Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012
Οι 10 τροφές που πρέπει να μπουν στη διατροφή σας το 2012.
Αν έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας πως φέτος θα βελτιώσετε τη διατροφή σας και την υγεία σας, χάνοντας –γιατί όχι- και μερικά παραπανίσια κιλά, οι παρακάτω 12 τροφές θα μπορέσουν να είναι σύμμαχοί σας στο νέο σας στόχο.
Ευκολη Πορτοκαλοπιτα!
Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα
χυμό από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, λεπτοτριμμένο
100γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
250γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν παουντερ
2 ασπράδια αυγών χτυπημένα καλά σε ελαφριά μαρέγκα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Για το γαρνίρισμα:
1/3 φλιτζάνι μαρμελαδα πορτοκαλι
Κτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με μίξερ χεριού όλα τα υλικά μαζί (εκτός από την μαρμελάδα πορτοκάλι) και ανακατεύουμε τα αυγά στο μείγμα μας τελευταία.
Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί (περίπου 28-30εκ. διάμετρο).
Ψήνουμε την πορτοκαλοπιτα μας 40-45 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο. Ελέγχουμε αν είναι ψημένο περνώντας ένα καθαρό μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού. Αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο.
Ζεσταίνουμε την μαρμελάδα σε μία μικρή κατσαρόλα και περιχύνουμε με αυτή την πορτοκαλόπιτα μας αφού κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.
Αφήνουμε να κρυώσουν, κόβουμε και σερβίρουμε.
Απολαύστε!
Συνταγή για 8-10 άτομα
Υλικά:
100γρ βούτυρο ανάλατοχυμό από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, λεπτοτριμμένο
100γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
250γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν παουντερ
2 ασπράδια αυγών χτυπημένα καλά σε ελαφριά μαρέγκα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Για το γαρνίρισμα:
1/3 φλιτζάνι μαρμελαδα πορτοκαλι
Προετοιμασία:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC.Κτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με μίξερ χεριού όλα τα υλικά μαζί (εκτός από την μαρμελάδα πορτοκάλι) και ανακατεύουμε τα αυγά στο μείγμα μας τελευταία.
Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί (περίπου 28-30εκ. διάμετρο).
Ψήνουμε την πορτοκαλοπιτα μας 40-45 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο. Ελέγχουμε αν είναι ψημένο περνώντας ένα καθαρό μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού. Αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο.
Ζεσταίνουμε την μαρμελάδα σε μία μικρή κατσαρόλα και περιχύνουμε με αυτή την πορτοκαλόπιτα μας αφού κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.
Αφήνουμε να κρυώσουν, κόβουμε και σερβίρουμε.
Απολαύστε!
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012
Κανταΐφι αλμυρό!
Υλικά :
4 αυγά
500 γραμμάρια φέτα πρόβια εκλεκτή
150 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι ή κάποιο γλυκό σκληρό τυρί
200 γραμμάρια γάλα πρόβιο.
1 κιλό κανταΐφι
250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος κατσικίσιο λιωμένο
Εκτέλεση :
Κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους του 1 έως 2 εκατοστών και τη βάζουμε σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι ή κάποιο γλυκό σκληρό τυρί, μετά ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά (ενώ πρώτα τα έχουμε κτυπήσει όλα μαζί ασπράδια και κρόκους )και τ΄ ανακατεύουμε.
Παίρνουμε ένα ταψί 45 με 50 εκατοστά διάμετρο το βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε το μισό από κανταΐφι, προσοχή να μην είναι μπλεγμένο.
Μετά στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια μας τη γέμιση μας ομοιόμορφα.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε επάνω στη γέμιση το υπόλοιπο κανταΐφι, όταν το στρώσουμε όλο το πατάμε καλά με τα χέρια μας.
Καίμε καλά το λιωμένο βούτυρο γάλακτος και με ένα κουτάλι της σούπας βρέχουμε όλο το κανταΐφι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα, εάν σας πάρει από πάνω πολύ χρώμα ( προσοχή να είναι αρκετά καστανόξανθο το χρώμα του)και μέσα θέλει κι άλλο ψήσιμο σκεπάστε το ταψί με μια λαδόκολλα.
Τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο
.
Καλή σας Όρεξη.
Την συνταγή την έχω από τον Πατέρα μου που την έκανε η Μητέρα του πριν 80 χρόνια.
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012
Τικα ψαρι στα καρβουνα (Ινδική Συνταγή)!
Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2-3 άτομα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο
2 ολόκληρες τσιπούρες ή μπαρμπούνια (περίπου 900γρ. το καθένα)
6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού τουρμερικ
2 κουταλάκια του γλυκού ήπιο τσίλι σε σκόνη
3 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου
Ανακατεύουμε το τζίντζερ με το σκόρδο, και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μας το μείγμα τζίντζερ πάνω σε όλη την επιφάνεια των ψαριών.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το λάδι, το τούρμερικ, το τσίλι και το κύμινο. Αλείφουμε τα ψάρια με το μείγμα γιαουρτιού μέσα και έξω. Βάζουμε σε ένα δοχείο που κλείνει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα για να ψήσουμε τα ψάρια μας και φροντίζουμε να μην υπάρχει πολλή φωτιά. Ψήνουμε τα ψάρια μας για 6-8 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να είναι έτοιμα τα ψάρια μας. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την ένταση της φωτιάς σας.
Σερβίρετε τα ψάρια σας απευθείας από τα κάρβουνα μαζί με βρασμένο ρύζι και πράσινη σαλάτα. Καλή Όρεξη!
Συνταγή για 2-3 άτομα
Υλικά:
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο
2 ολόκληρες τσιπούρες ή μπαρμπούνια (περίπου 900γρ. το καθένα)
6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού τουρμερικ
2 κουταλάκια του γλυκού ήπιο τσίλι σε σκόνη
3 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου
Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσουμε καλά τα ψάρια μας, χαράσσουμε το δέρμα τους ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι (και στις δύο πλευρές).Ανακατεύουμε το τζίντζερ με το σκόρδο, και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μας το μείγμα τζίντζερ πάνω σε όλη την επιφάνεια των ψαριών.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το λάδι, το τούρμερικ, το τσίλι και το κύμινο. Αλείφουμε τα ψάρια με το μείγμα γιαουρτιού μέσα και έξω. Βάζουμε σε ένα δοχείο που κλείνει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα για να ψήσουμε τα ψάρια μας και φροντίζουμε να μην υπάρχει πολλή φωτιά. Ψήνουμε τα ψάρια μας για 6-8 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να είναι έτοιμα τα ψάρια μας. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την ένταση της φωτιάς σας.
