Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ομελέτα με Πατάτες και Χωριάτικο Λουκάνικο.



Συνταγες για 2 άτομα

Υλικά:

5 αυγά, μεγάλα

1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους

1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζάνι χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες

2 φέτες ζαμπόν κομμένες σε μικρούς κύβους

1/3 φλιτζάνι φρέσκο γάλα

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι του γλυκού, αλάτι

1/3 κουταλάκι του γλυκού, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Σε ένα μέτριο μπολ κτυπάμε τα αυγά με το αλάτι και το πιπέρι.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (κατά προτίμηση με χοντρό πάτο) και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τις πατάτες στο τηγάνι και τηγανίζουμε για περίπου πέντε λεπτά γυρίζοντας συχνά.

Προσθέτουμε το λουκάνικα, τα κρεμμυδάκια και το ζαμπόν και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για ακόμα 3-4 λεπτά.

Κατεβάζουμε για λίγο από την φωτιά και φροντίζουμε έτσι ώστε όλα τα υλικά να είναι ομοιόμορφα απλωμένα στον πάτο του τηγανιού. Ρίχνουμε το μείγμα αυγών και επανατοποθετούμε το τηγάνι στην φωτιά. Κινούμε το τηγάνι προς όλες τις κατευθύνσεις με απαλές κινήσεις έτσι ώστε να απλωθεί καλά το αυγό. Ψήστε μέχρις ότου η ομελέτα ροδίσει αρκετά στο κάτω μέρος. Για να βγάλετε την ομελέτα από το τηγάνι, τοποθετήστε ανάποδα μια στρογγυλή πιατέλα πάνω από το τηγάνι και γυρίστε με μια γρήγορη αλλά σταθερή κίνηση.

Σερβίρετε την ομελετα με φρέσκια σαλάτα και φρέσκο ψωμί. Για επιδόρπιο επιλέξτε σοκολατοπιτα. Καλή

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σάντουιτς με πικάντικο φιλέτο κοτόπουλο στην σχάρα.



Συνταγες για 2 άτομα

Υλικά:

1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο και πέτσα

2 κουταλάκια του γλυκού καυτερή σάλτσα ταμπάσκο

Χυμό από ένα φρέσκο λάιμ

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γλυκιά πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το σερβίρισμα:

2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη

2 ψωμάκια για σάντουιτς

Λίγα φύλλα μαρούλι

Προετοιμασία:

Πλένουμε το στήθος κοτόπουλου και το φιλετάρουμε για δύο μερίδες. Αν είναι πολύ μεγάλο τότε μεριμνήστε για περισσότερες μερίδες. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μαζί το ταμπάσκο, το χυμό λαίμ, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και το αλάτι.

Προθερμαίνουμε την σχάρα μας σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια και ψήνουμε επάνω τα φιλέτα μας. Όσο ψήνουμε αλείφουμε το κοτόπουλο με την σάλτσα ταμπάσκο/ελαιολάδου που φτιάξαμε. Ψήνουμε το κοτόπουλο και στις δύο πλευρές για 4-5 λεπτά την κάθε πλευρά.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την μαγιονέζα, την κέτσαπ, την μουστάρδα και τη σκόνη τζίντζερ. Ανακατεύουμε τα υλικά μας μαζί και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για μισή ώρα.

Κόβουμε τα ψωμάκια μας για σάντουιτς και αλείφουμε το κάτω μέρος με την σάλτσα μαγιονέζας/κέτσαπ. Βάζουμε λίγο μαρούλι επάνω και μετά το κοτόπουλο. Αν σας αρέσει αρκετά καυτερό αλείψτε το κοτοπουλο με ακόμα λίγο από την σάλτσα ταμπάσκο.

Σερβίρετε το σάντουιτς με ψητό καλαμπόκι. Για επιδορπιο επιλέξτε μους σοκολατας! Καλή Όρεξη!

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Χοιρινό Σνίτσελ.


Χοιρινό Σνίτσελ

Συνταγες για 2 άτομα

Υλικά:

2 φιλέτα χοιρινού για σνίτσελ, κτυπημένα (1cm πάχος)

1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 αυγό χτυπημένο

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα

3/4 φλιτζανιού λεπτο-τριμμένη φρυγανιά

1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανάλατο

Προετοιμασία:

Τοποθετήστε σε ένα μπολ το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το αλεύρι και ανακατέψτε να ενωθούν όλα μαζί. Τοποθετήστε τα χοιρινά φιλέτα στο μείγμα με το αλεύρι και φροντίστε να καλυφθούν σε όλες τις πλευρές.

Κτυπούμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα σε ένα άλλο μπολ. Βυθίζουμε τα αλευρωμένα φιλέτα στο μείγμα των αυγών, και αμέσως μετά στη φρυγανιά. Φροντίζουμε έτσι ώστε να παναριστούν καλά τα φιλέτα μας με την φρυγανιά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει προσθέτουμε το κρέας και τα τηγανίζουμε για 2 έως 3 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρούμε τα χοιρινά σνίτσελ μας από το τηγάνι και στραγγίζουμε σε μία πιατέλα με χαρτί κουζίνας.

Σερβίρετε τα σνιτσελ ζεστά με πατάτες τηγανιτές, σαλάτα και μπόλικη κέτσαπ. Καλή Όρεξη!

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Χταποδι σουβλακι (souvlaki)



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά

2kg χταποδι (όχι μικρά χταποδάκια)

1 φλιτζάνι ξύδι

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξηρή ρίγανη

1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί

Λεμόνι

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Ξεπλένουμε καλά το χταπόδι και ελέγχουμε αν είναι καλά καθαρισμένο. Βάζουμε το ξύδι με το χταπόδι σε κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Βάζουμε το χταπόδι σε στραγγιστήρι και το ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό. Κόβουμε τα πλοκάμια ολόκληρα ένα-ένα και τα υπόλοιπα μέρη σε αρκετά μεγάλα κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδα, το κρασί, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μαζί. Κρατάμε 1/3 φλιτζανιού από το μείγμα αυτό στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε κατά το ψήσιμο. Βάζουμε το χταπόδι μέσα στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα και σκεπάζουμε. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 8-24 ώρες.

Βγάζουμε το χταποδι από το ψυγείο και το περνάμε σε σουβλάκια. Ψήνουμε στα κάρβουνα σε μέτρια φωτιά και αλείφουμε το χταπόδι όσο ψήνεται με το καθαρό μείγμα της μαρινάδας που κρατήσαμε.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κοτόπουλο λεμονάτο (με σάλτσα μουστάρδας).



Υλικά :

1 κοτόπουλο 1 έως 11/2 κιλό
Χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια
2 με 3 σκελίδες σκόρδο
Βούτυρο ή αραβοσιτέλαιο
30 γραμμάρια άσπρο κρασί
2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι.


Εκτέλεση :

Παίρνουμε το κοτόπουλο το καθαρίζουμε (ή το κόβουμε σε μερίδες ή το αφήνουμε ολόκληρο είναι δική μας επιλογή)
Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε μακρόστενα κομματάκια και τρυπώντας το κοτόπουλο σε διάφορα σημεία τις βάζουμε μέσα.
Σε μια κατσαρόλα καίμε το βούτυρο ή το αραβοσιτέλαιο και κοκκινίζουμε τις μερίδες ή ολόκληρο το κοτόπουλο, (όσο θέλουμε πολύ ή λίγο).
Διαλύουμε σ΄ ένα μπολάκι τη μουστάρδα στο κρασί και στο χυμό λεμονιού.
Όταν το κοκκινίσουμε το βάζουμε στην γάστρα μας, το περιχύνουμε με το μίγμα από το μπολάκι μας, βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζοντας την γάστρα το ψήνουμε για 30 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να ροδίσει για περίπου 15 λεπτά ακόμη.

Το σερβίρουμε ολόκληρο σε πιατέλα και το γαρνίρουμε ή με λεμονάτες πατάτες ή με λευκό ρύζι που τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, (όταν είναι μερίδες σε πιάτα).
Εάν θέλουμε περισσότερη σάλτσα βάλτε λίγο βούτυρο στη γάστρα και λίγη μουστάρδα περισσότερη και λίγο κρασί ακόμη.(ο χυμός από δυο λεμόνια στην εποχή τους είναι αρκετός).

