Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Σουπιες μαριναρισμενες με Κινεζικη σαλτσα και ψημενες στο φουρνο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 2-3 άτομα

Υλικά:

7-8 σουπιές (περίπου 1kg)
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα θαλασσινών (fish sauce)
2 κουταλιές της σούπας κρασί από ρύζι, ή λευκό ξηρό κρασί
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας μέλι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις σουπιές καλά και αφαιρούμε το μελάνι τους. Πλένουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το περιττό νερό.
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σκόρδο, το τζίντζερ, την σάλτσα θαλασσινών, το κρασί, την σάλτσα σόγιας και το μέλι. Αφού ενωθούν τα υλικά μαζί κρατάμε 2 κουταλιές τις σούπας σάλτσα στην άκρη για το ψήσιμο. Βάζουμε τις σουπιές μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε για να σκεπαστούν από την σάλτσα. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC. Βάζουμε αλουμινόχαρτο στον πάτο του ταψιού του φούρνου και από πάνω τοποθετούμε την σχάρα. Αφήνουμε λίγη απόσταση από τη σχάρα και το πάτο του ταψιού. Απλώνουμε τις σουπιές πάνω στην σχάρα και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για 10 λεπτά στο προθερμασμένο φούρνο. Γυρίζουμε τις σουπιές και αλείφουμε με την σάλτσα που κρατήσαμε όταν την ετοιμάζαμε. Ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά.
Σερβίρουμε απευθείας από το φούρνο με βρασμένο ρύζι. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Μαφινς Σοκολατας!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγη για 12 μαφινς

Υλικά:

1/2 φλυτζάνι (113γρ.) ανάλατο βούτυρο, λειώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
2 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι (240ml) βουτυρόγαλα
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 3/4 φλιτζάνια (230γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 φλιτζανιού (60γρ.) σκόνη κακάου, άγλυκη
1 1/4 φλιτζάνια (265γρ.), καστανή ζάχαρη, μαλακή
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν πάουντερ (baking powder)
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι (170γρ.) σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
12 ειδικά χαρτάκια για μάφινς (για το ψήσιμο)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC.
Παίρνουμε μία ειδική φόρμα για 12 μάφινς και μοιράζουμε μέσα τα 12 χαρτάκια (φορμάκια) για το ψήσιμο των μάφινς.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά (εκτός των σταγόνων σοκολατας): αλεύρι, κακάο, ζάχαρη, μπεικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, και αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί . Αφού ενωθούν όλα τα υλικά μαζί προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά: λιωμένο βούτυρο, αυγά, βουτυρόγαλα, και την βανίλια. Κτυπάμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το υγρό μίγμα μέσα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχουμε μία υγρή ζύμη.
Με ένα κουτάλι παγωτού γεμίζουμε μέχρι επάνω τα χαρτάκια με την ζύμη. Ψήνουμε τα μαφινς στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Τα μαφινς σας θα είναι έτοιμα μόλις περάσετε ένα σουβλάκι στο κέντρο των μάφινς και βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς τα μάφινς και ξεφορμάρετε.
Σερβίρετε τα μαφινς σας με τον καφέ ή το τσάι σας. Απολαύστε! (Δείτε το βίντεο που ακολουθεί για περισσότερες λεπτομέριες)

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Κουνουπίδι γιαχνί!




Υλικά :

1 κουνουπίδι αφράτο περίπου 1,5 κιλό
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια τριμμένα στο τρίφτη
1/4 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 με 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
Ελαιόλαδο εκλεκτό
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :


Καθαρίσουμε το κουνουπίδι από τα κοτσάνια και το πλένουμε, μετά το κόβουμε σε κομμάτια τις αρέσκειας μας
Βάζουμε στη κατσαρόλα μας ελαιόλαδο και τα τριμμένα κρεμμύδια και τα κοκκινίζουμε, μετά ρίχνουμε και το κουνουπίδι και το γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά.
Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας με λίγο νερό το σέλινο ψιλοκομμένο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο μας και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 έως 35 λεπτά (δοκιμάστε να είναι το κουνουπίδι μας αρκετά μαλακό).

Σερβίρονται ζεστό αλλά και κρύο, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Αντί για χυμό ντομάτας μπορείτε να βάλετε 1 κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες.