Σερβίρετε τα ψάρια σας απευθείας από τα κάρβουνα μαζί με βρασμένο ρύζι και πράσινη σαλάτα. Καλή Όρεξη!
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
Συμβουλή για νοικοκυρές και νοικοκυραίους.
Το τζάμι στην πόρτα του φούρνου έχει το χάλι του; Κανένα πρόβλημα και προπαντός, μην καταφύγετε στα τοξικά προϊόντα του εμπορίου. Για να γίνει πεντακάθαρο ανακατέψτε μαγειρική σόδα με νερό να γίνουν πολτός και απλώστε πάνω στο τζάμι και στην πόρτα εσωτερικά. Αφήστε τα για 10 - 15 λεπτά και μετά καθαρίστε με νερό. Ευχαριστουμε πολύ την κυρία Βασω. | ||||
Οι 6 υγιεινές τροφές που πρέπει να σταματήσετε να αγνοείτε!
Πιθανότατα να έχετε αυξήσει τα τελευταία χρόνια την κατανάλωση μπανάνας λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο και φυτικές ίνες, να τρώτε καρύδια για τα ωμέγα-3 τους και να τα έχετε καταφέρει με το μπρόκολο, το οποίο σας προσφέρει βιταμίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ασβέστιο ή ακόμη και να δείχνετε προτίμηση σε πιο… εξωτικά φρούτα, όπως το μούρο ακάι.
Τι κάνετε, όμως, με τις τροφές που περιέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτοχημικών που μπορούν να σας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα απέναντι σε πλήθος ασθενειών, αλλά για κάποιο λόγο δεν τις έχετε συμπεριλάβει στο διατροφικό σας πρόγραμμα; Αν εν αγνοία σας έχετε παραβλέψει τις ιδιότητες των παρακάτω τροφών, τώρα είναι η ευκαιρία να ενημερωθείτε και να προσθέσετε άλλες 7 τροφές στη λίστα του σούπερ μάρκετ.
Για να διαβάσετε περισσότερα κάνετε κλικ Εδώ.
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012
Περισσευόμενο φαγητό (γίγαντες)!
Επειδή έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν,ότι τίποτα δεν πετάμε...Περίσσεψαν από εχτές λίγοι γίγαντες και τι να τους κάνω;;Και μου ήρθε Η ιδέα...''ΓΙΓΑΝΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ''.....θα κάνω και μια σαλάτα και θα τους φάω,ωραιότατα!!!Πάμε για υλικά;;;
Πώς μπορώ να αναγνωρίσω το φρέσκο ψάρι;
Το ψάρι είναι ένα τρόφιμο ανεκτίμητης αξίας από πολλές πλευρές. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα το έχουμε σε μεγάλη επάρκεια σαν νησιωτική χώρα που είμαστε και τις περισσότερες φορές είναι εύκολο να το βρούμε φρέσκο. Αν όμως αδυνατούμε να το βρούμε, πρέπει να ξέρουμε ότι και το κατεψυγμένο ψάρι είναι εφάμιλλο του νωπού και δεν υπολείπεται σημαντικά σε θρεπτική αξία και γεύση.
Βέβαια με την προϋπόθεση, ότι έχει καταψυχθεί σωστά και έχουν κρατηθεί οι ασφαλείς συνθήκες κατάψυξης σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια της διακίνησής του, μέχρι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Τρώτε φρέσκο ή έστω κατεψυγμένο ψάρι, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Αν είναι φρέσκο, ακόμα καλύτερα. Σ’ αυτή την περίπτωση λοιπόν, τουλάχιστον πρέπει να το αναγνωρίζουμε.
Το φρέσκο ψάρι το οποίο μόλις έχει αλιευθεί δεν έχει καθόλου οσμή. Μετά από λίγη ώρα αρχίζει να μυρίζει θάλασσα και μετά ακολουθεί ένα άλλο στάδιο που μυρίζει έντονα ψαρίλα. Το φρέσκο ψάρι, είναι αρκετά σκληρό και άκαμπτο. Αν όμως το τοποθετήσουμε στην παλάμη μας σχηματίζει ένα τόξο με φορά προς τα πάνω. Όταν το πιέσουμε με το δάχτυλο μας, δεν αφήνει σημάδι και το κρέας του έχει τέτοια ελαστικότητα που θα επανέλθει πολύ γρήγορα. Το φρέσκο ψάρι έχει μάτια λαμπερά, ενώ τα βράγχια του έχουν κόκκινο ή ροζ χρώμα και είναι υγρά. Βράγχια στεγνά, θαμπά ή καφέ χρωματισμού, είναι σοβαρή ένδειξη ότι το ψάρι δεν είναι φρέσκο. Πέρα όμως από την όψη του, το φρέσκο ψάρι μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και όταν το καθαρίζουμε και αφού το μαγειρέψουμε. Στο φρέσκο ψάρι, τα λέπια έχουν μεταλλική λάμψη και κολλάνε στο δέρμα αλλά καθαρίζεται πολύ εύκολα, ενώ τα εντόσθια του αφαιρούνται ολόκληρα χωρίς να σπάσουν. Όταν το φρέσκο ψάρι είναι ήδη μαγειρεμένο η σάρκα του από το κόκαλο αποσπάται πολύ εύκολα.
Το κατεψυγμένο ψάρι είναι εφάμιλλο του νωπού σε θρεπτική αξία και γεύση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχει καταψυχθεί σωστά και δεν έχει αποψυχθεί καθόλου στα ενδιάμεσα στάδια της διακίνησής του μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή.
από:http://www.e-diet.gr
και http://xsefoto.blogspot.com/
Καρότο σε σχήμα μιας … παλάμης!
Δείτε τι μπορεί να δημιουργήσει η φύση όταν έχει κέφια! Καρότα σε σχήμα … ανθρώπινης παλάμης! Ο κηπουρός από την Αγγλία δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του όταν είδε την περίεργη αυτή ρίζα λαχανικού! Το καρότο, το οποίο μοιάζει με ένα δεξί χέρι, έχει καμπυλωτά δάχτυλα στο σωστό μήκος, έναν αντίχειρα και φυσικά μία παλάμη. Αιτία που δημιουργήθηκε το καρότο - χέρι είναι μάλλον η καλλιέργειά του σε βραχώδες έδαφος.
από:
http://trofimos.blogspot.com/και
http://delfinaki-sunset.blogspot.com/
Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012
Τηγανια Χοιρινη!
Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
3/4 φλιτζανιού λευκό κρασί
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτρυμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι ξερή ρίγανη
Χυμό από 1 λεμόνι
Προσθέτουμε το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πιεί τα υγρά του και να μείνει με το λάδι. Όλη την διάρκεια ανοίγουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύομε για άλλα 3-4 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά το φαγητό και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Σερβίρετε την τηγανια χοιρινη με πλιγούρι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία πορτοκαλοπιτα. Καλή όρεξη!
Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό σε μπουκιές (μπούτι ή σπάλα)1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
3/4 φλιτζανιού λευκό κρασί
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτρυμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι ξερή ρίγανη
Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθεί πολύ καλά και ρίχνουμε μέσα προσεκτικά το κρέας και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για ακόμα 2 λεπτά.Προσθέτουμε το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πιεί τα υγρά του και να μείνει με το λάδι. Όλη την διάρκεια ανοίγουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύομε για άλλα 3-4 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά το φαγητό και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Σερβίρετε την τηγανια χοιρινη με πλιγούρι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία πορτοκαλοπιτα. Καλή όρεξη!
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012
Μαρμελάδα Φράουλα!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
μισό λε...μόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1] Πλένουμε καλά τις φράουλες ,κόβουμε το κοτσανάκι και μετά μία μία τις πατάμε λίγο με το χέρι μας μέσα στην κατσαρόλα να μην διαλύονται να μένει και λίγο φράουλα.
2]Ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη ,ανάβουμε το μάτι και όταν αρχίζει να βγάζει αφρό τον αφαιρούμε .Ο χρόνος για να δέσει η μαρμελάδα είναι περίπου 25 -30 λεπτά ,θα το δείτε να ''στέκετε'' στην ξύλινη κουτάλα σας.
3] Μόλις πήξει η μαρμελάδα μας στίβουμε μέσα και το μισο λεμόνι και ανακατεύουμε ,την κατεβάζουμε από την φωτιά σκεπασμένη την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε σε γυάλινο βάζο .
Καλή επιτυχία!
από : http://leimwnas.blogspot.com/
Φαγητό: Ενδιαφέροντα & παράξενα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε.
1. Το ανθρακούχο ποτό «7-UP» πήρε το όνομα του από δύο σημεία. Το «7» επειδή τα αρχικά δοχεία χωρούσαν 7 ounces (200 γρ. περίπου) και το «Up» από την κατεύθυνση των φυσαλίδων που πάνε προς τα πάνω.
2. Η Κέτσαπ δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο, όχι προϊόν για το φαγητό.
3. Ο αριθμός 57 στο μπουκάλι κέτσαπ «Heinz» αντιπροσωπεύει τον αριθμό ποικιλιών από πίκλες που είχε κάποτε η εταιρεία.
4. Το πρώτο προϊόν στο οποίο χρησιμοποιήθηκε barcode ήταν οι τσίχλες Wrigley’s.
5. Μια εταιρεία στην Ταϊβάν κάνει σερβίτσια από σιτάρι, ώστε να μπορείτε να φάτε μέχρι και το πιάτο σας!
6. Ο μέσος Αμερικανός / Καναδός πίνει περίπου 600 αναψυκτικά το χρόνο!
7. Το να μασάτε τσίχλα ενώ καθαρίζετε κρεμμύδια θα σας βοηθήσει ώστε να κρατήσετε μακριά τα δάκρυα, που προκαλεί το ξεφλούδισμα ενός κρεμμυδιού.
8. Μυρίζοντας τις μπανάνες ή τα πράσινα μήλα (μυρίζοντας όχι, τρώγοντας) θα μπορέσετε να χάσετε βάρος!
9. Οι Αμερικανοί τρώνε, κατά μέσο όρο, 18 στρέμματα πίτσας κάθε μέρα.
10. Το μεγαλύτερο βαρέλι κρασιού στον κόσμο βρίσκεται στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.
11. Η μόνη τροφή που δεν χαλάει είναι το μέλι.
12. Το μοσχοκάρυδο είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες αν χορηγηθεί με ενδοφλέβια ένεση.
13. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα από 7 δις δολάρια ετησίως για σοκολάτες.
14. Το παγωτό έχει κινέζικη προέλευση.
15. Η πιο παλαιά συνταγή στον κόσμο, που μας έχει γίνει γνωστή, είναι αυτή για την μπύρα.
από: http://www.e-diet.gr
και http://xsefoto.blogspot.com/2012/01/no3.html#more
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012
Κουμανδαρία, το γλυκό κρασί της Κύπρου!
Κουμανδαρία, το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο που παράγεται ακόμη
Το γλυκό κόκκινο κρασί της Κύπρου έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη με το όνομα κουμανταρία και θεωρείται το παλαιότερο κρασί στον κόσμο. Είναι ένα από τα καλύτερα Κυπριακά κρασιά και παράγεται στην Κύπρο από το 800π.Χ. από τις ποικιλίες του σταφυλιού ξυνιστέρι και μαύρο. Ο θρύλος λέει, ότι το όνομα κουμανταρία δόθηκε στο κρασί, από τους Ιωαννίτες, ιππότες του Αγίου Ιωάννου των Ιεροσολύμων, ένα από τα στρατιωτικοθρησκευτικά τάγματα που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο κοντά στο Κολόσσι, το 1192 μ.Χ.
Μπουτάκια Μαρινάτα!
Υλικά
1 κιλό μπουτάκια κοτόπουλου
Για τη μαρινάτα:
2 κουταλιές άσπρο κρασί ξηρό
1/2 λεμόνι το χυμό
1 πορτοκάλι το χυμό
1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση Αναμιγνύετε καλά σε μια λεκάνη το άσπρο ξηρό κρασί, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο, την τριμμένη σκελίδα σκόρδο, καθώς και το αλάτι και το πιπέρι. Ακολούθως βάζετε μέσα στα υλικά της μαρινάτας τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Τα ανακατεύετε γαι να πιάσουν καλά, παντού, τα σκεπάζετε και τα κρατάτε στο ψυγείο για 2 ώρες, γυρίζοντάς τα δύο φορές. Τα στραγγίζετε και τα ψήνετε στη σχάρα για 25-30 λεπτά περίπου, γυρίζοντας τα κάθε τόσο μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
2 κουταλιές άσπρο κρασί ξηρό
1/2 λεμόνι το χυμό
1 πορτοκάλι το χυμό
1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση Αναμιγνύετε καλά σε μια λεκάνη το άσπρο ξηρό κρασί, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο, την τριμμένη σκελίδα σκόρδο, καθώς και το αλάτι και το πιπέρι. Ακολούθως βάζετε μέσα στα υλικά της μαρινάτας τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Τα ανακατεύετε γαι να πιάσουν καλά, παντού, τα σκεπάζετε και τα κρατάτε στο ψυγείο για 2 ώρες, γυρίζοντάς τα δύο φορές. Τα στραγγίζετε και τα ψήνετε στη σχάρα για 25-30 λεπτά περίπου, γυρίζοντας τα κάθε τόσο μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
από:
και
Ταραμοσαλάτα!
