μπάμιες
1 1/2 κιλό κοτόπουλο
10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ντομάτα κον κασέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το κοτσάνι από τις μπάμιες και τις πλένουμε καλά. Τις ραντίζουμε με μπόλικο ξύδι και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε στον αέρα να σταθούν για μία με δύο ώρες.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το αλατοπιπερώνουμε. Μετράμε σε μια κατσαρόλα έξι κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά γυρίζοντας το συχνά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, ένα φλιτζάνι νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μια βράση πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Αφού το φαγητό πάρει μια βράση προσθέτουμε τις μπάμιες και αν χρειάζεται ακόμη λίγο νερό. Μισοσκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μια περίπου ώρα μέχρι που να μαλακώσουν οι μπάμιες και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό συνοδεύοντας το με φρέσκο γιαούρτι.  
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Σαλάτα με πράσινα φασολάκια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1 κιλό φασολάκια φρέσκα
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας εστραγκόν ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι τριμμένο
1/2 κιλό ντοματίνια, κομμένα στη μέση
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν περίπου 5 λεπτά, ώστε να μείνουν τραγανά. Στραγγίζουμε τα πράσινα φασολάκια και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό ώστε να σταματήσουμε το βρασμό τους.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με σύρμα τη μουστάρδα με το ξίδι. Σιγά σιγά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα φασολάκια, το εστραγκόν, το σχοινόπρασο και το θυμάρι και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος, προσθέτουμε και τα ντοματίνια και σερβίρουμε. Καλή Όρεξη!

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ ... και για φέτος

από:  Εδώ

Σήμερα, περνώντας από τον ψαρά της γειτονιάς, είδα ότι έφεραν μύδια καθαρισμένα, σε σακκουλάκι, από τον Σταυρό (Στρυμωνικός Κόλπος).  Έγινε το κλικ (!!!) και να το αποτέλεσμα

Πέρσυ είχα γράψει για το μυδοπίλαφο και έγινε ακριβώς το ίδιο, αλλά με καθαρισμένα τα μύδια, σε λιγότερο από μια ώρα.
Παρακάτω είναι η περσυνή ανάρτηση (κλικ)

Προϊστορικά, πριν ανακαλύψει ο άνθρωπος την μυδοκαλλιέργεια, τα μύδια τα μάζευαν συγκεκριμένοι ψαράδες, από μυδόβραχους, κυρίως στις Σποράδες.
Και επειδή όλοι οι ψαράδες της Θεσσαλονίκης, της Μηχανιώνας  και περιχώρων, χρωστούσαν στον παππού μου (λόγω Ναυτιλιακών), τα μύδια δεν έλειπαν από το σπίτι μας.
Μέχρι και ειδικό μαχαιράκι για το ξύσιμο είχε η γιαγιά.
Μετά όμως της έφερε από το μαγαζί ένα σμυριδόπανο και η δουλειά έγινε εύκολη.
Εγώ, φυσικά, τα έτρωγα ΜΟΝΟ τηγανιτά, για πολλά χρόνια.
Πρόσφατα όμως, τα τελευταία τριάντα(!) χρόνια, με αρέσει και το σαχανάκι και το μυδοπίλαφο.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Τραγανά fingers κοτόπουλου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

340γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού κίτρινη μουστάρδα
2 φλιτζάνια κορν φλεικς, θρυματισμένα με το χέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Τριμμένο μαύρο πιπέρι
Κέτσαπ (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC. Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες. Σε ένα ρηχό πιάτο, ανακατεύουμε το αυγό, το μέλι και τη μουστάρδα.
Σε ένα άλλο ρηχό πιάτο ανακατεύουμε μαζί τα θρυμματισμένα δημητριακά,το αλάτι και το πιπέρι. Βουτάμε τις λωρίδες του κοτόπουλου στο μίγμα των αυγών και μετά στο μίγμα με τα θρυμματισμένα δημητριακά. Τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν όλα ομοιόμορφα με το μίγμα δημητριακών.
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα. Ψήνουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθει εσωτερικά.
Σερβίρετε με κέτσαπ, αν το επιθυμείτε.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Μαρμελάδα δαμάσκηνο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 3-4 βαζακια