Αυτό το φαγητό το έκανε η μητέρα μου
nikolaos

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Πατζαροσαλατα με σπανακι και πορτοκαλι!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

3 μέτρια φρέσκα παντζάρια
2 πορτοκάλια (πολύ ώριμα)
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
1 μεγάλο ματσάκι σπανάκι (κατα προτίμηση baby spinach)
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία:

Κόψτε τα δύο άκρα των παντζαριών. Τοποθετήστε τα παντζάρια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με νερό. Αφήστε το νερό να κοχλάσει και βράστε τα παντζάρια για 1 ώρα ή μέχρι να μπορείτε να τα τρυπήσετε με ευκολία με ένα σουβλάκι.
Εν τω μεταξύ, στύψτε το ένα από τα πορτοκάλια για να πάρετε το χυμό. Ξεφλουδίστε το άλλο και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το σε λεπτές στρογγυλές φέτες. Κάντε το ίδιο και με το κρεμμύδι.
Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά.
Αφαιρέστε τα παντζάρια από το νερό και στραγγίστε. Αφήστε τα να κρυώσουν πολύ καλά, ξεφλουδίστε τα και κόψτε τα σε μέτριους κύβους.
Πλένουμε και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια το σπανάκι. Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας προσθέστε το σπανάκι, τα παντζάρια, τις φέτες πορτοκαλιού, και το κρεμμύδι.
Προσθέστε το ντρέσινγκ στη σαλατιέρα και ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί για να αναμειχθούν καλά. Σερβίρετε την πατζαροσαλατα σας κρύα. Καλή όρεξη!

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Κέικ καρότου!


Υλικά :

21/2 ποτήρια αλεύρι
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
11/4 ποτήρια λαδί
1/4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
13/4 ποτήρια ξυσμένο καρότο
1 ποτήρι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
4 αυγα
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα και λίγο τριμμένο γαρίφαλο

Εκτέλεση :

Χτυπάμε αυγά και ζάχαρη.
Ρίχνουμε λαδί – νερό – καρότα.
Και μετα όλα τα αλλα.
Τα βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC έως να δείτε ότι έχει ψηθεί.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλο.

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Κοτοπουλο λεμονατο στη σχαρα!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 στήθη κοτόπουλου, χωρίς κόκαλα και πέτσα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα γουστερ σος (Worcestershire)
1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό λαίμ
1/2 κουταλάκι του γλυκιά πάπρικα, σκόνη
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
Αλάτι (για το ψήσιμο)

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, τη μουστάρδα, το γούστερ σος, το χυμό λεμονιού, το χυμό από λαίμ, την πάπρικά, το μαύρο πιπέρι και το σκόρδο. Κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί μία ωραία σάλτσα.
Πλένουμε καλά τα φιλέτα κοτόπουλου και αφού τα στραγγίξουμε καλά τα βάζουμε μέσα στην σάλτσα. Καλύπτουμε τα φιλέτα καλά με την σάλτσα, σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες μέχρι να μαριναριστούν καλά.
Αφού περάσει ο αναγκαίος χρόνος βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και καθαρίζουμε την περιττή σάλτσα από τα φιλέτα. Ετοιμάζουμε τη σχάρα μας σε μέτρια φωτιά (κατά προτίμηση κάρβουνα) και ψήνουμε το κοτοπουλο λεμονατο γυρίζοντας το συχνά μέχρι να είναι καλά ψημένο εσωτερικά.
Σερβίρετε το λεμονατο κοτοπουλο με βρασμένο ρύζι και λαχανικά στο ατμό. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Πατάτες πουρέ!




Υλικά :

1 κιλό πατάτες
250 ml γάλα
100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση :

Πλένουμε τις πατάτες καλά, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν έως ότου μαλακώσουν.
Όταν βράσουν τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από την μηχανή του πουρέ πριν κρυώσουν, εάν δεν έχετε μηχανή του πουρέ τις λιώνετε στο μπλέντερ.
Βάζουμε το γάλα το βούτυρο και το αλάτι σε μία κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το γάλα στις πατάτες ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα έως να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Σερβίρεται ζεστός καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Σαντουιτς με λουκανικο και καραμελλωμενα κρεμμυδια!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

450γρ. χοιρινά λουκάνικα με αρωματικά
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
100γρ. φρέσκα ντοματίνια
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, Αγγλική
5 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη ντομάτα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
8 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC.
Βάζουμε τα λουκάνικα, το κρεμμύδι, τα ντοματίνια, την μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη ντομάτα και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ταψί. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα στο ταψί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρο και τοποθετούμε στο προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για 20λεπτά με καλυμμένο το ταψί με το αλουμινόχαρτο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε τα υλικά στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 25 λεπτά ξεσκέπαστο ή μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Απλώνουμε την υπόλοιπη ντομάτα πάνω στις φέτες ψωμιού και μοιράζουμε τα υλικά μας από το ταψί στα σάντουιτς μας.
Σερβίρετε τα σαντουιτς σας αμέσως συνοδεύοντας με μία παγωμένη μπύρα. Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Κέικ Βανίλιας!



Υλικά :
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει
250 γραμμάρια μαργαρίνη φυτική
150 ml γάλα
4 αυγά
150 γραμμάρια ζάχαρη
150 ml χυμό πορτοκάλι
2 βανίλιες

Ετοιμασία :
Σ΄ ένα μεγάλο μπολ ή σ΄ένα μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα κτυπάμε για περίπου 10 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια καλά λαδωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περιπου.