Υλικά :
150 γραμμάρια ταραμάς λευκός
1 κιλό ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο
Το χυμό από τρία λεμόνια
Ελαιόλαδο καλό παρθένο
Εκτέλεση :
Κόβουμε στ ψωμί σε φέτες και τις βάζουμε σ΄ ένα μπολ με νερό να μουσκέψουν πολύ καλά, μετά στις στύβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το λεμονί με τον ταραμά πολύ καλά κι όταν γίνει αλοιφή αρχίζουμε να προσθέτουμε το στραγγιγμένο ψωμί λίγο λίγο και λίγο λίγο το ελαιόλαδο (όσο πάρει)ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μπλέντερ στην μεγάλη ταχύτητα.
Όταν γίνει μια όμορφη κρέμα σταματάμε το μπλέντερ το βάζουμε σ΄ένα μπολ κι αφού το κλείσουμε καλά το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να φάμε βάζουμε σ΄ένα πιάτο όση ποσότητα θέλουμε και τότε γιατί αλλιώς θα μας πικρίσει τρίβουμε από πάνω ένα ξερό κρεμμύδι ή ψιλοκόβουμε ένα φρέσκο κρεμμυδάκι προσθέτουμε εάν θέλουμε λίγο λεμονί και λίγο ελαιόλαδο στολίζοντας το πιάτο με λίγες ελιές κόκκινη ή πράσινη πιπεριά και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
Γάλα από ωμά αμύγδαλα
Αγνό ρόφημα με πολλά θρεπτικά συστατικά και σημαντική πηγή ασβεστίου. Ιδανικό για άτομα με επίγνωση του τι επιτρέπουν να μπει στο σώμα τους. που δεν πίνουν το γάλα αγελάδας. Κατάλληλο για συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι εντελώς ήπιο για το στομάχι και χωνεύεται απαρατήρητα. Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και απαλή υφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ουδέτερη βάση για μιλκ σέικ, δημητριακά πρωινού, παγωτά, μπεσαμέλ ή άλλες συνταγές. Το μόνο που χρειάζεται για να το φτιάξετε είναι ξηροί καρποί και νερό, αλλά μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε κι άλλα συστατικά για να το κάνετε πιο γλυκό ή να του δώσετε άρωμα βανίλιας ή σοκολάτας ή ότι άλλο σας αρέσει!
1 κούπα ωμά αμύγδαλα (καρύδια, φουντούκια ή ότι άλλο επιλέξετε ΟΛΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ)
2 ή 3 κούπες νερό (ανάλογα με το πόσο πηκτό το προτιμάτε)
1 κούπα νερό (για να μουλιάσουν τα αμύγδαλα)
1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι
Αφήνετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε μία κούπα νερό για 8 - 10 ώρες.
Βάζετε στο blender τα αμύγδαλα, το μέλι και τις 2 - 3 κούπες νερό ανάλογα με το πόσο πηκτό θέλετε το γάλα.
Χτυπήστε το για 1 - 2 λεπτά.
Σουρώστε το με ένα μεγάλο σουρωτήρι.
Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με φουντούκια, καρύδια, φιστίκια, καρύδα ή σουσάμι. Αποθηκεύστε το σε μια γυάλινη κανάτα, διατηρείται για 3 - 4 ημέρες. Η αμυγδαλόψιχα που απομένει μπορεί να βγάλει και άλλο γάλα μόνο που θα είναι πιο αραιό. Τέλος, μην πετάξετε την αμυγδαλόψιχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή γλυκισμάτων (μπισκότα, κέϊκ κ.α.).
από:
http://aorata-gegonota.blogspot.comhttp://delfinaki-sunset.blogspot.com/
Μακαρονοπιτα με τεσσερα τυρια!
Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα
300γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
180γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα τριμμένη
180γρ. τυρί έμενταλ, τριμμένο
180γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
180γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
1/2 κουταλιά της σούπας ξηρό δυόσμο
1 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι (επιλέξτε με χαμηλά λιπαρά)
4 αυγά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τριμμένη φρυγανιά
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά και το ξηρό δυόσμο μαζί.
Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό πυρίμαχο ταψί (διαμέτρου περίπου 30εκ.) και πασπαλίζουμε με αρκετή τριμμένη φρυγανιά να καλύψει όλα τα σημεία. Απλώνουμε το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά στην βάση του ταψιού. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ακόμα 2 φορές για όλα τα υλικά.
Βάζουμε το γιαούρτι σε καθαρό μπολ και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας τα καλά με το γιαούρτι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα γιαουρτιού πάνω από τα μακαρόνια όπως κάνουμε με την μπεσαμελ.
Ψήνουμε την μακαρονοπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στο πάνω μέρος.
Αφού κρυώσει ελαφρά ξεφορμάρουμε και την κόβουμε σε μερίδες. Σερβίρουμε ζεστή και συνοδεύουμε με σάλτσα ντομάτας απλή ή και κετσαπ. Καλή Όρεξη!
Συνταγή για 4-6 άτομα
Υλικά:
500γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο300γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
180γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα τριμμένη
180γρ. τυρί έμενταλ, τριμμένο
180γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
180γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
1/2 κουταλιά της σούπας ξηρό δυόσμο
1 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι (επιλέξτε με χαμηλά λιπαρά)
4 αυγά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια για 6-7 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε καλά τα μακαρόνια και όπως είναι έτσι ζεστά τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά και το ξηρό δυόσμο μαζί.
Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό πυρίμαχο ταψί (διαμέτρου περίπου 30εκ.) και πασπαλίζουμε με αρκετή τριμμένη φρυγανιά να καλύψει όλα τα σημεία. Απλώνουμε το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά στην βάση του ταψιού. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ακόμα 2 φορές για όλα τα υλικά.
Βάζουμε το γιαούρτι σε καθαρό μπολ και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας τα καλά με το γιαούρτι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα γιαουρτιού πάνω από τα μακαρόνια όπως κάνουμε με την μπεσαμελ.
Ψήνουμε την μακαρονοπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στο πάνω μέρος.
Αφού κρυώσει ελαφρά ξεφορμάρουμε και την κόβουμε σε μερίδες. Σερβίρουμε ζεστή και συνοδεύουμε με σάλτσα ντομάτας απλή ή και κετσαπ. Καλή Όρεξη!
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
Γιατί είναι ωφέλιμο το κεράσι.
