Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μυρωδατο κοτοπουλο στο φουρνο με πατατες.



Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:
1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 2kg)
Αλάτι/Πιπέρι μαύρο
Χυμό από 1 λεμόνι
1kg πατάτες
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1/2 φλιτζάνι παγωμένο βούτυρο

Προετοιμασία:
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο μας και το περιχύνουμε μέσα-έξω με το χυμό από το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε και αρτύζουμε μέσα-έξω το κοτόπουλο με την μισή ρίγανη. Βάζουμε το κοτόπουλο στην μέση ενός μεγάλου ταψιού.
Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τις κόβουμε σε τέταρτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την ρίγανη. Ανακατεύουμε τις πατάτες με τα χέρια μας για να πάνε παντού τα αρωματικά. Βάζουμε τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο και προσθέτουμε νερό στο ταψί μέχρι να καλύψουν τις πατάτες μέχρι λίγο πιο πάνω από την μέση.
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και το τοποθετούμε σε διάφορα σημεία πάνω στο κοτόπουλο. Σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το κοτοπουλο στο φουρνο σε προθερμασμένο φούρνο (200οC) για περίπου 90 λεπτά. Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει το κοτόπουλο. Όσο ψήνετε το φαγητό μας το ανοίγουμε κατά διαστήματα και το περιχύνουμε με τα υγρά του.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο μας ζεστό με μία ωραία πράσινη σαλάτα. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μηλοπιτα της γιαγιας!



Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας λευκή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι παγωμένο βούτυρο συν 2 κουταλιές της σούπας επιπρόσθετο
1 μεγάλο κρόκο αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
1/2 φλιτζάνι καθαρισμένα καρύδια
4-5 φρέσκα μήλα, π.χ. Pink Lady ή Granny Smith
1/2 φλιτζάνι μαλακή μαύρη ζάχαρη
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό

Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μίξερ το αλεύρι, την λευκή ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα στερεά μας υλικά να ενωθούν και κόβουμε το 1/2 φλιτζάνι παγωμένο βούτυρο σε κύβους μέσα στο μείγμα του αλευριού. Δουλεύουμε τα υλικά μας μίξερ μέχρι να μετατραπούν σαν κιμάς. Αφήνουμε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και 3-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό (μία-μία) μέχρι να δέσει το μείγμα και να μετατραπεί σε μία λεία μπάλα ζύμης. Κλείνουμε την ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την πιέζουμε μέχρι να γίνει επίπεδη και στρογγυλή. Βάζουμε την ζύμη μας στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα μέχρι να σταθεί αλλά ταυτόχρονα να είναι και εύκαμπτη.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε τα καρύδια σε ένα ταψί και καβουρδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνου (190οC) μέχρι να ροδίσουν για περίπου 6 με 8 λεπτά. Κρατάμε το φούρνο σε λειτουργία. Χοντροκόβουμε τα καρύδια αφού κρυώσουν εντελώς.
Καθαρίζουμε τα μήλα από το φύλο και τον πύρινα με τα κουκούτσια. Κόβουμε σε 8 φέτες το κάθε μήλο. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις αρχίσει να αφρίζει το βούτυρο προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ροδίζουν (περίπου 10-12 λεπτά). Πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη τα μήλα και το μοσχοκάρυδο και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε με τα μήλα χωρίς να τα λιώσουμε. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε τα υλικά μας να κρυώσουν.
Βγάζουμε την ζύμη από την πλαστική μεμβράνη και σε αλευρωμένη επιφάνια ανοίγουμε ένα στρογγυλό χοντρό φύλλο. Τοποθετούμε την ζύμη πάνω χαρτί φούρνου. Βάζουμε τα μήλα στο κέντρο της ζύμης και κλείνουμε την ζύμη μας δημιουργώντας πιέτες και αφήνοντας άνοιγμα στο κέντρο περίπου 6-7cm. Προσεκτικά μεταφέρουμε την ζύμη με το χαρτί φούρνου σε ένα αρκετά μεγάλο ταψί. Αλείφουμε το πάνω μέρος της μηλοπιτας μας με ένα χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο (190οC) μέχρις ότου ροδίσει η ζύμη για περίπου, 40-45 λεπτά. Βγάζουμε την μηλόπιτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε σε μερίδες.
Σερβίρετε την μηλοπιτα σας με μία μπάλα παγωτό βανίλια. Απολαύστε!

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μοσχαρισια σκαλοπινια μεσα σε κρασατη σαλτσα μανιταριων.