Αντί για κοτόπουλο σε μερίδες μπορούμε να βάλουμε μερίδες από μοσχαράκι ή από χοιρινό, αλλάζει μόνο ο χρόνος ψησίματος (αυτό τον κανονίζετε μόνοι/μόνες σας).
You might also like:

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ταλιατελες σε κοκκινη σαλτσα και βασιλικο.


Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:
500γρ. ταλιατελες, ζυμαρικά
6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ώριμες ντομάτες περασμένες στο τρίφτη
1/3 φλιτζανιού κόκκινο ξηρό κρασι
6-7 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα

Προετοιμασία:
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου για αλτέντε. Στραγγίζουμε και τοποθετούμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος. Επαναφέρουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Κρατήστε τα ζυμαρικά στην άκρη μέχρι να είναι έτοιμη σάλτσα .
Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει ελαφρά.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε για λίγο και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε στην ντομάτα 1/2 φλιτζάνι νερό, το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα (10-12 λεπτά).
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ζεσταθούν οι ταλιατέλες. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σερβίρετε τα μακαρονια σας όσο είναι ακόμα ζεστά με ένα καλό κρασί. Για επιδορπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ! Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Κορμός με μπισκότα




Υλικά :
1πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη (250 γραμμάρια)
150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
40 γραμμάρια κακάο
3 πακέτα μπισκότα σκέτα θρυμματισμένα
20 γραμμάρια λικέρ Baileys
200 ml γάλα
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
150 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
Αφήνουμε το βούτυρο για 2 ώρες έξω από το ψυγείο για να μαλακώσει.
Σε μία λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και το κακάο στο μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε τη βανίλα και τα καρύδια.
Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το γάλα με το λικέρ και βουτάμε λίγα-λίγα τα μπισκότα για 1-2 δευτερόλεπτα (αλλά να μη μαλακώσουν), τα σπάμε με το χέρι μας σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολας, βάζουμε μέσα το μίγμα μας και το τυλίγουμε (σαν σαλάμι).
Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για μερικές ώρες για να κόβεται πιο εύκολα.
Σερβίρεται παγωμένο.
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Εύγευστα ψαρό-μπιφτέκια



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

1 φλιτζάνι αποξηραμένα φρυγανιά τριμμένη

2 κονσέρβες τόνου σε νερό (150γρ. κάθε μία)

1/4 φλιτζανιού τριμμένο καροτο

4 πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα:

8 φέτες τυρί

8 ψωμάκια, κομμένα για σάντουιτς

8 κουταλάκια του γλυκού μαγιονέζα

φύλλα μαρουλιού

Προετοιμασία:

Τοποθετήστε 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Στραγγίστε το τόνο από το νερό του.

Βάζουμε την υπόλοιπη φρυγανιά, τον τόνο, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το αυγό, το χυμό λεμονι, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια για να ενωθούν τα υλικά. Χωρίζουμε το μείγμα σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μικρά μπιφτέκια. Βάζουμε κάθε μπιφτέκι στο μπολ με την φρυγανιά και φροντίζουμε να καλυφθούν καλά με αυτή.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει. Ψήνουμε στο λιωμένο βούτυρο τα μπιφτέκια μέχρι να ροδίσουν και στις δύο τους πλευρές και να γίνουν τραγανά. Λίγο πριν τα κατεβάσετε από την φωτιά βάζουμε μία φέτα τυρί πάνω σε κάθε μπιφτέκι μέχρι λιώσει ελάχιστα.

Στήνουμε τα σάντουιτς μας αλείφοντας τα ψωμάκια με μαγιονέζα πριν προσθέσουμε το μπιφτέκι. Προσθέτουμε λίγα φύλα μαρουλιού.

Σερβίρουμε τα μπιφτεκια αμέσως με μία ωραία σαλάτα. Καλή όρεξη!

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Χοιρινές μπριζόλες με ανανά στο τηγάνι.



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

4 χοιρινές μπριζόλες, χωρίς κόκαλο και περιττό λίπος

4 φέτες ανανά κομπόστα (κονσέρβας), κρατήστε το υγρό από την κονσέρβα

2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

2 κουταλάκια του γλυκού μαλακή καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπελτέ

1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι, σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας

Μια χούφτα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, για το σερβίρισμα

Προετοιμασία:

Τοποθετήστε σε ένα μπολ και ανακατέψτε μαζί τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, το ντοματοπολτό και τον περισσότερο από το χυμό ανανά από την κονσέρβα.