Τα κεράσια μπορεί να είναι καλοκαιρινό φρούτο και να μην μπορείτε να το βρείτε στη χώρα μας τους χειμερινούς μήνες, μπορείτε όμως να πιείτε χυμούς από κεράσι. Το φρούτο αυτό δεν είναι μόνο νόστιμο, αφού περιέχει μία ουσία με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ανθοκυανίνη, μία χρωστική ουσία που περιέχεται στα κεράσια, μπλοκάρει δύο ένζυμα, που εμπλέκονται στον σχηματισμό ανεπιθύμητων φλεγμονωδών ουσιών. Με τον τρόπο αυτό, οι ανθοκυανίνες, λειτουργούν παρόμοια με τα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, που χρησιμοποιούνται για την μείωση του πόνου. Αυτός είναι ο λόγος, όπου για αρκετούς αιώνες, οι θεραπευτές υποστήριζαν ότι τα κεράσια, μπορούν να απαλύνουν τους πόνους που προέρχονται, από την αρθρίτιδα, τους μύες και τη μέση. Δύο ξινές ποικιλίες κερασιών περιέχουν υψηλά επίπεδα της μελατονίνης, μίας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Σε μία πρόσφατη μελέτη που έγινε, εξετάστηκαν τα επίπεδα της μελατονίνης στα ούρα 20 εθελοντών. Κάποιοι ήπιαν χυμό κερασιών και κάποιοι όχι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ήπιε χυμό κερασιού και η άλλη ψευδοφάρμακο. Μετά από επτά ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας είχαν πολύ υψηλά επίπεδα μελατονίνης ενώ είχαν κοιμηθεί 25 λεπτά περισσότερο από εκείνους που είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο. Ωστόσο τα κεράσια περιέχουν και την σορβιτόλη, μία αλκοόλη που βρίσκεται σε καραμέλες και τσίχλες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η σορβιτόλη μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε όσους υποφέρουν από ασθένειες του εντέρου. Έτσι λοιπόν προτού εντάξετε τα κεράσια στην καθημερινή σας διατροφή, θα πρέπει να ενημερώσετε τον διαιτολόγο σας.
από:
http://trofimos.blogspot.com
και
http://delfinaki-sunset.blogspot.com/
Κροκετες με ρυζι του Τσελεμεντε!
Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 18-20 κροκέτες
1/2 οκά ζωμών κρέατος ή νερό (630ml)
2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
35 δράμια τυρί τριμμένο (112γρ.)
20 δράμια ζαμπόν (65γρ.)
Ανάλογο αλάτι, πιπέρι, και μοσχοκάρυδο
Για το πανάρισμα
2 αυγά
Γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και όπως είναι πολύ ζεστό το ρύζι προσθέτουμε το τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση Παρμεζάνα), το ζαμπόν ψιλοκομμένο, και λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδου. Εάν το ρύζι είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε και ένα κρόκο αυγού.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με ένα κουτάλι ξύλινο μέχρι να γίνει μία μάζα. Όσο ανακατεύουμε το ρύζι πρέπει να είναι πολύ ζεστό για να λιώσει εντελώς. Εάν δεν είναι πολύ ζεστό και δεν λιώσει εντελώς το τυρί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την επαναφέρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει εντελώς και να μπορούμε να πλάσουμε τις κροκέτες.
Όσο είναι ζεστό το ρύζι (προσέξτε να μην είναι καυτό) παίρνουμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας ρύζι στην χούφτα μας και δίνουμε στο μείγμα ένα σχήμα κυλινδρικό ή αν θέλουμε στρογγυλό σαν κεφτέ.
Αφού ετοιμάσουμε τις κροκέτες τις περνάμε από τα αυγά τα οποία κτυπήσαμε από προηγούμενος και μετά από την φρυγανιά για να παναριστούν καλά. Τηγανίζουμε τις κροκετες μας σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε τις κροκέτες ρυζιού γαρνιρισμένες με ψιλοκομμένο μαιντανό. Καλή Όρεξη!
Από: “Οδηγός Μαγειρικής” του Νικ.Κ. Τσελεμεντες
Συνταγή για 18-20 κροκέτες
Υλικά:
75 δράμια ρύζι (240γρ.)1/2 οκά ζωμών κρέατος ή νερό (630ml)
2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
35 δράμια τυρί τριμμένο (112γρ.)
20 δράμια ζαμπόν (65γρ.)
Ανάλογο αλάτι, πιπέρι, και μοσχοκάρυδο
Για το πανάρισμα
2 αυγά
Γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
Εκτέλεση: (Σε ελεύθερη μετάφραση στη δημοτική)
Βάζουμε το ζωμό ή το νερό με το βούτυρο μέσα σε κατάλληλη κατσαρόλα να πάρει βράση. Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε 1-2 φορές για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε ανάλογο αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα (όπως φτιάχνουμε και το κανονικό πιλάφι) μέχρις ότου ψηθεί το ρύζι και απορροφήσει όλο το υγρό.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και όπως είναι πολύ ζεστό το ρύζι προσθέτουμε το τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση Παρμεζάνα), το ζαμπόν ψιλοκομμένο, και λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδου. Εάν το ρύζι είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε και ένα κρόκο αυγού.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με ένα κουτάλι ξύλινο μέχρι να γίνει μία μάζα. Όσο ανακατεύουμε το ρύζι πρέπει να είναι πολύ ζεστό για να λιώσει εντελώς. Εάν δεν είναι πολύ ζεστό και δεν λιώσει εντελώς το τυρί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την επαναφέρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει εντελώς και να μπορούμε να πλάσουμε τις κροκέτες.
Όσο είναι ζεστό το ρύζι (προσέξτε να μην είναι καυτό) παίρνουμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας ρύζι στην χούφτα μας και δίνουμε στο μείγμα ένα σχήμα κυλινδρικό ή αν θέλουμε στρογγυλό σαν κεφτέ.
Αφού ετοιμάσουμε τις κροκέτες τις περνάμε από τα αυγά τα οποία κτυπήσαμε από προηγούμενος και μετά από την φρυγανιά για να παναριστούν καλά. Τηγανίζουμε τις κροκετες μας σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε τις κροκέτες ρυζιού γαρνιρισμένες με ψιλοκομμένο μαιντανό. Καλή Όρεξη!
Από: “Οδηγός Μαγειρικής” του Νικ.Κ. Τσελεμεντες
Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012
Πράσινες Σαλάτες!
Σαλάτα Νο 1
Υλικά
3 φύλλα μαρούλι1 αυγό βρασμένο
κρουτόν
1 μπέϊκον
1 κολοκυθάκι
αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. κόρν-φλάουερ
λάδι για τηγάνι
Για την σώς:
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι λευκό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση Πλένουμε και κόβουμε το κολοκυθάκι σε λωρίδες και το πασπαλίζουμε με το κόρν-φλάουερ και τ' ανακατεύουμε να πάει παντού. Ρίχνουμε σε ένα τηγανάκι, μπόλικο λάδι και τα τηγανίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Όταν τηγανιστούν, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περιττό λάδι. Βράζουμε το αυγό. Σε ένα τηγανάκι ροδίζουμε και το μπεϊκον. Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι. Σε ένα πιάτο βάζουμε το μαρούλι, το κολοκυθάκι, το αυγό κομμένο στα τέσσερα, το μπεϊκον και τα κρουτόν. Φτιάχνουμε και την σώς. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε.