Συνταγεσ για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά :
8-10 μοσχαρίσια φιλετάκια λεπτοκομμένα (περίπου 600γρ)
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Λίγο αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για την σάλτσα:
1 1/2 φλιτζάνια άσπρα μανιταράκια σε φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, ημίγλυκο
1/2 φλιτζάνι ζωμό κρέατος
1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Αλάτι/πιπέρι

Προετοιμασία:
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια μας και τα περνάμε από το αλεύρι για να τα πανάρουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μεγάλο τηγάνι και ψήνουμε τα φιλετάκια μας 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά. Βγάζουμε τα φιλετάκια από το τηγάνι και τα αραδιάζουμε στην άκρη σε μία πιατέλα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι ακόμα 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί πάνω σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά τα μανιτάρια και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι. Αφήνουμε το πορτοκάλι να αρχίσει να εξατμίζεται και να καραμελώνει (περίπου 3-4 λεπτά). Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει η γεύση. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κοχλάσει μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα υγρών. Όταν φτάσει στο σημείο αυτό προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για να δέσει η σάλτσα.
Επαναφέρουμε τα φιλετάκια στο τηγάνι με την σάλτσα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.
Σερβίρετε τα σκαλοπίνια σας πάνω από σπαγγέτι ή νούτλς. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο τσιζκεικ. Καλή Όρεξη!


Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά.




Υλικά :

1 κιλό κιμά πρόβιο (εάν δεν βρείτε 750 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάρια χοιρινό)
1 1/2 μελιτζάνες στενόμακρες όχι πολύ μεγάλες
3 πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον χοντρό τρίφτη
50 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
3 κρεμμύδια ξερά μέτρια τριμμένα στον τρίφτη
1/4 ματσάκι μαϊντανό φυλακωμένο
Αραβοσιτέλαιο
Κεφαλοτύρι τριμμένο στο τρίφτη (εάν δεν τρώτε αλμυρά διαλέξτε ένα γλυκό τυρί)
Αλάτι πιπέρι.

Εκτέλεση :

Πλένουμε τις μελιτζάνες και καθαρίζουμε τα κοτσάνια.
Χαράζουμε τις μελιτζάνες 5 με 7 μεριές (προσοχή όχι πέρα για πέρα) ,μπορείτε και στο μακρός όπως στα παπουτσάκια
Βάζουμε στο τηγάνι λίγο αραβοσιτέλαιο κι όταν κάψει κοκκινίζουμε λίγο τις μελιτζάνες.
Βάζουμε τον κιμά στη κατσαρόλα τον γυρίζουμε για 1 λεπτό, μετά ρίχνουμε λίγο αραβοσιτέλαιο και τον κοκκινίζουμε ελαφρά.
Μετά ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα (κρεμμύδια ξερά μέτρια τριμμένα στον τρίφτη , πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον χοντρό τρίφτη, 50 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, μαϊντανό φυλακωμένο, αραβοσιτέλαιο περίπου 20 γραμμάρια, αλάτι και πιπέρι).
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά όλα μαζί και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μηνούν στεγνά.
Όταν κρυώσει το μίγμα μας γεμίζουμε τις μελιτζάνες εκει που τις χαράξαμε και τις βάζουμε στο ταψί μας, ρίχνουμε και λίγο αραβοσιτέλαιο τις πασπαλίζουμε με το τυρί τριμμένο στο τρίφτη (η γυναίκα μου τις σκεπάζει και με φέτες ψιλές από ντομάτες ) και τις ψήνετε 18 με 22 λεπτά στους 170 βαθμούς .

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Γλυκο καρπουζι .


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για περίπου 3-4 βαζάκια

Υλικά:
1 κιλό χοντρό φύλλο καρπουζιού, καθαρισμένο από το πράσινο και το κόκκινο μέρος του φρούτου και κομμένο σε τετραγωνάκια (μερίδες)
3 – 4 κουταλιές ασβεστόσκονη
1 κιλό ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 φακελάκι βανίλια
χυμό από ένα λεμόνι