Καλή επιτυχία
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Ζεστη πουτιγκα σοκολατας!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Σαντιγί με γεύση πορτοκάλι:
1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Για την Πουτίγκα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρης
1 1/2 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
3/4 φλιτζανιού το γάλα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
260γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, που τεμαχίζεται
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 φακελάκι βανίλιας

Προετοιμασία:

Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα κτυπάμε με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να σταθεί η σαντιγί και να γίνει μία απαλή κρέμα. Σκεπάζουμε το μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε την πουτίγκα.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο. Προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το αλάτι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με απαλές κινήσεις μέχρι να πήξει η κρέμα και να κοχλάζει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε αμέσως τη κουβερτούρα, το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να λιώσουν η σοκολάτα και το βούτυρο. Με ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός κτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα την κρέμα μας στην κατσαρόλα μέχρι να γίνει πουτίγκα μας ελαφριά και απαλή.
Μοιράζουμε την πουτιγκα μας σε 4 μπολάκια και γαρνίρουμε με λίγη από την σαντιγί που φτιάξατε από προηγουμένως.
Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ακόμη ζεστή. Απολαύστε!

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Αυγόφετες!



Μπαγιάτικο ψωμί (αντί να το πετάμε γίνετε ένα καλό πρωινό)
λάδι για το τηγάνισμα
2-3 αυγά
λίγο γάλα
ζάχαρη

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με λίγο γάλα.
Βουτάμε τις φέτες του ψωμιού μέσα στο μίγμα του αυγού να βραχούν καλά και τις τηγανίζουμε κι από τις δυο πλευρές .

Μπορούμε να τις φάμε σκέτες με φέτα ή όποιο άλλο τυρί μας αρέσει, μπορούμε όμως να τις φάμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη.

Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Κρεατόπιτα!




Υλικά :

1 κιλό κύμα πρόβιος (εάν δεν βρείτε 3/4 βοδινό και1/4 κ. χοιρινό)
1/2 κιλό φύλλα κρούστας χονδρά (εάν πλάθετε φύλλα γίνεται ποιο καλή)
1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά
120 έως 150 γραμμάρια ελαιόλαδο καλό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1/2 κιλό νερό να βράσουν, όταν μαλακώσουν ρίχνουμε το κύμα και συνεχίσουμε το βράσιμο έως τελειώσει το νερό, τότε ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα κοκκινίζουμε, όταν κοκκινίσουν τα κατεβάζουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί 43Χ36 εκ. και στρώνουμε τα μισά φύλλα (κάθε φύλλο το λαδώνουμε καλά) και μετά στρώνουμε τη γέμιση, από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα (πάλι κάθε φύλλο το λαδώνουμε).
Στο πάνω φύλλο αλείφουμε όλο το φύλλο μ΄ ένα αυγό.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Σουβλακι Χαβανεζικο!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κιλό βοδινό φιλέτο, κομμένο σε μπουκιές (χωρίς κόκαλο και ίνες)
1 φλιτζάνι σάλτσα μπάρμπεκιου με μέλι (honey-bbq)
4 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
2 κόκκινες γλυκές πιπεριές, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 φρέσκο ανανά, καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (μπουκιές)
ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

Προετοιμασία:

Βάζουμε σε ένα μπολ την σάλτσα μπάρμεκιου με το χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι σάλτσας στην άκρη και με την υπόλοιπη μαρινάρουμε το κρέας στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο.
Πετάμε την σάλτσα που μέσα μαρινάραμε το κρέας και περνάμε το κρέας σε μεταλλικά σουβλάκια εναλλάξ με κομμάτια πιπεριάς και ανανά.
Ετοιμάζουμε κάρβουνα για μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα σουβλάκια μας γυρίζοντας συχνά μέχρι να ψηθούν το κρέας σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις χωρίς όμως να τα παραψήσετε. Όσο ψήνετε τα σουβλάκια αλείφετε το κρέας με την σάλτσα που κρατήσατε από την αρχή.
Σερβίρετε τα σουβλάκια σας γαρνιρισμένα με σχοινόπρασο συνοδεύοντας με την σάλτσα που κρατήσατε. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Πουτιγκα σοκολατας του Τζειμι Ολιβερ!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

455γρ. καλής ποιότητας κουβερτούρα (70% κακάο)
50ml ζεστό καφέ εσπρέσο ή καλής ποιότητας και δυνατό στιγμιαίο καφέ
125γρ. βούτυρο, συν έξτρα για επάλειψη
6 αυγά, διαχωρισμένα τα ασπράδια από τα κρόκους
200γρ ζάχαρη άχνη
100γρ αλεσμένα αμύγδαλα
100γρ ριζάλευρο
1 μικρή χούφτα καβουρδισμένα φουντούκια, κοπανισμένα