Σαλάτα No 2
Υλικά
3 φύλλα μαρούλι
φέτα
1 κ.σ. μπουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ μέλι
σουσάμι
κρουτόν
Εκτέλεση Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Κόβουμε την φέτα σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε και αυτήν στο πιάτο, όπως και τα κρουτόν. Φτιάχνουμε την σώς. Ανακατεύουμε πολύ καλά την μουστάρδα με το μέλι και το ελαιόλαδο και την περιχύνουμε στην σαλάτα μας. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Τα υλικά για τις σαλάτες, είναι για μια σαλάτα. Εσείς αυξάνετε τις ποσότητες.
από :
ΜάφινςΤσιπ με Σοκολάτα!
Συνταγή για 15-20 μάφινς
Συστατικά:
1-3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις σκοπό
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη
1 αυγό
3 / 4 φλιτζανιού κομματάκια σοκολάτας (συν κάποια άλλα για το πασπάλισμα αργότερα)
1 φλιτζάνι γάλα
1 / 3 φλιτζάνι φυτικό έλαιο
3 / 4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 βανίλια κουταλακιών του γλυκού εκχύλισμα
Προετοιμασία:
Προθερμάνετε το φούρνο σας σε 200 ° C και να γεμίσει κασσιτέρου μάφιν με χάρτινα ποτήρια.
Κοσκινίστε αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη ζάχαρη και το κακάο σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετήστε το αυγό, το γάλα, φυτικό λάδι και τη βανίλια σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε να συνδυάσουν. Ρίξτε το υγρό μείγμα στο μπωλ με τα ξηρά συστατικά. Ανακατέψτε τα δύο μαζί, απλά για να τους μίγμα. Θυμηθείτε? δεν κερδίσει τα συστατικά εκτενώς.
Προσθέστε τα κομματάκια σοκολάτας και τις ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
Κουτάλι αρκετή μίγμα στο μάφιν κύπελλα, αλλά δεν τους υπερπλήρωσης.
Ψεκάστε περισσότερες μάρκες σοκολάτας στην κορυφή, στη συνέχεια, μαγειρέψτε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να muffins είναι χρυσά στην κορυφή, αυξήθηκαν και ελαστικό.
Σερβίρετε τους σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Απολαύστε το!
από : http://xs-recipes.blogspot.com
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012
Μπουγάτσα!
Η Θεσσαλονίκη είναι ο Βασιλιάς της μπουγάτσας … Μπουγάτσα με κρέμα, μπουγάτσα με τυρί … Δοκιμάστε την παρακάτω μπουγάτσα με κρέμα και θα ζηλέψει και η Θεσσαλονίκη.
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο κρούστας
Βούτυρο φρέσκο για το άλειμμα των φύλλων
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα φρέσκο
1 φλιτζάνι ριζάλευρο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
2 βανίλιες άρωμα
Μια πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι ριζάλευρο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
2 βανίλιες άρωμα
Μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε όλα τα υλικά στη κατσαρόλα. Σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει. Προσοχή δεν θέλουμε να μας πήξει πολύ για να είναι αφράτη όταν ψηθεί. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη, και ξεκινάμε με τα φύλλα. Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί το βουτυρώνουμε καλά με το βούτυρό μας, αφού το έχουμε λιώσει. Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αφού τα βουτυρώνουμε ένα ένα πολύ καλά. Βάζουμε την κρέμα και με την ίδια διαδικασία, στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από επάνω. Τις άκρες των φύλλων που μας περισσεύουν έξω από τα ταψί τις γυρνάμε από επάνω και τις βουτυρώνουμε και αυτές πολύ καλά. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να την αφήσετε να κρυώσει, μετά την κλείνετε καλά σε σακούλα και τη φυλάτε στην κατάψυξη. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε ζεστή σε πιατέλα, την κόβετε σε κομματάκια και την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και κανέλα εάν σας αρέσει.
Συμβουλές Αν βάλετε την μπουγάτσα στη κατάψυξη, όταν θα την ψήσετε θα την βάλετε από την κατάψυξη στο φούρνο κατευθείαν. Το μυστικό για τη μπουγάτσα είναι το βούτυρο, χρησιμοποιείστε αγελαδινό φρέσκο βούτυρο και όχι βιτάμ και βουτυρώστε πολύ καλά τα φύλλα.
από :
και
Και μια δική μας παρατήρηση: Στη Θεσσαλονίκη η Μπουγάτσα που ξετρελάνει των κόσμο είναι με φρέσκο λιωμένο Αιγοπρόβιο γάλα.
nikolaos
nikolaos
Καθαρισμός μούχλας!
- μισό λίτρο άσπρο ξύδι
- 2 κουταλιές σούπας χονδρό αλάτι
- 3 κουταλιές σούπας σόδα - μαγειρική ( διττανθρακική )
Ανακατεύουμε και βάζουμε αρκετό από το μείγμα σ' ένα σφουγγάρι και βάζουμε πάνω από τα σημεία που έχουν μούχλα. Βάλτε γενναιόδωρη δόση. Αφήνουμε να δράσει το μείγμα για 10-15 λεπτά και μετά ρίχνουμε κρύο νερό και βουρτσίζουμε.
Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε. Όμως ποτέ μη το κάνετε αν έχει δυνατό ήλιο, γιατί θα εξατμιστεί γρήγορα το μείγμα και δεν θα γίνει σωστά η δουλειά.
από : http://leimwnas.blogspot.com/2012/01/blog-post_19.html
Ομελετα με φετα και σπανακι!
Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2 άτομα
4 μεγάλα άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο άνηθο (ψιλοκομμένο)
5 αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
1/2 φλιτζάνι φέτα (τριμμένη)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε ένα άλλο τηγάνι λιώνουμε 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και με απαλές κινήσεις απλώνουμε τα αυγά σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Ψήνουμε μέχρι να σταθούν τα αυγά. Απλώνουμε το μείγμα σπανακιού στο μέσο της ομελέτας μας και την διπλώνουμε με μία σπάτουλα στην μέση. Βγάζουμε από το τηγάνι και κόβουμε σε δύο μερίδες.
Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ζεστή με φρέσκο ψωμι. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία παστα φλωρα. Καλή Όρεξη!