Προετοιμασία:
Καθαρίζουμε και κόβουμε το φύλλο του καρπουζιού σε τετράγωνα κομμάτια. Φροντίστε να χωράνε στα βαζάκια σας.
Διαλύουμε σε μία λεκάνη την ασβεστόσκονη με αρκετό νερό και βάζουμε μέσα τα κομμάτια της φλούδας. Αφήνουμε τα κομμάτια στο διάλυμα αυτό για 1.5 – 2 ώρες ενώ κατά διαστήματα τα ανακινούμε.
Αφαιρούμε τα καρπουζόφυλλα από την λεκάνη και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Αφού μαλακώσουν (αλλά όχι να λιώσουν) τα στραγγίζουμε και γεμίζουμε την κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό. Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Βάζουμε σε μία καθαρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα 2 φλιτζάνια νερό. Προσθέτουμε μέσα τα κομμάτια του καρπουζιού μαζί με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να κοχλάζουν πάνω σε δυνατή φωτιά. Αφού κοχλάσουν για 1-2 λεπτά τα κατεβάζουμε και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μία καθαρή πετσέτα μέχρι την επόμενη μέρα.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 1-2 λεπτά. Το γλυκό μας είναι έτοιμο όταν δέσει το σιρόπι. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Αφού κρυώσει τοποθετούμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια. Τοποθετούμε τα γλυκά μας σε σκιερό χώρο ή ακόμα και στο ψυγείο και μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και ένα χρόνο. Απολαύστε!

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Οι συνταγές μας..Τοπικές γεύσεις...Κουνέλι λεμονάτο (Ορεινός Βάλτος).


Yλικά
1 κουνέλι (1,5κ.περίπου)
2 ποτήρια λευκό κρασί
1 ποτήρι λάδι
2 φύλλα δάφνης
5 κλαράκια δενδρολίβανο
10 σκελίδες σκόρδο
χυμό 2 λεμονιών
αλατοπίπερο-ξύδι για μαρινάρισμα
Εκτέλεση-Κόβουμε μερίδες το κουνελάκι μας και το μαρινάρουμε για 3 ώρες στο ξύδι.
-Βγάζουμε το κουνέλι,το στραγγίζουμε και το σοτάρουμε στο λάδι,ρίχνουμε και τα σκόρδα κομμένα στην μέση.
-Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το δενδρολίβανο και λίγο νεράκι.
-Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μια ώρα περίπου. Δέκα λεπτά πριν το σβήσουμε ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών.

από http://prassia-eyrytanias.blogspot.com

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Παγωμενα μπισκοτα καρυδας με γεμιση καραμελας και επικαλυψη σοκολατας.


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για περίπου 20 κομμάτια

Υλικά:
Για την βάση:
1 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο
1/2 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τρίμμα καρύδας
125γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για την γέμιση:
400γρ. συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
2 κουταλιές της σούπας έτοιμο σιρόπι (golden syrup)
60γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για την επικάλυψη:
60γρ. βούτυρο καρύδας, ψιλοκομμένο
125γρ. σοκολάτα μαγείρεμα, ψιλοκομμένο

Προετοιμασία:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C. Παίρνουμε ένα ταψί (28 x 18cm, βάθος 3cm) και τοποθετούμε στο πάτο του χαρτί φούρνου.
Βάζουμε όλα τα υλικά της βάσης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσαμε. Ψήνουμε την βάση μας για 15 έως 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για να ετοιμάσουμε την γέμιση βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε για λίγο. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Χύνουμε την γέμιση πάνω από την βάση και ψήνουμε στο φούρνο για 12 λεπτά ή μέχρι να σταθεί. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βάζουμε στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη λιώνοντας την σοκολάτα με τον βούτυρο καρύδας σε μπεν μαρί. Περιχύνουμε την λιωμένη σοκολάτα πάνω από την γέμιση και αφήνουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να πήξει η σοκολάτα. Ξεφορμάρουμε το γλυκό μας και κόβουμε σε μερίδες.
Σερβίρετε τα μπισκότα σας παγωμένα και …… Απολαύστε!!

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Γαλακτομπούρεκο




Υλικά για τη κρέμα:
• 1 1/2 λίτρο γάλα
• 120 γραμμάρια σιμιγδάλι
• 1 φακελάκι 80 εως 100 γραμμάρια corn flower
• 200 γραμμάρια ζάχαρη
• 4 αυγά ( εάν δεν υπάρχει πρόβλημα και 6 αυγά )
• 100 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
• Ξύσμα από 4 λεμόνια
Υλικά για το σιρόπι:
• 1/2 κιλό ζάχαρη
• 1 1/2 ποτήρια νερό
• 1 φακελάκι βανίλια
• 1 φέτα λεμονιού
• Κανέλλα
Και :
• 500 γραμμάρια φύλλο κρούστας ψιλό
• 150 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο


Οδηγίες:
Σε λίγο χλιαρό γάλα διαλύετε το corn flower
Βάζετε το υπολιπο γάλα κρύο μέσα σε μια κατσαρόλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη τα ανακατεύετε και τα βάζετε επάνω στην κουζίνας σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις γίνει το γάλα χλιαρό ρίχνετε και το διαλυμένο corn flower
Ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, με προσοχή ώστε να μην κολλήσει. Φτιάχνετε τη κρέμα.
Μόλις πήξει η κρέμα τη βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το ξύσμα, τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύετε πολύ καλά.