Προετοιμασία:

Λιώνουμε 125γρ. κουβερτούρας μαζί με τον καφέ. Χύνουμε την λιωμένη σοκολάτα μέσα σε θήκη για μικρά παγάκια και την τοποθετούμε στο καταψύκτη μέχρι να παγώσουν και να σταθούν.
Παίρνουμε 6 μικρά πυρίμαχα φορμάκια (3-ιντσών) ή 6 φλιτζάνια για καπουτσίνο και τα αλείφουμε ελαφρά με λίγο βούτυρο. Τοποθετούμε τα φορμάκια στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το μείγμα.
Λιώνουμε την υπόλοιπη σοκολατα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρι. Αφού λιώσουν κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Σε ένα καθαρό μπολ κτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μία σφικτή μαρέγκα.
Αφού κρυώσει το μείγμα σοκολάτα/βουτύρου προσθέτουμε τους κρόκους και διπλώνουμε με μία σπάτουλα το μείγμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Ταυτόχρονα προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα με το ρυζάλευρο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν τα υλικά στο μείγμα. Προσθέτουμε την μαρέγκα και διπλώνουμε προσεκτικά με το υπόλοιπο μείγμα με απαλές κινήσεις. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC.
Παίρνουμε τα φορμάκια από το ψυγείο και απευθείας γεμίζουμε μέχρι την μέση με το μείγμα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Παίρνουμε από τον καταψύκτη την θήκη με τα παγωμένα σοκολατάκια και τοποθετούμε σε κάθε φορμάκι 1 ή 2 σοκολατάκια στο κέντρο. Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο μείγμα αλλά δεν τα γεμίζουμε εντελώς αφού τα αφήνουμε μέχρι λίγο πιο κάτω από το χείλος.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 18 έως 20 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά. Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με τα κοπανισμένα φουντούκια. Απολαύστε!

Πηγή: http://www.jamieoliver.com/recipes/chocolate-recipes/baked-chocolate-pudding

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Σπρινγκ ρολς!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

1/2 λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
3 καρότα κομμένα σε σπιρτόξυλα
3 κολοκυθάκια κομμένα σε σπιρτόξυλα
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
1 κουταλάκι του γλυκού soy sauce
3 κουταλιές σούπας λάδι
1 πακέτο κινέζικο φύλλο για spring rolls (20 φύλλα)
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Προετοιμασία:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά (μεγάλο τηγάνι) και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το τζίντζερ και τα κολοκυθάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τελευταίο το λάχανο και την soy sauce και τα σοτάρουμε όλα μαζί για ακόμη 2-3 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν λίγο.
Τοποθετούμε ένα-ένα τα κινέζικα φύλλα σε επίπεδη επιφάνια και τα γεμίζουμε με τα σοταρισμένα λαχανικά και . Τα τυλίγουμε όπως τυλίγουμε τους ντολμάδες. Για να κολλήσει η άκρη του φύλλου βάζουμε λίγο νερό.
Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα ρολά σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν στην μία πλευρά και μετά τα γυρίζουμε.
Στραγγίζουμε τα ρολά πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε με ρύζι στον ατμό και γλυκόξινη σάλτσα. Καλή Όρεξη!

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Χοιρινες Μπριζολες σε σαλτσα κρασιου!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

8 χοιρινες μπριζολες, χωρίς κόκαλο και περιττό λίπος
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
3/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ζωμός κότας
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ
αλάτι
φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Προετοιμασία:

Ζεσταίνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τις μπριζόλες για 3 λεπτά την κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κανέλα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί και να μείνει μόνο η γεύση. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, και το ζωμό. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, µε σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει καλά η σάλτσα.
Σερβίρουμε µε βρασμένο ρύζι ή πουρέ πατάτας. Για επιδορπιο επιλεξτε μια ωραια πορτοκαλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Σπανακοτυροπιτα!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 φύλλο σφολιάτας (έτοιμο σε μέγεθος περίπου 35Χ35εκ)
1 μεγάλο ματσάκι φρέσκο σπανάκι (ή 2 φλιτζάνια κατεψυγμένο, το γευστικό αποτέλεσμα όμως δεν θα είναι το ίδιο)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1/2 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι (ή οποιοδήποτε άλλο τυρί σας βρίσκετε διαθέσιμο)
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Σησάμι (προαιρετικό)

Προετοιμασία:

Πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Όταν το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να μειωθεί ό όγκος του και να γίνει ένα με το κρεμμύδι (4-5 λεπτά).
Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σιγουρευτείτε ότι κρύωσε εντελώς το σπανάκι και προσθέστε στο τηγάνι το αυγό. Αν το σπανάκι είναι ζεστό το αυγό θα ψηθεί και αυτό θα καταστρέψει την συνταγή μας. Προσθέστε την φέτα και το κασέρι στο σπανάκι και ανακατέψτε πολύ καλά.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200οC.
Μοιράστε το φύλλο σφολιάτας σε 4 ίσα μέρη για 4 ατομικές σπανακόπιτες. Στο κάθε μέρος, μοιράστε ίση ποσότητα γέμισης από το τηγάνι στο κέντρο του φύλλου. Κλείστε το φύλλο διπλώνοντας την μια πλευρά προς την άλλη και πιέζοντας τις άκριες με ένα πιρούνι. Δεν έχει σημασία τι σχήμα (ορθογώνιο ή τρίγωνο) θα έχει η πίττα σας φτάνει να είναι ερμητικά κλειστή.
Αλείφουμε πολύ ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο την κάθε πίτα από πάνω και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε πάνω σε κάθε πίτα λίγο σησάμι το οποίο βρέξαμε με νερό και στραγγίξαμε από προηγουμένως.
Ψήνουμε στους 180οC για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει το από πάνω μέρος της κάθε πίτας. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Φιλετα κοτοπουλου μαριναρισμενα σε γιαουρτι!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 φιλέτα κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο και πέτσα (περίπου 1.5 κιλό)
1 1/4 φλιτζάνια γιαούρτι, καλής ποιότητας
1 1/4 κουταλάκια του γλυκού κύμινο, σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1/4 κουταλάκι του γλυκού τούρμερικ, σκόνη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια αγγουράκι σε μικρούς κύβους
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι

Προετοιμασία:

Βάζουμε τα φιλέτα ένα-ένα μεταξύ 2 φύλλα πλαστικής μεμβράνης και με ένα βαρίδι τα κτυπάμε μέχρι να λεπτύνουν αρκετά (περίπου 1cm).
Βάζουμε σε ένα μπολ το μισό γιαούρτι, το κύμινο, το μπούκοβο, το τούρμερικ, και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα κτυπάμε με ένα σύρμα. Βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με το μείγμα γιαουρτιού. Ανακατεύουμε με τα χέρια να καλύψει η μαρινάδα το κρέας, σκεπάζουμε το μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο για όλη την νύκτα.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και με ένα κουτάλι καθαρίζουμε την μαριναδα από τα φιλέτα. Βάζουμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Βάζουμε τα φιλέτα πάνω στο γκριλ και ψήνουμε για 3 λεπτά κάθε πλευρά ενώ αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα μας. Βάζουμε το υπόλοιπο γιαούρτι σε ένα μπολ, με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αγγουράκι, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τοποθετούμε στο ψυγείο 20-25 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα φιλέτα μας τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε με την σάλτσα γιαουρτιού που ετοιμάσαμε και ζεστή πίτα. Καλή Όρεξη!


Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Αρνάκι γιουβέτσι!


Υλικά :
1 1/2 κιλό αρνάκι κομμένο για φούρνο
1/2 κιλό μακαρόνια Νο 6
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Σ΄ ένα ταψί του φούρνου Νο 40 εκατοστών (εάν έχετε νταβά ακόμη καλύτερα)βάζουμε το αρνάκι το αλατοπιπερώνουμε και το αλείβουμε με το βούτυρο και το βάζουμε να ψηθεί στο φούρνο για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς.
Σ΄ ένα μπολ βάζουμε το χυμό της τομάτα και τον διαλύουμε με λίγο νερό.
Βγάζουμε το ταψί ή το νταβά από το φούρνο με το αρνάκι και ρίχνουμε το διαλυμένο με το νερό το χυμό της τομάτα και συνεχίζουμε γι΄ ακόμη 15 λεπτά το ψήσιμο, μετά συμπληρώνουμε νερό να μας σκεπάσει το αρνάκι κι όταν βράσει το νερό ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε, συνεχίζουμε το βράσιμο (ανακατεύουμε όμως τα μακαρόνια κάθε 5 λεπτά) έως ότου βράσουν καλά τα μακαρόνια μας (εάν χρειαστεί κι άλλο νερό πρέπει να έχουμε σ΄ ένα μπρίκι νερό ζεστό ποτέ κρύο γιατί τα μακαρόνια θα λασπώσουν και να συμπληρώσουμε λίγο λίγο (εάν είναι πολύ συνεχίζουμε το βράσιμο) όταν τα βγάλουμε από το φούρνο να έχουν λίγο ζουμάκι γιατί έως να τα σερβίρουμε θα μηνούν στεγνά.
Ανακατεύουμε καλά και τα σερβίρουμε πάντα ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη, εάν σας μείνουν μακαρόνια για να τα ξαναζεστάνετε ρίχνετε ένα μπρίκι νερό τα βάζετε στο φούρνο (καλυτέρα σε νταβά για να τα σκεπάσετε) και τα ξαναζεσταίνετε ανακατεύοντας )
Αυτή τη συνταγή την έμαθα από την
Μητέρα μου
nikolaos

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Πορτοκαλοπιτα!



Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο (επιπρόσθετο για το ταψί)
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 φακελάκι σκόνη
1 και 1/4 φλιτζάνια γιαούρτι στραγγιστο
4 αυγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, χοντροτριμμένο
10 φύλλα κρούστας

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας μέλι θυμαρίσιο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Προετοιμασία:

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για τη πορτοκαλοπιτα μας αφού πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν θα το χρειαστούμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί. Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και βράζουμε για 15 λεπτά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190οC.
Αλείφουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Για την συγκεκριμένη πορτοκαλοπιτα θα χρειαστείτε ένα ταψί 28Χ20 ή κάτι αντίστοιχο. Ξετυλίγουμε το φύλλο κρούστας από την συσκευασία του και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι. Απλώνουμε τα φύλα σε επίπεδη επιφάνεια και αφήνουμε ακάλυπτα μέχρι να τα χρειαστούμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπούμε ελαφρά τα 4 αυγά, μόνο μέχρι να αναμιχτούν. Προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν και βάζουμε το μείγμα μας μέσα στο λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω από το μείγμα τα χοντροκομμένα κομμάτια φύλλου. Πιέζουμε μερικά φύλα να βυθιστούν μέσα στο μείγμα και αφήνουμε άλλα να εξέχουν από αυτό.
Ψήνουμε την πορτοκαλοπιτα μέχρι να σταθεί και να ροδίσει, περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο μόλις είναι έτοιμη η πορτοκαλοπιτα μας και την κόβουμε σε μερίδες με κοφτερό μαχαίρι. Αμέσως περιχύνουμε την πορτοκαλοπιτα μας με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει η πορτοκαλοπιτα και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Σερβίρετε την πορτοκαλοπιτα σας κρύα και συνοδέψτε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Καρυδόπιτα!



Υλικά :

250 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα
250 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
Από 4 έως και 8 αβγά (με πολλά γίνετε ποιο αφράτη)
200 γραμμάρια βούτυρο
450 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο κονιάκ

Για το σιρόπι:
500 γραμμάρια ζάχαρη
350 γραμμάρια νερό
1 βανίλια

Εκτέλεση :
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει τη σόδα, τα καρύδια, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ.
Βάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί.
Τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C
Όταν η καρυδόπιτα ψηθεί την κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και μετά τη σοροπιάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα να κρυώσει.

Τη σερβίρουμε η σκέτη, ή την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα, ή την γαρνίρουμε με κρέμα Σαντιγύ.

Καλή επιτυχία

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Ψωμι!


Συνταγες για ολα τα γούστα!

Συνταγή για 1 κανονικό ψωμί

Υλικά:

500γρ. σκληρό άσπρο αλεύρι, συν επιπλέον για το ζύμωμα
2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
7γρ. ξηρή μαγιά στιγμής, 1 φακελάκι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

Προετοιμασία:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ. Δημιουργούμε μία τρύπα στο αλεύρι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Τρίβουμε το αλεύρι με τα δάκτυλα μας μέχρι το ελαιόλαδο να πάει παντού μέσα στο αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία απαλή ζύμη. Βγάζουμε την ζύμη από το μπολ σε μία καθαρή επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι. Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά την ζύμη μας πασπαλίζοντας με αλεύρι. Όταν η ζύμη μας γίνει λεία, της δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα και την τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ που λαδώσαμε ελαφρά το εσωτερικό. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε την ζύμη μας στο ψυγείο για όλη την νύκτα. Η επιλογή αυτή θα δώσει εντελώς διαφορετική γεύση αφού η θερμοκρασία του ψυγείου θα καθυστερήσει την μαγιά να ενεργήσει. Μπορείτε να δοκιμάσετε και τις δύο επιλογές και να επιλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.
Βάζουμε χαρτί φούρνου σε ένα μεγάλο ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220οC.
Βγάζουμε την ζύμη από το μπολ σε καθαρή επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά για 1 λεπτό περίπου. Δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα στην ζύμη και την τοποθετούμε πάνω στο χαρτί μέσα στο ταψί. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για ακόμα 1 ώρα. Αφού περάσει η ώρα και φουσκώσει η ζύμη χαράσσουμε σε σχήμα σταυρού το επάνω μέρος της και βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ψωμί και όταν το κτυπάτε στο κάτω μέρος εσωτερικά να ακούγετε σαν κενό. Αφήστε το ψωμί πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει μπορείτε να το τυλίξετε σε μία καθαρή πετσέτα και να το διατηρήσετε για 3-4 περίπου ημέρες σε δροσερό μέρος.