Συνταγή για 2 άτομα
Υλικά:
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο4 μεγάλα άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο άνηθο (ψιλοκομμένο)
5 αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
1/2 φλιτζάνι φέτα (τριμμένη)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τον άνηθο, αλατοπιπερόνουμε, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά.Σε ένα άλλο τηγάνι λιώνουμε 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και με απαλές κινήσεις απλώνουμε τα αυγά σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Ψήνουμε μέχρι να σταθούν τα αυγά. Απλώνουμε το μείγμα σπανακιού στο μέσο της ομελέτας μας και την διπλώνουμε με μία σπάτουλα στην μέση. Βγάζουμε από το τηγάνι και κόβουμε σε δύο μερίδες.
Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ζεστή με φρέσκο ψωμι. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία παστα φλωρα. Καλή Όρεξη!
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012
Φασόλια Χάντρα!
Υλικά :
1/2 κιλό φασόλια χάντρα
150 γραμμάρια καρότα σε φέτες
½ κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Σε μια κατσαρόλα κοκκινίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Μειώνουμε τη φωτιά μας προσθέτουμε τα φασόλια Χάντρα, τα καρότα και τις πιπεριές και ανακατεύοντας τα κοκκινίζουμε όλα μαζί γι΄ ακόμη πέντε λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα) και τα σιγοβράζουμε για περίπου 45 έως 50 λεπτά, τα δοκιμάζουμε κι εάν είναι ετοίμασα κατεβάζουμε αλλιώς συνεχίζουμε για λίγο ακόμη.
Σερβίρεται ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012
Μοσχάρι στιφάδο!
Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
11/2 κιλό μικρά κρεμμυδάκια
1/2 ποτήρι του κρασιού ξύδι κόκκινο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό τομάτας
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
Τις φλούδες από ένα πορτοκαλί
λάδι
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και ολόκληρα τα βράζουμε με νερό περίπου 15 λεπτά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι το καίμε και ρίχνουμε μέσα το κρέας και τα κρεμμυδάκια και τα κοκκινίζουμε αρκετά καλά.
Όταν κοκκινίσουν βάζουμε το χυμό της τομάτας, τις σκελίδες του σκόρδο, τα φύλλα της δάφνης, τις φλούδες του πορτοκαλί, αλάτι πιπέρι και τ΄ αφήνουμε να βράσουν καλά.
Δυο λεπτά πριν τα κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε το ξύδι σκεπάζουμε την κατσαρόλα σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για λίγο πάνω στο μάτι.
Σερβίρετε ζεστό καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου
Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012
Κέικ Καρότου!
Συνταγή για 8-10
250γρ ανάλατο βούτυρο, μαλάκωσε
250γρ ανοικτό καφέ ζάχαρη μαλακό
5 μεγάλα αυγά, που χωρίζονται
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
170gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100g αλεσμένα αμύγδαλα
100g χωρίς κέλυφος καρύδια, ψιλοκομμένα
1 γεμάτη κουταλιά κανέλα
μια πρέζα γαρύφαλλα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ έδαφος
250g καρότα, αποφλοιωμένες και χυδαία τριμμένο
θαλασσινό αλάτι
Κερασάκι:
100γρ τυρί μασκαρπόνε
200γρ πλήρη σε λιπαρά τυρί κρέμα
85gr ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ
Προετοιμασία:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Το λίπος και οι γραμμής 22 εκατοστά τετράγωνο ή κυκλική τηγάνι κέικ λαδόκολλα.
Τοποθετήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα ηλεκτρικό μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και κτύπησε στο κρόκοι αυγών μία προς μία, και προσθέστε το ξύσμα και το χυμό. Ανακατέψτε στο κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέστε τα αλεσμένα αμύγδαλα, καρύδια, κανέλα, γαρίφαλο, πιπερόριζα και τριμμένο καρότο και να συνδυάσουν μαζί.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να πήξει και δυσκαμψία. Ήπια διπλώστε τα στο μίγμα κέικ. Ρίξτε το μίγμα στο ταψί κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αυξηθεί. Μπορείτε να ελέγξετε αν το κέικ γίνεται με το σπρώξιμο μία οδοντογλυφίδα σε αυτό. Αφαιρέστε το και αν βγει καθαρό το κέικ έχει ψηθεί. Αν ελαφρώς κολλώδες θα πρέπει να την αφήσετε στο φούρνο λίγο περισσότερο. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στο τηγάνι για λίγο (τουλάχιστον 10 λεπτά). Βγάλτε το από το τηγάνι πάνω σε σχάρα και αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα.
Για να προετοιμάσετε το κερασάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί άχνη μέχρι να μαλακώσει. Απλώστε μια γενναιόδωρη ποσότητα πάνω από την κορυφή του κέικ.
Σερβίρετε κέικ καρότο σας με τον καφέ.
Απολαύστε το!
από : http://xs-recipes.blogspot.com.
250γρ ανάλατο βούτυρο, μαλάκωσε
250γρ ανοικτό καφέ ζάχαρη μαλακό
5 μεγάλα αυγά, που χωρίζονται
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
170gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100g αλεσμένα αμύγδαλα
100g χωρίς κέλυφος καρύδια, ψιλοκομμένα
1 γεμάτη κουταλιά κανέλα
μια πρέζα γαρύφαλλα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ έδαφος
250g καρότα, αποφλοιωμένες και χυδαία τριμμένο
θαλασσινό αλάτι
Κερασάκι:
100γρ τυρί μασκαρπόνε
200γρ πλήρη σε λιπαρά τυρί κρέμα
85gr ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ
Προετοιμασία:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Το λίπος και οι γραμμής 22 εκατοστά τετράγωνο ή κυκλική τηγάνι κέικ λαδόκολλα.
Τοποθετήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα ηλεκτρικό μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και κτύπησε στο κρόκοι αυγών μία προς μία, και προσθέστε το ξύσμα και το χυμό. Ανακατέψτε στο κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέστε τα αλεσμένα αμύγδαλα, καρύδια, κανέλα, γαρίφαλο, πιπερόριζα και τριμμένο καρότο και να συνδυάσουν μαζί.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να πήξει και δυσκαμψία. Ήπια διπλώστε τα στο μίγμα κέικ. Ρίξτε το μίγμα στο ταψί κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αυξηθεί. Μπορείτε να ελέγξετε αν το κέικ γίνεται με το σπρώξιμο μία οδοντογλυφίδα σε αυτό. Αφαιρέστε το και αν βγει καθαρό το κέικ έχει ψηθεί. Αν ελαφρώς κολλώδες θα πρέπει να την αφήσετε στο φούρνο λίγο περισσότερο. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στο τηγάνι για λίγο (τουλάχιστον 10 λεπτά). Βγάλτε το από το τηγάνι πάνω σε σχάρα και αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα.
