Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Βελούδινη τούρτα σοκολάτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

1/2 πακέτο φύλλο σφολιάτας (1 φύλλο)
350γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κρόκος αυγού
2 φλιτζάνια φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
Ανοίγουμε το φύλλο σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη για να λεπτύνει, και κόβουμε τις γωνίες έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας κυκλικός δίσκος.
Στρώνουμε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψί το οποίο έχουμε βουτυρώσει, έτσι ώστε να καλύπτεται ο πάτος και τα πλαϊνά του ταψιού.
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια, για να μην φουσκώσει πολύ και ανομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ωραίο, χρυσό χρώμα, και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τοποθετούμε την σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα, ώσπου να σχηματιστεί ένα ωραίο, ομοιόμορφο μίγμα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε λίγο από το μίγμα της σοκολάτας στο μπολ με τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μίγμα του κρόκου μέσα στην υπόλοιπη σοκολάτα, και αφήνουμε την κρέμα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας πάνω από το ψημένο φύλλο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε την τούρτα μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Για να σερβίρουμε, γαρνίρουμε την τούρτα με φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες.
Απολαύστε!

Εναλλακτικές βασιλόπιτες με ρύζι, τυριά ή κρέας!

Η συνταγή της βασιλόπιτας ποικίλλει, ανάλογα με τον τόπο προέλευσής της.
Δεν είναι πάντα γλυκιά
Στην Ήπειρο, η βασιλόπιτα είναι κρεατόπιτα, η οποία εξελίχθηκε χάρη στις παραδόσεις των βοσκών με βλάχικες και σαρακατσάνικες ρίζες, που κάποτε μετακινούνταν από μέρος σε μέρος
Στο Μέτσοβο, για παράδειγμα, είναι μια...αρωματική πίτα με κιμά σκεπασμένη και το σύμβολο καλής τύχης είναι κρυμμένο στη ζύμη και όχι στη γέμιση.
Στα Ιωάννινα, σύμφωνα με μια παλιά συνταγή, ήταν μια πίτα ανοιχτή, με κρέας από πρόβατο ή κοτόπουλο, μαζί με πολλά αυγά και ψιλοκομμένα ζεματισμένα κρεμμύδια. Σήμερα στην Ήπειρο φτιάχνεται με κοτόπουλο ή αρνί και ρύζι.
Πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές είναι αυτές βάσει των οποίων ψήνεται πρώτα το φύλλο και η γέμιση μπαίνει μετά. Οι οικιακοί μάγειρες ζύμωναν και έψηναν περίπου 50 φύλλα κάθε φορά για να τα έχουν έτοιμα, έτσι ώστε να μπορούν να φτιάχνουν πίτα οποιαδήποτε στιγμή, καθώς το ψημένο φύλλο διατηρούταν και για περισσότερο καιρό. Δύο από τις πιο διαδεδομένες γεμίσεις στη Βορειοδυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία ήταν τουλουμοτύρι και γλίνα, και κιμάς με ρύζι ή πλιγούρι.
Υπάρχουν επίσης πολλές συνταγές βασιλόπιτας με γέμιση τυριούδημοφιλείς στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μέχρι τη δεκαετία του ΄50.
Στη Σιάτιστα, για παράδειγμα, η βασιλόπιτα παλαιότερα ήταν αλμυρή πίτα γεμιστή με τυρί και αυγά. Στο Πωγώνι κάποτε τα βασικά συστατικά της ήταν βούτυρο, αυγά, τυρί και πλιγούρι. Πολλές φορές μάλιστα, την έλεγαν κοφτόπιτα.

Οι συνταγές ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, όπως βέβαια και το γούρι καλής τύχης που μπαίνει στα τοπικά πρωτοχρονιάτικα ψωμιά, τις πίτες και τα κέικ. Σήμερα, το φλουρί- είτε πραγματικό νόμισμα είτε ψεύτικο- είναι αυτό που παίρνουν οι περισσότεροι από εμάς όταν πετύχουν το τυχερό κομμάτι. Αλλά στο παρελθόν, το γούρι μπορεί να ήταν ένα άσπρο κουμπί ή ένα κομμάτι κόκκινη κλωστή, ιδίως αν η οικογένεια ήταν φτωχή. Σε ορισμένες περιοχές έβαζαν βελανίδια και κομμάτια καλαμποκιού, ή ακόμα και μικρά κλαδάκια από κάποια δέντρα.