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Γλυκοξινο ψαρι, sweet and sour fish!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

400γρ. φιλέτο ψαριού χωρίς κόκαλο (π.χ. παγκασιους ή πέρκα)
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
Γάλα, όσο πάρει
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα

Για την σάλτσα:
3 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
3 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλαουερ, διαλυμένο μέσα σε ένα φλιτζάνι νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά, χοντροκομμένη
1 πράσινη γλυκιά πιπεριά, χοντροκομμένη

Προετοιμασία:

Πρώτα ετοιμάζουμε την σάλτσα μας. Βάζουμε σε ένα μπολ τη κέτσαπ, το ξύδι, την σάλτσα σόγιας και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά για λίγο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτουμε τις πιπεριές.
Αφού τσιγαριστούν τα υλικά για 2-3 λεπτά (πρέπει να παραμείνουν ζωντανά) προσθέτουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε με την κέτσαπ. Ανακατεύουμε τα υλικά μας στην κατσαρόλα και μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε το κορν φλάουερ (αραβοσιτάλευρο) που διαλύσαμε μέσα νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά μας συνεχώς και μόλις η σάλτσα μας γυαλίσει και αρχίσει να δένει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Αφήνουμε την σάλτσα να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε το ψάρι.
Βάζουμε το μπέικιν, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τα υλικά μας στο μπολ και προσθέτουμε λίγο-λίγο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα που να μην είναι ούτε πολύ υγρό αλλά ούτε πολύ στεγνό.
Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι για βαθύ τηγάνισμα. Βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το λάδι να ζεσταθεί αρκετά. Κόβουμε το φιλέτο ψαριού σε μπουκιές και τις βουτάμε μία-μία μέσα στο κουρκούτι. Βγάζουμε τις μπουκιές ψαριού μία-μία από το κουρκούτι και το βάζουμε απευθείας μέσα στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε το ψάρι μέχρι να ροδίσει και το βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Αφού τελειώσουμε με όλο το ψάρι και αφού στραγγίξει καλά πάνω στο χαρτί βάζουμε την κατσαρόλα με την γλυκόξινη σάλτσα πάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο. Βάζουμε το τηγανισμένο ψάρι μέσα στην γλυκόξινη σάλτσα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι η σάλτσα να καλύψει το ψάρι.
Σερβίρετε το γλυκόξινο ψάρι σας ζεστό με ρύζι. Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Χαρτόδεμα


(ή από αρνάκι από ζυγούρι, ή από προβατίνα)
Ένας εκλεκτός μεζές για τις παρέες την Αποκριά

Υλικά :

2 κιλά κρέας
1 κιλό πατάτες μικρές καθαρισμένες κι ολόκληρες
250 γραμμάρια κεφαλοτύρι σκληρό κομμένο σε κύβους
Βούτυρο ή μαργαρίνη
Μια ντομάτα κόκκινη (εάν δεν βρείτε κόκκινη να μη βάλετε καθόλου)
Ένα κρεμμύδι ξερό
Τις σκελίδες απ΄ ένα κεφάλι σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
Μια μεγάλη λαδόκολλα
Αρκετά παλιά φύλλα από εφημερίδες
Σπάγκο χοντρό

Εκτέλεση :

Έχουμε σπασμένο το κρέας (όπως όταν το βάζουμε σε ταψί στο φούρνο)κατά προτίμηση μπροστινό κομμάτι από το ζώο.
Στρώνουμε την λαδόκολλα στο τραπέζι κι απλώνουμε επάνω το κρέας, ανοίγουμε με το μαχαίρι τρύπες στο κρέας και βάζουμε σε κάθε τρύπα από μια σκελίδα σκόρο, μετά το αλείβουμε το βούτυρο (με το μαχαίρι)εάν είναι παχύ το κρέας βάζουμε λίγο και το αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε.
Βάζουμε στο κέντρο του κρέατος τη ντομάτα, το κρεμμύδι, τις πατάτες και το κεφαλοτύρι κι αρχίζουμε να τα διπλώνουμε πολύ σφικτά με τη λαδόκολλα (χιάζονται δυο άτομα)και το δένουμε, μετά συνεχίζουμε να το διπλώνουμε με τα φύλλα από τις εφημερίδες πάντα πολύ σφικτά και στο τέλος το δένουμε πολύ καλά και σφικτά.
Κανονικά για να ψηθεί καλά χρειάζεται να το πάτε στο φούρνο της γειτονιά σας να το ψήσει όταν ξεφουρνίσει το ψωμί γιατί χρειάζονται πολλές ώρες και χαμηλή θερμοκρασία 150 βαθμούς, να πείτε δε στο φούρναρη τι κρέας έχετε, γιατί το αρνί θέλει λιγότερο χρόνο από τη προβατίνα.
Μπορείτε να το ψήσετε και στο σπίτι στους 150 βαθμούς και η προβατίνα θέλει το λιγότερο 3 με 3,5 ώρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ : να ξέρετε (και να το πείτε και στο φούρναρη εάν το πάτε στο φούρνο της γειτονία σας) ότι το χαρτόδεμα δεν θέλει όσο το ψήνετε να το τρυπήσετε, το γυρίζετε φορώντας γάντια.
Εάν είστε μεγάλη παρέα και βάλετε περισσότερο κρέας, σ΄ όλα τα υλικά αυξάνετε την αναλογία εκτός από τη ντομάτα και το κρεμμύδι, μπορείτε δε να μην βάλετε και καθόλου ντομάτα κρεμμύδι και κεφαλοτύρι.
Όταν βάζουμε προβατίνα το λέμε και χαρτόδεμα από χοντρό