Βάλτε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά. Ψήστε τις μπριζόλες για 5 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και σχεδόν να ψηθούν. Όσο ψήνεται το κρέας προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, και το τζίντζερ.

Προσθέστε τον ανανά στο τηγάνι με το κρέας και αφήστε πάνω στην φωτιά μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει η κομπόστα.

Προσθέστε το μείγμα σόγιας στο τηγάνι μόλις αρχίσει να καραμελώνει ο ανανάς και ψήστε μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο τηγάνι και να αρχίσουν να αφρίζουν (6-8 λεπτά).

Σερβίρετε τις χοιρινες μπριζολες πασπαλίζοντας με φύλα κόλιανδρου, και ρύζι. Για επιδορπιο επιλέξτε σοκολατοπιτα παρλιαρου! Καλή Όρεξη!

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Λικέρ από φλούδες λεμονιού.




(τα λεμόνια να έχουν γίνει κίτρινα φυσιολογικά κι όχι από τεχνικά μέσα)

Υλικά :

Τις φλούδες από 8 με 10 λεμόνια
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα της)
Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού


Εκτέλεση :

Πριν ξεφλουδίσετε τα λεμόνια σας τριφτέ τα πολύ ελαφρά, μετά ξεφλουδίστε τα και κόψτε τις φλούδες σε μικρά κομματάκια, και τις βάζουμε σ΄ ένα βάζω γυάλινο που το καπάκι του να κλείνει καλά.
Μετά προσθέτουμε και τη ζάχαρη, κλείνουμε το καπάκι αναταράζουμε το βάζω για να ανακατωθούν οι φλούδες του λεμονιού με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σ΄ ένα μέρος ζεστό αλλά σκιερό.
Αναταράσσουμε το βάζω κάθε ημέρα πρωί κι απόγευμα για ένα μήνα.
Όταν περάσει ο μήνας ανοίγουμε το βάζω και βάζουμε τα 1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα της), εάν το θέλετε πολύ δυνατό μπορείτε να βάλετε και οινόπνευμα (ΠΡΟΣΟΧΗ Οινοποιίας όχι αυτό στα μπουκαλάκια των Σουπερ Μάρκετ δεν κάνει)και το αφήνετε για 5 ήμερες στον ήλιο
Όταν περάσουν οι ημέρες ανοίγουμε το βάζω και σουρώνουμε το μείγμα σε τούλι από μπομπονιέρες (βάλτε μερικές στρώσεις), κρατάμε το σιρόπι και πετάμε τις φλούδες, εάν είναι θολό θέλει κι άλλο αλκοόλ, προσθέτουμε και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και μετά το βάζουμε σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά.

Σερβίρετε σκέτο στη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε χαμηλό ποτήρι με πολλά θρυμματισμένα παγάκια και αρκετή σόδα ή γκαζόζα.

Καλή Επιτυχία και Καλά Ποτάκια.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Παναρισμένη πέρκα στο φούρνο σερβιρισμένη με λαχανικά σοτέ.



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

1kg φιλέτα πέρκας

1/3 φλιτζανιού χυμός από λεμονι

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

2 φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Λαχανικά σοτέ:

Διάφορα φρέσκα λαχανικά ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια

(πχ μπειπι καρότα, φρέσκα κρεμμυδάκια, πιπεριές Φλωρίνης, κλπ)

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Αν τα φιλέτα μας είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε σε μερίδες και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε την πέρκα με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, και το σκόρδο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα φιλέτα να καλυφθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγεία για 45 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180oC.

Όταν περάσει ο αναγκαίος χρόνος βγάζουμε από το ψυγείο και βάζουμε το ψάρι σε στραγγιστήρι για να φύγουν τα υγρά της μαρινάδας. Αφού στραγγίξει καλά το ψάρι βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μπολ και περνάμε ένα-ένα τα φιλέτα από την φρυγανιά μέχρι να καλυφθούν εντελώς με αυτή. Κάθε φιλέτο που πανάρουμε το αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί το οποίο αλείψαμε από προηγούμενος με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε την περκα στο φουρνο για 25 λεπτά γυρίζοντας τα φιλέτα κατά διαστήματα για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Για να ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα λαχανικά μας στο τηγάνι και σοτάρουμε με το βούτυρο για 4-6 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Λίγο πριν τα κατεβάσουμε από την φωτιά αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Σερβίρετε την πέρκα με τα λαχανικά όσο είναι ακόμα ζεστά. Καλή Όρεξη!


Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Κέικ Μπανάνα


Συνταγες για όλα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:
125g μαργαρίνη
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 αυγά
2 μεγάλες ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες με ένα πιρούνι
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι σελφ ραισινγκ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 φλιτζάνι γάλα

Για το γλάσο
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
30γρ. τυρί κρέμα
χυμό από 1 πορτοκαλι

Προετοιμασία:
Χτυπήστε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα. Προσθέστε τα αυγά και συνεχίστε το κτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες και το μισό αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη σόδα και το γάλα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία ζύμη.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψάκι (20cm περίπου). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο το ταψάκι και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά πριν το βγάλουμε από το ταψάκι για να κρυώσει το κεικ μας.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το γλασο για κεικ. Κτυπούμε την ζάχαρη άχνη με αρκετό χυμό πορτοκαλιού για να δημιουργηθεί ένα σφικτό μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό γλάσο. Απλώστε πάνω από το κέικ το γλάσο και αν θέλετε διακοσμήστε με το κείκ με ξύσμα από πορτοκάλι.
Σερβίρετε το κεικ μπανάνα με παγωτό βανίλια. Απολαύστε!

Foodreporters.gr Συνταγές (Μπανάνα Κέικ).


Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ψητές Φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες με κέτσαπ.



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

12 φτερούγες κοτόπουλου

Για την μαρινάδα:

1 φλιτζάνι κέτσαπ

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, ξηρή

1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία:

Βάζουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα μαζί σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε τις φτερούγες στις δύο κλειδώσεις και πετάμε την μυτερή άκρη που δεν έχει καθόλου κρέας επάνω. Βάζουμε τις φτερούγες στην μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν καλά με την σάλτσα. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC. Αφαιρούμε τις φτερούγες από το ψυγείο και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί απορρίπτοντας την περιττή μαρινάδα. Ψήνουμε το κοτοπουλο στο φουρνο για 30 λεπτά ή μέχρις ότου να ψηθεί εντελώς το κρέας.

Σερβίρετε απευθείας από τον φούρνο με σαλάτα και βρασμένο ρύζι. Για επιδόρπιο μπορείτε να επιλέξετε ενα ωραίο κεικ σοκολατα. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πατατοσαλάτα με τόνο και σάλτσα αντσούγιας.



Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

3 μεγάλες φρέσκες πατάτες

4 αντσούγιες (κονσέρβας)

4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα (ή διαίτης)

Χυμό από 1 λεμονι

3 φλιτζάνια μαρούλι, κομμένο με το χέρι

1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 κονσέρβες (185γρ/μία) σε νερό

Προετοιμασία:

Βράζουμε τις πατάτες για 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τις βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το dressing. Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τις αντσούγιες και ανακατεύουμε με την μαγιονέζα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε με το χέρι το μαρούλι και το τοποθετούμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τις πατάτες και τα προσθέτουμε όλα μαζί στην σαλατιέρα. Στραγγίζουμε τον τόνο και τον λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το τόνο στην σαλατιέρα και περιχύνουμε τα υλικά στη σαλατιέρα με το ντρέσσινγκ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά όλα μαζί.

Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σερβίρετε την πατατοσαλατα σας κρύα. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 17 Μαΐου 2011


Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε μπύρα και τυλιγμένο σε τορτιγια

Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

4 στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα και χωρίς κόκαλα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για την μαριναδα:

1 φλιτζάνι μπίρα

2 κουταλιές μαύρο σησαμέλαιο

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 κουταλάκι τριμμένο πιπέρι καγιέν

Για το σερβίρισμα:

8-12 πίτες τορτιγια (μεξικάνικες)

2 φλιτζάνια σάλτσα κουκαμoλε

Προετοιμασία:

Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα μαζί σε ένα μικρό μπολ. Κόβουμε τα στήθη κοτόπουλου σε λωρίδες και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε την μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο, σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2 τουλάχιστον ώρες η και κατά την διάρκεια όλης της νύκτας.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το ψυγείο, και στραγγίζουμε την μαρινάδα. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Κατεβάζουμε το κοτόπουλο από την φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.