Παίρνετε ένα ταψί 25x35, το βουτυρώνετε και βάζετε μέσα τα μισά φύλλα ένα ένα κάθε δε φύλλο το βουτυρώνετε με ένα πινέλο πολύ καλά.
Μετά στρώνετε τη κρέμα.
Πάνω από τη κρέμα απλώνετε πάλι ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα πάλι ένα ένα καλά-καλά, βουτυρώνετε και το επάνω φύλλο.
Το κόβετε σε κομμάτια της αρεσκείας σας και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 160° C για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
Μετά βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τη φέτα λεμονιού για το σιρόπι και το βράζετε τόσο όσο να στέκετε στο νύχι μας μια σταγόνα απ΄αυτό

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τυροκροκετες!


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:
200γρ. τριμμένο τυρί γκούντα
200γρ. τριμμένο τυρί ρεγκάτο
200γρ. τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα
3 ασπράδια αυγών
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα

Προετοιμασία:
Περνάμε τα τυριά από χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ με τα τυριά τα ασπράδια και τον κρόκο μαζί το κορν φλάουρ, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά στο μπολ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε για περίπου μία ώρα στο ψυγείο.
Πλάθουμε την ζύμη μας σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα αραδιάζουμε σε μία πιατέλα.
Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές εξωτερικά.
Σερβίρετε απευθείας από το τηγάνι με ψωμί και σάλτσα ντομάτας. Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Καλαμαρια γεμιστα στα καρβουνα!



Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
4 μεγάλα ολόκληρα καλαμάρια με τα πλοκάμια τους, καθαρισμένα
1 φλιτζάνι τυρί μυζήθρα, λιωμένη με ένα πιρούνι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες περασμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά της σούπας ξηρή ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί

Προετοιμασία: Ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τα πλοκάμια. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, και την ρίγανη. Σιγοβράζουμε την γέμιση μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην υπάρχουν πολλά υγρά. Κατεβάζουμε από την φωτιά το τηγάνι προσθέτουμε την μυζήθρα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας. Αφήνουμε την γέμιση μας να κρυώσει και γεμίζουμε με αυτή τα καλαμάρια μας. Κλείνουμε τα καλαμάρια με οδοντογλυφίδες για να μην χυθεί η γέμιση.
Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα μας για το ψήσιμο. Δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή η φωτιά. Ψήνουμε τα γεμιστά καλαμάρια σας στα κάρβουνα γυρίζοντας τα συχνά για 8-12 λεπτά.
Σερβίρετε τα καλαμάρια σας απευθείας από τα κάρβουνα με μία ωραία σαλάτα. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο γαλακτομπουρεκο! Καλή Όρεξη!

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ριγκατονι σε κοκκινη σαλτσα με Ιταλικο λουκανικο.


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
500γρ ριγκατόνι
4 ιταλικά λουκάνικα (περίπου 500 γρ)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
3 φλιτζάνια ντομάτα κονκασέ
150γρ. φρέσκα κρέμα
150γρ παρμεζάνα, τριμμένη

Προετοιμασία:
Ανοίγουμε τα λουκάνικα, τοποθετούμε το κρέας σε ένα μπολ και πετάμε τα έντερα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Δυναμώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, το κρέας από τα λουκάνικα, και το μπούκοβο. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά το κρέας.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε τα υλικά μας να ψηθούν για ακόμα 4 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με 1/2 φλιτζάνι νερό και ανακατεύομε τα υλικά μας στο τηγάνι να ενωθούν. Αφήνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε την σάλτσα μας για ακόμα 12 περίπου λεπτά ή μέχρι να δέσει.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ακλουθώντας τις οδηγίες στην συσκευασία για αλ τέντε. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά μας μόλις είναι έτοιμα και τα περνάμε από τρεχούμενο κρύο νερό για να σταματήσει η διαδικασία ψησίματος.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας στο τηγάνι με την σάλτσα και ταυτόχρονα προσθέτουμε την φρέσκα κρέμα και την μισή παρμεζάνα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε στην χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθούν, περίπου 2-3 λεπτά.
Σερβίρετε τα ζυμαρικά σας ζεστά πασπαλισμένα με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο τσιζκεικ. Καλή Όρεξη!