Υλικά:

635γραμ. μεγάλα ώριμα δαμάσκηνα
2 κουταλιές της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
635γραμ. ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι τους.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά και προσθέτουμε το νερό μέχρι να μαλακώσουν και να λιγοστέψει το ζουμί τους.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τη τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά . Ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να δέσει καλά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Χρησιμοποιούμε βαζάκια τα οποία αποστειρώνουμε κοχλάζοντας τα σε καθαρό νερό και τα οποία αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Βάζουμε την μαρμελάδα δαμάσκηνου στα βαζάκια και κλείνουμε ερμητικά. Διατηρούμε σε δροσερό και ξηρό μέρος για ένα ολόκληρο χρόνο.
Σερβίρετε τη μαρμελάδα σας με φρέσκο ψωμί.  
Απολαύστε!

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πατάτες με κρασί στο φούρνο!

Συνταγες για oλα τα γουστα!
Συνταγη για 6 ατομα

Υλικά:

1 1/2 κιλό πατάτες στρογγυλές μικρές
2 φλιτζάνια κρασί κόκκινο ξηρό
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλάκι της σούπας κόλιανδρο ξηρό χονδροκοπανισμένο
2 ξυλάκια κανέλας
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Προσθέτουμε το κόλιανδρο, την κανέλα, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Διαλύουμε το μέλι στο κρασί και περιχύνουμε τις πατάτες μας. Ρίχνουμε στο ταψί 1 φλιτζάνι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε τις πατάτες για να μην κολλήσουν. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Συνοδέψτε το φαγητό σας με χοιρινή μπριζόλα στο γκριλ.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Γαρίδες σουβλάκι με φέτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1kg μεγάλες γαρίδες, αποφλοιωμένες και καθαρισμένες από το εντεράκι
1/3 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή ρίγανη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού χονδρό αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τις γαρίδες σε μια πλαστική σακούλα η οποία κλείνει αεροστεγώς. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το λάδι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το σκόρδο, το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι. Σφραγίζουμε τη σακούλα και ανακινούμε για να καλυφθούν οι γαρίδες με τη μαρινάδα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 1 ώρα για να μαριναριστούν οι γαρίδες.
Στη συνέχεια απορρίπτουμε τη μαρινάδα και περνούμε τις γαρίδες σε σουβλάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο τηγάνι γκριλ (ή στα κάρβουνα) σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία μαζί με τις φέτες λεμονιού γυρίζοντας μία φορά, μέχρι οι γαρίδες και οι φέτες λεμονιού πάρουν ένα ροδαλό χρώμα, περίπου για 8 λεπτά.
Κατεβάζουμε τα σουβλάκια από τη φωτιά.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε τις γαρίδες με τη τριμμένη φέτα. Σερβίρετε το φαγητό σας όσο είναι ακόμα ζεστό και συνοδέψτε με ένα ωραίο λευκό κρασί. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Γεμιστές μπριζόλες με μήλα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 χοιρινές μπριζόλες χοντροκομμένες, χωρίς κόκαλο και λίπος
1 λουκάνικο ψιλοκομμένο, περίπου 100 γραμ. χοιρινό ή γαλοπούλας
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι σε κύβους
1/2 φλιτζάνι ψωμί κομμένο σε κύβους, σοταρισμένο σε βούτυρο και αρωματισμένο με διάφορα μυρωδικά (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, μαντζουράνα)
Λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 – 2 κουταλιές χυμός μήλου
1/8 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
1/8 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου ή κρεμμυδιού και το αλάτι. Με το μίγμα αυτό πασπαλίζουμε τις μπριζόλες από όλες τις πλευρές.
Φτιάχνουμε την γέμιση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τοποθετούμε το λουκάνικο, το μήλο, και το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου, ώσπου να ψηθεί το λουκάνικο, και στραγγίζουμε το λίπος από το τηγάνι.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και αρκετό χυμό μήλου ώστε να υγρανθούν όλα τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις μπριζόλες κατά μήκος, ώστε να δημιουργηθεί μια θήκη μέσα στην οποία θα βάλουμε τη γέμιση.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις σχισμές με τη γέμιση μήλου, και αν χρειάζεται, κλείνουμε τις άκρες με οδοντογλυφίδες, για να μην μας φύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε τις μπριζόλες μας στο γκριλ ή στα κάρβουνα.
Τις σερβίρουμε αμέσως, αφαιρώντας τις οδοντογλυφίδες.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Μπριάμ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες
2 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
3 μέτριες πατάτες, σε λεπτές φέτες
2 μέτρια καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μεγάλο κόκκινο πιπέρι σε φέτες
1 μέτρια ντομάτα, ψιλοκομμένη
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
2 φλιτζάνια βραστό νερό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξηρή
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε πυρίμαχο ταψί μεσαίου μεγέθους βάζουμε όλα τα λαχανικά δηλαδή τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το κόκκινο πιπέρι και τη ντομάτα αφού προηγουμένως τα πλύναμε και τα καθαρίσαμε πολύ καλά. Βάζουμε και την πατάτα.
Στη συνέχεια περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το νερό, τη δάφνη, τη ρίγανη, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
Τα ανακατεύουμε όλα με δυο κουτάλια και ψήνουμε στους 180oC για 60 -90 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Συνοδεύσετε το φαγητό σας με τυρί φέτα.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Σαλάτα με άγριο ρύζι και κουκιά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