Για να προετοιμάσετε το κερασάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί άχνη μέχρι να μαλακώσει. Απλώστε μια γενναιόδωρη ποσότητα πάνω από την κορυφή του κέικ.
Σερβίρετε κέικ καρότο σας με τον καφέ.
Απολαύστε το!
από : http://xs-recipes.blogspot.com.
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012
Το αρχαιότερο φάρμακο για το κρυολόγημα είναι ... η σούπα!
Η ανάρρωση μέσω της μαγειρικής έχει παραμείνει αξιοσημείωτα σταθερή για αιώνες, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία εκδόθηκε από τον Ken Albala, έναν ιστορικό τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια. Ένα απλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε τη διατήρηση αυτής της διατροφικής συνήθειας είναι ο 12ος αιώνας, όπου οι γιατροί συνέστηναν κοτόσουπα για την καταπολέμηση ενός κρυολογήματος. Η σύγχρονη επιστήμη έχει επιβεβαιώσει την τακτική τους, καθώς η σούπα μπορεί να έχει καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δράση για ανθρώπους με κρυολογήματα. Επίσης, τα θρεπτικά οφέλη είναι μεγάλα. Μία υγιής σούπα παρέχει έναν εύκολο τρόπο να αφομοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, ειδικά όταν είμαστε άρρωστοι. Όμως, η τελευταία έρευνα του Ken Albala θέτει έναν ακόμη παράγοντα στην προτίμηση της σούπας. Θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οφείλεται σε μία "άτυπη διαίσθηση", την οποία είχαν πάντα οι άνθρωποι, όταν πρόκειται για τη σίτιση των ασθενών. Και αντί να βασίζονται στην επιστήμη, είναι πιο πιθανό να έχουν επηρεαστεί από τις παιδικές τροφές. Ο ίδιος εισηγείται ότι η στενή ομοιότητα της σούπας με τις παιδικές τροφές αποτελεί έναν σημαντικό λόγο που εξηγεί γιατί να τρώμε σούπα, όταν είμαστε άρρωστοι. Και η σούπα και οι παιδικές τροφές είναι θρεπτικές, χωρίς να είναι δύσκολη η χώνεψη τους και ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζονται σημαίνει ότι διευκολύνουν τη χώνεψη, προτού σερβιριστούν. Αυτό πιθανόν συμβαίνει, καθώς οι ψυχολογικοί δεσμοί που έχουν οι άνθρωποι με το φαγητό πηγάζει από την παιδική ηλικία. Αυτή η σύνδεση γίνεται υποσυνείδητα, καθώς μεγαλώνουμε, έτσι όταν θέλουμε να νοιώσουμε παρηγοριά, προστρέχουμε σε αυτό που ξέρουμε ότι θα έκανε η μητέρα μας για μας. Με την πάροδο του χρόνου υπάρχει, επίσης, μία αίσθηση σύνδεσης του φαγητού με τα σπίτι μας. Αυτό που, επίσης, θεώρησε εντυπωσιακό ο Αμπάλα στην έρευνα του είναι ότι αρχαίες συνταγές για σούπες και ζωμούς εξακολουθούν να είναι παρόμοιες με αυτές στα σύγχρονα βιβλία μαγειρικής, με υλικά και τεχνικές, οι οποίες παραδίδονται από γενιές σε γενιές. Παραλλαγές της κοτόσουπας, η οποία έχει τιμηθεί στη σύγχρονη λαογραφία, αποτελούν χαρακτηριστικό μιας σειρά ιστορικών βιβλίων μαγειρικής. Η σούπα, λοιπόν, προσφέρει θρεπτικά οφέλη, συνδέεται άμεσα με τους ψυχολογικούς δεσμούς της παιδικής μας ηλικίας και έχει μακραίωνη παράδοση στις διατροφικές μας συνήθειες.
από
http://trofimos.blogspot.comhttp://delfinaki-sunset.blogspot.com/
Γαλακτομπουρεκο Παρλιαρου!
Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 12-14 άτομα
700γρ. γάλα φρέσκο
300γρ. κρέμα γάλακτος
160γρ. ζάχαρη
2 αυγά
6 κρόκοι αυγών
80γρ. κορν φλάουερ
1 κλωναράκι βανίλιας
Για το φύλλο:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
250γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι:
500γρ. ζάχαρη
300γρ. νερό
20γρ. γλυκόζη (μία κουταλιά της σούπας)
Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση. Για να μην μας ”αρπάξει” το γάλα, προσθέτουμε και λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και την αδειάζουμε κατευθείαν στα βουτυρωμένα φύλλα.
Για το γλυκό:
Σε ένα ταψί 30Χ25 εκ. τοποθετούμε ένα-ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε χρησιμοποιώντας τα μισά από τα φύλλα. Αδειάζουμε την κρέμα ζεστή. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα καλύπτουν μόνο το εσωτερικό του ταψιού (να μην εξέχουν οι άκρες τους). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º-170οC για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι που έχουμε φτιάξει προηγουμένως, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (4 λεπτά από το σημείο βρασμού). Όταν το γαλακτομπουρεκο κρυώσει καλά, κόβουμε σε κομμάτια.
Πηγή: http://www.megatv.com/glykesalximies/default.asp?catid=21929&subid=2&pubid=23068765#
Συνταγή για 12-14 άτομα
Υλικά:
Για την κρέμα:700γρ. γάλα φρέσκο
300γρ. κρέμα γάλακτος
160γρ. ζάχαρη
2 αυγά
6 κρόκοι αυγών
80γρ. κορν φλάουερ
1 κλωναράκι βανίλιας
Για το φύλλο:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
250γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι:
500γρ. ζάχαρη
300γρ. νερό
20γρ. γλυκόζη (μία κουταλιά της σούπας)
Εκτέλεση:
Για την κρέμα:Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση. Για να μην μας ”αρπάξει” το γάλα, προσθέτουμε και λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και την αδειάζουμε κατευθείαν στα βουτυρωμένα φύλλα.
Για το γλυκό:
Σε ένα ταψί 30Χ25 εκ. τοποθετούμε ένα-ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε χρησιμοποιώντας τα μισά από τα φύλλα. Αδειάζουμε την κρέμα ζεστή. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα καλύπτουν μόνο το εσωτερικό του ταψιού (να μην εξέχουν οι άκρες τους). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º-170οC για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι που έχουμε φτιάξει προηγουμένως, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (4 λεπτά από το σημείο βρασμού). Όταν το γαλακτομπουρεκο κρυώσει καλά, κόβουμε σε κομμάτια.
Πηγή: http://www.megatv.com/glykesalximies/default.asp?catid=21929&subid=2&pubid=23068765#