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Φιλετο ψαριου στο φουρνο με φρεσκο κρεμμυδακι και σησαμελαιο.




Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
4 χοντρά φιλέτα ψαριού (πέρκα, τσιπούρα, γαλέος κλπ)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τζίντζερ
4 κουταλάκια του γλυκού σησαμέλαιο
4 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες κατά μήκος

Προετοιμασία: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180oC.
Ετοιμάζουμε 4 χαρτιά φούρνου σε μέγεθος που να χωράει να διπλώσουμε μέσα τα φιλέτα μας. Τοποθετούμε τα φιλέτα μας στο κέντρο κάθε χαρτιού και διπλώνουμε τις άκριες σαν να είναι μπολ χωρίς όμως να τις κλείσουμε εντελώς.
Μοιράζουμε ίσα τα υπόλοιπα υλικά μας στο πάνω μέρος των φιλέτων με την σειρά όπως φαίνονται πιο πάνω.
Διπλώνουμε τα χαρτιά σε πακέτα φροντίζοντας να υπάρχει λίγος χώρος εσωτερικά των πακέτων έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα πακέτα να κυκλοφορούν τα αρώματα και οι ατμοί.
Ψήνουμε την περκα στο φουρνο (ή την τσιπουρα στο φουρνο, ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι επιλέξατε) για 18-20 λεπτά.
Σερβίρετε απευθείας από τον φούρνο με βρασμένο ρύζι και σοταρισμένα λαχανικά. Για επιδορπιο επιλέξτε μία ωραία σοκολατοπιτα! Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Κοτόπουλο λεμονάτο (με σάλτσα μουστάρδας).



Υλικά :

1 κοτόπουλο 1 έως 11/2 κιλό
Χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια
2 με 3 σκελίδες σκόρδο
Βούτυρο ή αραβοσιτέλαιο
30 γραμμάρια άσπρο κρασί
2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι.


Εκτέλεση :

Παίρνουμε το κοτόπουλο το καθαρίζουμε (ή το κόβουμε σε μερίδες ή το αφήνουμε ολόκληρο είναι δική μας επιλογή)
Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε μακρόστενα κομματάκια και τρυπώντας το κοτόπουλο σε διάφορα σημεία τις βάζουμε μέσα.
Σε μια κατσαρόλα καίμε το βούτυρο ή το αραβοσιτέλαιο και κοκκινίζουμε τις μερίδες ή ολόκληρο το κοτόπουλο, (όσο θέλουμε πολύ ή λίγο).
Διαλύουμε σ΄ ένα μπολάκι τη μουστάρδα στο κρασί και στο χυμό λεμονιού.
Όταν το κοκκινίσουμε το βάζουμε στην γάστρα μας, το περιχύνουμε με το μίγμα από το μπολάκι μας, βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζοντας την γάστρα το ψήνουμε για 30 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να ροδίσει για περίπου 15 λεπτά ακόμη.

Το σερβίρουμε ολόκληρο σε πιατέλα και το γαρνίρουμε ή με λεμονάτες πατάτες ή με λευκό ρύζι που τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, (όταν είναι μερίδες σε πιάτα).
Εάν θέλουμε περισσότερη σάλτσα βάλτε λίγο βούτυρο στη γάστρα και λίγη μουστάρδα περισσότερη και λίγο κρασί ακόμη.(ο χυμός από δυο λεμόνια στην εποχή τους είναι αρκετός).

Αντί για κοτόπουλο σε μερίδες μπορούμε να βάλουμε μερίδες από μοσχαράκι ή από χοιρινό, αλλάζει μόνο ο χρόνος ψησίματος (αυτό τον κανονίζετε μόνοι/μόνες σας).