από: http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html#more

Γεμιστές πατατούλες για την όρεξη!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

12 πατάτες μικρές
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
250γρ. γαλοπούλα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι
Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος, και τις τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι, και τις ψήνουμε στους 180οC για 20 λεπτά.
Βάζουμε τη γαλοπούλα στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τη λιωμένη γαλοπούλα, το γιαούρτι, τη μουστάρδα και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, και γεμίζουμε κάθε πατατούλα με το μίγμα αυτό. Σερβίρουμε τις πατατούλες ζεστές, αφού τις πασπαλίσουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή Όρεξη!

Πανετόνε!


από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/

2 φακελάκια μαγιά
1 φλιτζανάκι νερό
5 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό (χωριάτικο)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
1 φλιτζάνι φυτικό βούτυρο
3 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού πορτοκαλιού
2 φλιτζάνια αποξηραμένα φρούτα (σταφιδάκια, πορτοκάλι, κιτρόμηλο, μούρα κ.ά.)

Σε μια λεκάνη αναμειγνύετε το φυτικό βούτυρο με τα αυγά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώσετε. Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε να διογκωθεί αρκετά. Ξαναζυμώστε ελαφρά και βάλτε σε μια στρογγυλή φόρμα , αφού πρώτα τη βουτυρώσετε και αφήστε να ξαναφουσκώσει. Βάλτε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο (200°C) για 1 περίπου ώρα. Αφήστε να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. Μπορείτε να διακοσμήσετε με ζάχαρη άχνη και αποξηραμένα φρούτα.
Απολαύστε!

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Χοιρινό κότσι!



από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/



2 χοιρινά κότσια
2 σκελιδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
2 κουτάλια της σούπας μουστάρδα
2 κουτάλια της σούπας μέλι
αλάτι, πιπέρι
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
2 φλιτζάνια μπύρα

Σε μια λεκάνη βάλτε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και λίγη μπύρα και ανακατέψτε. Αλείψτε τα κότσια και διατηρήστε καλυμμένα στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Βάλτε τα σε ταψί και βάλτε ανάμεσα τους το δεντρολίβανο. Περιχύστε με την υπόλοιπη μπύρα. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και βάλτε στο φούρνο (170°C) για 3 ώρες τουλάχιστον. Κατά διαστήματα περιλούστε με το ζουμί τους. Αν τα υγρά εξατμιστούν προσθέστε λίγο νερό ή λευκό ξηρό κρασί. 20 λεπτά πριν τελειώσει ξεσκεπάστε και αφήστε στο φούρνο (160°C) μέχρι να ξεροψηθεί.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ένα εύκολο γλυκό για μικρούς και μεγάλους για τη Πρωτοχρονιά!







Υλικά :
750 γραμμάρια Καταΐφι
500 γραμμάρια καρυδόψιχα (τριμμένη μέτρια)
200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα (τριμμένη μέτρια)
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για το σιρόπι :
1,5κιλο ζάχαρη
1 κιλό νερό
1 κουτάλια του γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση :
Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, τα 200 γραμμάρια ζάχαρη, της 2 κουταλιές σούπας κανέλα και το Ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια, κάνοντας ένα μίγμα για τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο γάλακτος.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 43 έως 48 εκατοστών.
Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δυο ίσια μέρη και στρώνουμε το ένα μέρος στο βουτυρωμένο ταψί μετά στρώνουμε από πάνω το μίγμα από το μπολ μ΄όλα που ανακατέψαμε και μετά στρώνουμε από πάνω το άλλο μέρος από το καταΐφι, με τα χέρια μας πατούμε το καταΐφι δυνατά.
Βράζουμε το βούτυρο πάρα πολύ, ραντίζουμε το καταΐφι με νερό και μετά με μια κουτάλα ρίχνουμε σ΄όλο το καταΐφι το βρασμένο βούτυρο.
Το ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 160οC μέχρι να πάρει το καταΐφιξανθο χρώμα.(περίπου 35 έως 40 λεπτά)
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για το σιρόπι μέχρι να στέκετε στο νύχι μας με ένα κουταλάκι μια σταγόνα, τότε ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ζεστό το ταψί με το καταΐφι ζεστό και το σιρόπι που ρίχνουμε, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το κόβουμε σε κομμάτια του γούστου μας και το σερβίρουμε.
Εάν το θέλετε Εκμέκ καταΐφι όταν κρυώσει καλά στρώστε από πάνω κρέμα Σαντιγύ περίπου 1,5 με 2 εκατοστά.
Καλή επιτυχία.