Τρώγεται από το χαρτόδεμα κατευθείαν στα πιάτα σας
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Αρνισια Παιδακια με σαλτσα μεντας!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

6 αρνίσια παϊδάκια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
6 κλωναράκια φρέσκιας μέντας (με τα φύλα), χοντροκομμένα με το μαχαίρι
2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την σάλτσα μέντας:
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα, (έξτρα 2 κουταλιές της σούπας για γαρνίρισμα)
4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

Προετοιμασία:

Βάζουμε τα παϊδάκια, το ελαιόλαδο, την μέντα, το σκόρδο και το πιπέρι σε μία μεγάλη και καθαρή πλαστική σακούλα. Δένουμε την σακούλα και τινάζουμε τα υλικά για να ανακατευθούν όλα μαζί. Βάζουμε την σακούλα όπως είναι στο ψυγείο για να απορρόφήσει το κρέας τα αρώματα για τουλάχιστον 3 ώρες.
Βγάζουμε τα παϊδάκια από την σακούλα και αφαιρούμε με ένα πιρούνι την μαρινάδα και αλατίζουμε. Βάζουμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Ψήνουμε τα παϊδάκια στο τηγάνι για 3 λεπτά από κάθε πλευρά και αφαιρούμε σε μία πιατέλα.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την σάλτσα: Βάζουμε σε ένα γουδί τον σκόρδο με το ξύσμα λεμονιού, την μέντα και το αλάτι. Δουλεύουμε τα υλικά μας σε πολτό και βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να αναμιχτούν. Περιχύνουμε τα παϊδάκια μας με την σάλτσα που ετοιμάσαμε και γαρνίρουμε με λίγα φύλα μέντας.
Σερβίρετε τα παϊδάκια ζεστά με πίτα Κυπριακή. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Φασόλια Χάντρα!


Υλικά :

1/2 κιλό φασόλια χάντρα
150 γραμμάρια καρότα σε φέτες
½ κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα κοκκινίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Μειώνουμε τη φωτιά μας προσθέτουμε τα φασόλια Χάντρα, τα καρότα και τις πιπεριές και ανακατεύοντας τα κοκκινίζουμε όλα μαζί γι΄ ακόμη πέντε λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα) και τα σιγοβράζουμε για περίπου 45 έως 50 λεπτά, τα δοκιμάζουμε κι εάν είναι ετοίμασα κατεβάζουμε αλλιώς συνεχίζουμε για λίγο ακόμη.
Σερβίρεται ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Σπανακοπιτα!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300γρ. φέτα τριμμένη
200γρ τυρί Regato
2 μεγάλες δέσμες σπανακι (περίπου 1/2kg)
5 πράσινα κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 αβγά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με το χέρι. Βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτουμε τα κρεμμύδια (ξηρό και φρέσκο) και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει αλλά όχι να ροδίσει.
Προσθέτουμε τον άνηθο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα των υλικών μας για ακόμα ένα λεπτό. Βάζουμε το σπανάκι μέσα στην κατσαρόλα, όλο μαζί, και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τα υλικά μας μέχρις ότου να μαράνει το σπανάκι αλλά να είναι ακόμα ζωντανό (4-5 λεπτά). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά μας και αλατοπιπερώνουμε (προσεκτικά με το αλάτι αφού μπορεί να είναι αρκετά αλμυρή η φέτα μας). Ανακατεύουμε τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Κτυπάμε τα αυγά και αφού κρυώσει εντελώς το σπανάκι τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στο κάτω μέρος αφού τα έχουμε λαδώσει. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω στα φύλα μέσα στο ταψί και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλα λαδώνοντας ένα-ένα. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί γύρω γύρω προς τα μέσα.
Χαράσσουμε την πίτα μας με ένα μαχαίρι σε μερίδες και την ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά περίπου πριν την κόψουμε και σερβίρουμε. Καλή Όρεξη!