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
Για τη ζύμη:
500γρ. αλεύρι self rising
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτάλι της σούπας ξηρό δυόσμο
χλιαρό νερό (όσο πάρει)

Για τη σάλτσα:
3 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι (σε σκόνη)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για την γέμιση:
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο λουκάνικο
1 πράσινη γλυκιά πιπεριά σε φέτες
2 άσπρα μανιτάρι σε φέτες

Προετοιμασία:
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη. Ζυμώνουμε καλά ώσπου να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε δύο μέρη και αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα μας. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε στην άκρη να ενωθούν τα αρώματα της.
Ανοίγουμε την ζύμη μας σε δύο στρογγυλά φύλλα. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την σάλτσα μας αφήνοντας καθαρή την άκρια των φύλλων (περίπου 2 εκατοστά). Μοιράζουμε τα υλικά για την γέμιση πάνω στο μισό μέρος των φύλλων. Διπλώνουμε στη μέση (σαν μισοφέγγαρο) το κάθε φύλλο και κολλάμε γύρω-γύρω τις άκρες με λίγο νερό. Αν θέλουμε γυρίζουμε τις άκριες προς τα επάνω για σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας σκάσει το φύλλο και να χυθεί η ζύμη.
Βάζουμε τα καλτσόνε μας σε λαδωμένο ταψί, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά πριν το ψήσιμο. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν σε προθερμασμένο φούρνο (180οC). Είναι καλύτερα πριν τα βάλουμε στο φούρνο να τα λαδώσουμε στο επάνω μέρος.
Σερβίρετε απευθείας από τον φούρνο. Καλή Όρεξη!


Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Για ένα Ουζάκι ή ένα Τσιπουράκι, να κι ο μεζές, Γαύρος Σαγανάκι με φέτα και μουστάρδα.



Υλικά :
1/2 κιλό γαύρο
Λίγο ελαιόλαδο
40 γραμμάρια λευκό κρασί
1 με 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη
Το χυμό από 1 λεμόνι
1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη (εάν τρώτε)
150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και τον πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας λίγο ελαιόλαδο,
τα 40 γραμμάρια λευκό κρασί,
τις 1 με 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη, το χυμό από 1 λεμόνι, την καυτερή ψιλοκομμένη πιπεριά εάν τρώτε, αλάτι, πιπέρι, τον γαύρο, και την φέτα, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε για περίπου 10 με 12 λεπτά.
Τα κατεβάζουμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Καλή Επιτυχία και Καλές Απόλαυσης.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Μπακλαβας με φιστικι Αιγινης του Παρλιαρου


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 30 μερίδες

Υλικά:
40 φύλλα κρούστας
500γρ. βούτυρο Lurpak
300γρ. φιστίκι Αιγίνης

Υλικά για το σιρόπι:
650γρ. ζάχαρη
400γρ. νερό
80γρ. γλυκόζη

Πηγή: http://www.megatv.com/glykesalximies/default.asp?catid=21916#toppage

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Κοτοπουλο σουβλακι μαριναρισμενο σε σκορδο και ριγανη


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 3-4 άτομα

Υλικά:
600γρ καθαρό στήθος κοτόπουλου, κομμένο για σουβλάκι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι αλάτι

Προετοιμασία:
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλιπα υλικά εκτός από το αλάτι. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τα υλικά στο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο κατά την διάρκεια της νύκτας.
Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα ή το γκριλ μας για μέτρια φωτιά. Αν θα περάσουμε το κρέας πάνω σε ξύλινα σουβλάκια τα βουτάμε σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το περνάμε πάνω στα σουβλάκια. Ψήνουμε για 12 λεπτά γυρνώντας συχνά τα σουβλάκια μας. Κατά την διάρκεια του ψησίματος αλατίζουμε.
Σερβίρουμε απευθείας από τα κάρβουνα με πίτα και τζατζικι. Για επιδόρπιο επιλέξτε ενα ωραίο τσιζκεικ. Καλή όρεξη!

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Γευστικοτατη πατατοσαλατα με κολοκυθι και αρωματικο ντρεσινγκ.


Συνταγεσ για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
Για την σαλάτα:
1kg μικρές κόκκινες πατάτες, βρασμένες μέχρι να μαλακώσουν
300γρ. κίτρινα κολοκυθάκια (ή πράσινα), κομμένα κατά μήκος σε χοντρές φέτες
Ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το ντρεσινγκ:
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο αγγουράκι ξιδάτο
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:
Βάζουμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια φωτιά. Προθερμαίνετε το γκριλ σε μέτρια φωτιά. Αλείφουμε ελαφρά τις φέτες από κολοκύθι με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνουμε τα κολοκυθάκια στο γκριλ για 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Αφού τις αφαιρέσουμε από το γκριλ απλώνουμε τις φέτες σε μία πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για να ετοιμάσουμε τις πατάτες τις τοποθετούμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε αρκετό νερό για να τις καλύψουν. Αφήνουμε να βράσουν για 18-20 λεπτά ή μέχρι να είναι αρκετά μαλακές και στραγγίζουμε. Κόβουμε σε τέταρτα τις πατάτες και τις βάζουμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Αφού κρυώσουν προσθέτουμε στην σαλατιέρα και τα κολοκυθάκια.
Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί για το ντρέσινγκ σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε την σάλτσα στην σαλατιέρα με τις πατάτες και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σκεπάζουμε την σαλατιέρα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για να παγώσει καλά.
Σερβίρετε την πατατοσαλατα σας παγωμένη και …..Καλή Όρεξη!