Κόκορας κοκκινιστός, την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς - Ένα έθιμο βλάχικο από τον παππού στον εγγονό!




Κόκορας κοκκινιστός(ελευθέρας βοσκής)
Γαρνιρισμένος με πιλάφι.

Υλικά :

1 Κόκορας ελευθέρας βοσκής 2 έως 3 κιλά
250 γραμμάρια ρύζι κίτρινο
150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
2 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι πιπέρι.


Εκτέλεση :

Βγάζουμε τα εντόσθια, πλένουμε τον κόκορα, τον καψαλίζουμε και τον κόβουμε μερίδες.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά .
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο και το καίμε μετά βάζουμε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρουμε.
Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα, τις σκελίδες του σκόρδου και το χυμό της τομάτας, το βούτυρο, το φύλλο της δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τον σιγοβράζουμε έως ότου πήξει η σάλτα του.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσουμε το ρύζι, και όταν βράσει και μείνει χωρίς νερό το περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.

Σε μια πιατέλα βάζουμε τις μερίδες του κόκορα, γύρο γύρο βάζουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με την κόκκινη σάλτσα.

Καλή Επιτυχία και Καλή Χρονιά.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Συνταγή για την βασιλόπιτα Αγιάσου…μια διαφορετική βασιλόπιτα!

Η Βασιλόπιτα Αγιάσου διαφέρει από κάθε άλλη καθώς αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις φύλλου.

Υλικά: (για 12-15 μερίδες)

Για το φύλλο:
2 και 1/2 του φλιτζανιού νερό
2 κουτ. σουπ. μαραθόσπορους
8-10 φλιτζ. τσαγ .αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
2/3 του φλιτζ. τσαγ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 και ½ του φλιτζ. τσαγ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση:
3 φλιτζ. τσαγ. τριμμένη μυζήθρα γλυκιά
1 φλιτζ. τσαγ .τριμμένο κεφαλοτύρι
½ κουτ. γλυκ. φρέσκια ή ξηρή, ξεφλουδισμένη και τριμμένη πιπερόριζα
½ κουτ. γλυκ. γαρίφαλα, τριμμένα
½ κουτ. γλυκ. κανέλα, τριμμένη
½ κουτ. γλυκ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
½ κουτ. γλυκ. μπαχάρι, τριμμένο
1 νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, για να μπει μέσα στην πίτα, για γούρι

Για το γαρνίρισμα:
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1 φλιτζάνι σουσάμι

Εκτέλεση:

1.Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό με τους σπόρους του μάραθου, ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν, για 5 λεπτά. Παίρνετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνετε τους σπόρους να μουλιάσουν, για άλλα 5 λεπτά, και στραγγίζετε το νερό σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.

2.Βάζετε 8 φλιτζάνια από το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη μέσα στο βρασμένο νερό και χύνετε το μείγμα στη λακκούβα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε το υγρό και το αλεύρι, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι, αν χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακή, εύκαμπτη αλλά λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί, για 1 ώρα.

3.Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ρίχνετε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε ένα μέτριο μπολ και τα ανακατεύετε καλά.

4.Κόβετε 2 κομμάτια ζύμης ελαφρά μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς σας και τους δίνετε το σχήμα μπάλας. Χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνετε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού και μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° Κ.

5.Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε κύκλο μεγαλύτερο από το ταψί και τον τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί, 5 εκ. περίπου. Αλείφετε το φύλλο με άφθονο λιωμένο βούτυρο και σκορπάτε επάνω ‘/3 του φλιτζανιού γέμιση. Ανοίγετε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης, τη μια μετά την άλλη σε κύκλους ίσους με το ταψί. Στρώνετε τα φύλλα, ένα κάθε φορά, αλείφοντας τα με άφθονο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε ‘/3 του φλιτζανιού γέμιση σε κάθε φύλλο. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι χοντρό φύλλο.

6.Φέρνετε την άκρη του φύλλου της βάσης επάνω από την τελευταία στρώση για να κλείσετε τις πλευρές. Αλείφετε την περιφέρεια με άφθονο λιωμένο βούτυρο. Ανοίγετε τη δεύτερη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε έναν κύκλο λίγο μικρότερο, βάζετε αυτό το φύλλο προσεκτικά επάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζετε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το φύλλο που προεξέχει να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού.