100g κουκιά φρέσκα καθαρισμένα
3-4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 πρέζα μπούκοβο
175g άγριο ρύζι, μαγειρεμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
1 ώριμο αβοκάντο, χωρίς φλούδα και κουκούτσι, κομμένο σε φέτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 ραπανάκια, κομμένα σε φέτες
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα κουκιά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 3-5 λεπτά. Στραγγίζουμε και ανανεώνουμε τη κατσαρόλα μας με κρύο νερό.
Όταν κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε, αφαιρούμε το φύλλο από τα κουκιά προσεκτικά με ένα μαχαίρι.
Για να κάνουμε το ντρέσινγκ σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το μπούκοβο και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Σε μια πιατέλα ανακατεύουμε το άγριο ρύζι τα κουκιά, το αβοκάντο τα κρεμμυδάκια και τα ραπανάκια, προσθέτουμε το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε απαλά.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Κοτόπουλο Cordon Bleu!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

¼ φλιτζανιού έτοιμο ζωμό κοτόπουλου
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλιά της σούπας τυρί Parmigiano-Reggiano τριμμένο.
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα κομμένα στη μέση
¼ κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
4 λεπτές φέτες προσούτο
¼ φλιτζανιού μοτσαρέλα τριμμένη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνοστους 180 °C.
Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων τον ζωμό κοτόπουλου, και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε ώστε να
αναμιχθούν καλά τα υλικά.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε την τριμμένη φρυγανιά, το τυρί Parmigiano-Reggiano και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι στήθος κοτόπουλου μεταξύ 2 φύλλων διάφανης μεμβράνης, και το χτυπάμε με ένα σφυράκι κουζίνας, ώστε να λεπτύνει αρκετά. Πασπαλίζουμεκαι τις δύο πλευρέςτων κομματιών του κοτόπουλουμε αλάτι, ρίγανη και πιπέρι. Τοποθετούμε στην άκρη του κάθε φιλέτου 1 φέτα προσούτο και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη μοτσαρέλα. Τυλίγουμε σε ρολό και στερεώνουμε τις άκρες με οδοντογλυφίδες. Βυθίζουμε το κάθε ρολό στο μίγμα του ζωμού, και το τυλίγουμε στο μίγμα της τριμμένης φρυγανιάς.
Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα τετράγωνο λαδωμένο ταψί με το άνοιγμα προς τα κάτω.
Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα του ζωμού, και ψήνουμε τα ρολά για 30 λεπτά περίπου, ώσπου το κοτόπουλο να ψηθεί καλά και εξωτερικά και να πάρει ένα ωραίο, χρυσό χρώμα.
Καλή Όρεξη!