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Δροσερο Κυπριακο Μαχαλεπι.


Συνταγες για όλα τα γουστα!

Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:
Για το Μαχαλεπί:
6 γεμάτες κουταλιές της σούπας νισεστέ (νισιαστό)
6 φλιτζάνια νερό
1/2 φακελάκι βανίλια

Για το σερβίρισμα:
Ζάχαρη
Σιρόπι τριαντάφυλλου
Ροδόσταγμα
Παγωμένο νερό
Παγάκια

Προετοιμασία:
Βρέχουμε 6 πιάτα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και διαλύουμε μέσα το νισεστέ ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού διαλυθεί εντελώς το νισεστέ προσθέτουμε την βανίλια και βάζουμε την κατσαρόλα μας πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Το μείγμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να δένει και να γυαλίζει. Αφού δέσει καλά (όχι να είναι πολύ σφικτό) το μείγμα και γυαλίσει σβήνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
Μοιράζουμε το μείγμα στα βρεγμένα πιάτα και αφήνουμε να κρυώσει το μαχαλεπί μας εντελώς. Γεμίζουμε μέχρι την μέση ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό. Αφαιρούμε με καθαρά χέρια τις πίτες/μαχαλεπί από τα πιάτα (προσεκτικά να μην σας σπάσουν οι «πίτες») και τις τοποθετούμε μέσα στο παγωμένο νερό. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο όπου μπορούμε να διατηρήσουμε το μαχαλεπι 3-4 ημέρες.
Για να σερβίρουμε βγάζουμε το μαχαλεπί από το μπολ και το βάζουμε σε καθαρό πιάτο. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη (ή ανάλογα με τα γούστα μας), περίπου 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι τριαντάφυλλου, 1 κουταλιά της σούπας ροδόσταγμα, λίγο νερό παγωμένο και 2-3 παγάκια. Κόβουμε το μαχαλεπι σε κύβους και ανακατεύουμε τα υγρά υλικά μας.
Σερβίρετε πάντοτε καλά παγωμένο. Απολαύστε!
Σημ: Αυτό το καλοκαιρινό γλυκό μπορεί να γίνει ακόμη πιο υγιεινό αντικαθιστώντας την ζάχαρη στο σερβίρισμα με ζαχαρίνη.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
3 πατάτες μέτριες, βρασμένες
4 ραδίκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
4 αυγά, βρασμένα μέχρι να είναι σφικτά
3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα διαίτης
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:
Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες (όταν θα τις κόψετε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) σε μέτριους κύβους και τις τοποθετούμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ραδίκια, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά μέχρις ότου τα υγρά απορροφηθούν από τις πατάτες. Προσθέτουμε την μαγιονέζα και ανακατεύουμε να καλύψει τα υλικά στο μπολ.
Κόβουμε τα αυγά σε ροδέλες και τα τοποθετούμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά στην σαλατιέρα. Αν είστε λάτρεις της ξινής γεύσης προσθέστε λεμόνι κατά βούληση αλλά και αλάτι.
Σκεπάστε την πατατοσαλατα σας και τοποθετήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Η σαλάτα αυτή ταιριάζει τέλεια με χωριάτικο λουκάνικο στην σχάρα και λευκό ξηρό κρασί. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη γλυκιά κόκκινη πιπεριά, χοντροκομμένη
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, χοντροκομμένη
3 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα σε κύβους
1/2 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
1 κουταλιά της σούπας ξηρή ρίγανη4 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό, ψηλοκομμένο
3 μεγάλα φύλλα δάφνης
3 μεγάλα κοτσάνια φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
12-15 μαύρες ελιές ολόκληρες