7.Πιέζετε απαλά όλη την πίτα προς τα κάτω με τις παλάμες σας. Αλείφετε αυτό το τελευταίο φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα, ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί όλη καλά, για 2 ώρες περίπου. Η πίτα πρέπει να ψηθεί αργά στους 180 βαθμούς, έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί ένα σωστό ψήσιμο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρετε.


http://lesvosnews.net/

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η ιστορία της Βασιλόπιτας!





Η ιστορία συνέβη πριν 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισάρειας της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του.
Κάποια μέρα όμως ο βασιλιάς Ουάλης τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της Καισάρειας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη, για να την κατακτήσει. Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο βασιλιάς αποφασισμένος περικύκλωσε αμέσως την Καισάρεια με το στρατό του. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη.
Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος βασιλιάς απαιτούσε το χρυσάφι της πόλης. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί το Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από τη πατρίδα του. Οι χριστιανοί της Καισάρειας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντας τα στο σκληρό βασιλιά να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος Ουάλης διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του, προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο βασιλιά ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο βασιλιάς πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, έγινα το θαύμα ! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά ένα λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στο σκληρό Ουάλη και στους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός βασιλιάς και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και οι στρατιώτες του οι Άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισάρειας. Τότε όμως ο Δεσπότης της Ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση!

Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμαστήκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισάρειας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξη τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα χρυσαφικά. Ήταν λοιπόν ξεχωριστό ψωμάκι, η Βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την Πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την Αγάπη και την Καλοσύνη Αυτού Του Αγίου.

Συνταγή για Βασιλόπιτα!

Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Λίγα αμύγδαλα
1 νόμισμα μικρό σε μέγεθος τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει(1 ώρα περίπου).
Όταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή.
Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά μαζί με το τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο νόμισμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο.
Τ΄ αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τ΄ αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να τι σταλίσουμε και να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία.

Η συνταγή είναι από γιαγιά και το μέτρημα για τα υλικά το έκανε με φλιτζάνια του τσαγιού και κουταλάκια του γλυκού.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Σαλάτα με γαλοπούλα και κάρυ Home » Σαλάτες-Λαχανικά-Όσπρια, Χριστουγεννιατικες συνταγες » Σαλατα με γαλοπουλα και καρυ Σαλατα με γαλοπουλα και καρυ

υνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 2 ατομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια γαλοπούλα ψιλοκομμένη, προψημενη
1 μήλο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα πράσινα φασολάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας κάρυ
1/4 φλιτζάνι γιαούρτι, στραγγιστό
1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι σέλερυ, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο την σκόνη κάρυ για να απελευθερώσει όλη τη γεύση και το άρωμά του.
Σε ένα μεσαίο μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το μέλι και το τριμμένο τζίντζερ.
Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο ανάλογα με τα γούστα μας.
Προσθέτουμε στο μπολ και την γαλοπούλα, το μήλο, τα φρέσκα φασολακια, το κόλιαντρο ή μαϊντανό και το σέλερυ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε τη σαλάτα μας πάνω σε τρυφερά φύλλα μαρουλιού.
Καλή ΄Ορεξη!

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιατικη παπια με αρωμα εσπεριδοειδων!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

4-5kg πάπια (κατά προτίμηση φρέσκια)
3 λεμόνια φρέσκα
2 λάιμ, φρέσκα
Χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ, περασμένο στο τρίφτη
1 χούφτα από κλωναράκια μαϊντανού, θυμάρι και φασκόμηλο
λίγο ελαιόλαδο, για ψήσιμο, προαιρετικά
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Περνούμε από τρίφτη τα λεμόνια και τα λαίμ και το ξύσμα το ανακατεύουμε με το τζίντζερ, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
Καθαρίζουμε την πάπια καλά (εσωτερικά και εξωτερικά). Κάνουμε μερικές μικρές χαρακιές με ένα μυτερό μαχαίρι πάνω στο δέρμα της πάπια. Αλείφουμε με τα δάκτυλα μας το μείγμα από το ξύσμα σε όλα τα μέρη της πάπιας (και μέσα στην κοιλότητα). Βάζουμε τα ξυσμένα λεμόνια και λαίμ ολόκληρα μέσα στην κοιλότητα μαζί με τα αρωματικά (μαϊντανό, θυμάρι, φασκόμηλο) και τοποθετήστε την πάπια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάστε το μπολ και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2τουλάχιστον ώρες. Καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε αν το αφήσετε για όλη την διάρκεια της νύκτας.
Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι με το μέλι μέχρι να ενωθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC. Βάζουμε την πάπια σε ένα ταψί για ρόστο και περιχύνουμε με το μείγμα μέλι/πορτοκάλι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ανά κιλό αν θέλουμε την πάπια μας καλοψημένη. Προσαρμόζουμε το ψήσιμο ανάλογα με τα γούστα μας. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε σε συχνά χρονικά διαστήματα και περιχύνουμε με τα υγρά από το ταψί.
Όταν τελειώσει το ψήσιμο αφήστε το ταψί έξω από το φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν κόψετε την πάπια σε μερίδες.
Σερβίρετε την πάπια σας ζεστή με πατάτες φούρνου. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνική Πίτα του βοσκού!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6-8 ατομα

Υλικά:

800γρ. κιμά ανάμικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 καρότα ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι αρακάς, βρασμένος
1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά, ψιλοκομμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
4 φλιτζάνια έτοιμο πουρέ πατάτας
Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το καρότο, τον αρακά και τα μπαχαρικά (κανέλα και μοσχοκάρυδο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη. Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 20 λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά του.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Στρώνουμε τον κιμά σε ένα ορθογώνιο ταψί ομοιόμορφα, και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα. Πάνω από τον κιμά στρώνουμε τον πουρέ πατάτας. Περιχύνουμε την επιφάνεια του πουρέ με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε το φαγητό μας 30 περίπου λεπτά, ώσπου η επιφάνεια να πάρει ένα ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.
Καλή Όρεξη!

Οι Βλάχοι κι όλοι οι χριστιανοί έκαναν κανονική νηστεία 40 μέρες!


Εάν έτρωγαν το πρωί τα Χριστούγεννα μετά την εκκλησία Παιδάκια ή Χοιρινή Μπριζόλα με τα σχετικά λύπη τα είχαν τρομερά προβλήματα.
Έκανε η νοικοκυρά από το βράδυ της παραμονής μέχρι το πρωί στις 04:00 πριν πάει στην Εκκλησιά και να Γιορτάσει το Μεγάλο Γεγονός Της Γεννήσεως Του Θεανθρώπου την Σούπα με Αρνί Μανάρι.
Έβαζε στην κατσαρόλα της το ένα μπροστινό από το Αρνί Μανάρι (αρνί που το μεγάλωνε στην Αυλή της σαν παιδί της, από τις πρώτες γέννες της χρονιάς) σε μερίδες με νερό κι αλάτι και το έβαζε στην φωτιά με ξύλα κι έβραζε σιγά σιγά, λίγο πριν το κατεβάσει έβγαζε το κρέας το έβαζε σε σουπιέρα δίπλα στην φωτιά του τζακιού και στην κατσαρόλα της έριχνε λίγο ρύζι.
Μετά την Εκκλησία σε όλους ένα πιάτο Σούπα με λίγο πιπέρι και μια μερίδα Αρνί Μανάρι κι ο Αφέντης του σπιτιού έκοβε το Χριστόψωμο.
Στις 10:00 έπαιρνε φωτιά το Τζάκι με τα Παιδάκια και τις Χοιρινές Μπριζόλες και τα κοντοσούφλια.
nikolaos
Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Το Χριστόψωμο!




Την προ παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά κάνει το Χριστόψωμο
Σας παραθέτω πώς να το φτιάξετε από το Κοπιάστε… στην Ελληνική Φιλοξενία.

http://pammtax.blogspot.gr/2009/01/blog-post.html


Μπορείτε όμως να το κάνετε όπως φτιάχνετε το ψωμί, το βάζετε σ΄ένα ταψί το ζυμώνετε με λίγο λάδι κάνετε επάνω με ζυμάρι ένα Σταυρό βάζοντας στο κέντρο του Σταυρού και στις τέσσερες άκρες απ ένα ολόκληρο καρύδι. Το κόβει μετά την Εκκλησία το πρωί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο Νοικοκύρης του σπιτιού ενώ η Νοικοκυρά Θυμιάζει το τραπέζι.

Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.
nikolaos