Προετοιμασία:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά τα υλικά μας ώσπου να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να γίνουν διαφανείς, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε την κόκκινη και την πράσινη πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα ένα λεπτό. Μεταφέρουμε τα υλικά μας σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τα καρότα, τον ζωμό λαχανικών, τις ντομάτες κονκασε, τον τοματοπολτό, την ρίγανη, το βασιλικό, τα φύλλα δάφνης, το σέλινο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και τα βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά.
Αφήστε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και χαμηλώστε την φωτιά. Σκεπάζουμε εν μέρη την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 40 λεπτά , ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα λίγο ζωμό λαχανικών για να μην είναι εντελώς στεγνή η σάλτσα μας. 7-8 λεπτά πριν από το τέλος προσθέτουμε της ελιές και ανακατεύουμε. Στο τέλος αφαιρούμε τα φύλα δάφνης για να μην πικρίσει η σάλτσα μας.
Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια μας. Ταιριάζει τέλεια με σπαγγέτι και πέννες. Καλή Όρεξη!

Τιπ: Αν ψάχνετε για ακόμα μία ωραία νηστίσιμη συνταγή δοκιμάστε και τους κολοκυθοκεφτέδεσ!

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 7η Γιορτή Ροδάκινου στο Βελβεντό


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου 2011 η «Γιορτή Ροδάκινου» που διοργανώθηκε για 7η συνεχή χρονιά στο Βελβεντό.

Για περισσότερα κάνετε κλικ Εδώ


Μοαχαράκι με Μελιτζάνες.


Υλικά :
1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
Ι κιλό μελιτζάνες μέτριες στενόμακρες
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (εάν έχετε 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη τις βάζετε και συμπληρώνετε μόνο 50 γραμμάρια από το ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
Ελαιόλαδο εκλεκτό 50 με 70 γραμμάρια για το φαγητό και 100 με 120 γραμμάρια για το τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες τις πλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε να μην έχουν νερά.
Καίμε τα 100 με 120 γραμμάρια ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες, τις τηγανισμένες τις βάζουμε σε ταψί που από την μια του μεριά το έχουμε ανασηκώσει (για να στραγγίσει το παραπανίσιο ελαιόλαδο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να σκεπάσει τις μερίδες από το μοσχάρι που έχουμε βάλει μέσα και το βράζουμε για 75 με 90 λεπτά.
Μετά βγάζουμε το βρασμένο κρέας το βάζουμε σε μια σουπιέρα, κρατάμε και το ζωμό που περίσσεψε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο κι όταν κάψει ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη και το βρασμένο κρέας και όλα μαζί τα κοκκινίζουμε.
Όταν είναι κοκκινισμένα προσθέτουμε ή τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή το 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη τις βάζετε και συμπληρώνετε μόνο 50 γραμμάρια από το ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το ζωμό από το κρέας που περισσέψετε 50 με 70 γραμμάρια ελαιόλαδο και τις τηγανισμένες μελιτζάνες (προσοχή ολόκληρες),αλάτι και πιπέρι και το 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας, (εάν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό).
Πρέπει όταν είναι έτοιμο να έχει μείνει μόνο με το λάδι του (να μην έχει καθόλου νερά).
Σερβίρετε ζεστό (αλλά και χλιαρό)
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.
Αυτή την εποχή έχουμε τις καλύτερες μελιτζάνες
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου
You might also like:

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011


Συνταγεςγια ολα τα γουστα!

Συνταγη για 4 άτομα

Υλικά:
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα εστραγκόν (ή 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό εστραγκόν)
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
1/2 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
4 φρέσκα φιλέτα σολομού (χοντροκομμένα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:
Βάζουμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε τα φιλέτα μας και στα καρβουνα.
Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το σολομό) μαζί σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο μέρη και το ένα το κρατάμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε μετά. Με το υπόλοιπο μισό μείγμα βουτύρου αλείφουμε τα φιλέτα μας παντού.
Όταν είναι αρκετά ζεστό το τηγάνι μας βάζουμε μέσα τα φιλέτα και τα αφήνουμε στην θερμοκρασία αυτή για 2-3 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε για 10-12 λεπτά σύνολο γυρίζοντας τα 1 με 2 φορές.
Κατεβάζουμε τα φιλέτα μας από την φωτιά και τα βάζουμε στα πιάτα σερβιρίσματος. Όσο είναι ζεστά βάζουμε μία με μισή κουταλιά από το μείγμα βουτύρου πάνω στα φιλέτα και τα αφήνουμε να σταθούν για 2-3 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Σερβίρουμε τα φιλέτα μας ζεστά με ψημένα λαχανικά και βρασμένο ρύζι. Καλή Όρεξη!