Εντωμεταξύ τυλίγουμε τις τορτίγια σε αλουμινόχαρτο και τις τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο απλά για να ζεσταθούν λίγο. Για να στήσουμε το πιάτο μας απλώνουμε μία γενναιόδωρη δόση κουκαμόλε σε κάθε πίτα και γεμίστε με κοτόπουλο.

Τυλίξτε την πίτα και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστά. Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τέλειο Μους Σοκολάτας.




Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

150γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια

5 ασπράδια αυγών (κατά προτίμηση βιολογικά)

175 ml κρέμα γάλακτος

ζάχαρη άχνη ή σκόνη σοκολάτα για γαρνίρισμα (προερετικό)

Προετοιμασία:

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει εντελώς, κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για 4-5 λεπτά με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει παχύρρευστη. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τα ασπράδια και τα χτυπάμε και αυτά σε μέτρια ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μία σφικτή μαρέγκα. Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά την μαρέγκα στη σοκολάτα, διπλώνοντας το μείγμα με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τέλος, με τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε και την παχύρρευστη κρέμα.

Μοιράζουμε τη μους σε 4 μπολάκια και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν καλά. και την αφήνουμε να παγώσει καλά.

Σερβίρετε τα μους σοκολατας σας πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη άχνη ή σκόνη σοκολατα , ή και τα δύο μαζί. Απολαύστε!

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Γιουβέτσι με κοράλλια και κιμά.


Γιουβετσι με κοραλλια και κιμα

Συνταγες για 4-6 άτομα

Υλικά:

500γρ. μακαρόνια κοράλλια

250γρ. μοσχαρίσιο κιμά

3/4 φλιτζανιού νερό

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

2 φλιτζάνια γάλα

1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί cheddar

1 κουταλάκι κανέλα, σε σκόνη

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα σε σκόνη

1/2 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί

Προετοιμασία:

Ετοιμάστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου για al dente. Κατεβάστε τα μακαρόνια από την φωτιά, στραγγίστε και τοποθετήστε κάτω από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν. Επαναφέρετε στην κατσαρόλα και προσθέστε δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατέψτε και κρατήστε τα μακαρόνια στην άκρη μακριά από την φωτιά.

Σωτάρουμε το κιμά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά. Αρτύζουμε με αλάτι, μαύρο πιπέρι και πάπρικα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρις ότου να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε την ντοματοπολτέ και το κρασί και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε να σιγοβράσουν τα υλικά μας μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 7 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Κατεβάζουμε τον κιμά από τη φωτιά.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο πάνω σε μέτρια φωτιά. Με ένα πιρούνι προσθέτουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Ψήνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας. Κατεβάζουμε την μπεσαμελ από τη φωτιά και προσθέτουμε και ανακατεύουμε 1 1/2 φλιτζάνια από το τυρί. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το τυρί και να μην υπάρχουν σβώλοι. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και τον κιμά στην μπεσαμελ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω από το γιουβετσι μας.

Σερβίρετε αμέσως, όσο είναι ακόμα ζεστά τα μακαρόνια σας. Για επιδόρπιο επιλέξτε πανακοτα. Καλή Όρεξη!

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Πιπεριές (κέρατο)γεμιστές με φέτα




Υλικά :

1/2 κιλό πιπεριές κέρατο
1/4 κιλό φέτα όχι πολύ σκληρή (μπορείτε να βάλετε και ανθότυρο)
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Κτυπάμε στο multi, τη φέτα ή το ανθότυρο, το βούτυρο, το ξερό κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι, έως ότου να γίνουν μια μαλακή κρέμα.
Γεμίζουμε τις πιπεριές μας τις βάζουμε σ΄ ένα ταψί και τις ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν περίπου 40 με 45 λεπτά (για να μην σας αρπάξουν σκεπάστε το ταψί σας με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και τις στολίζουμε με κλωναράκια μαϊντανού και μερικές πράσινες ελιές.

Καλή επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Λαζανια με μοσχαρισιο κιμα.



Συνταγες για 6 άτομα

Υλικά:

500γρ λαζάνια (που δεν χρειάζονται βράσιμο)

300γρ μοσχαρίσιο κιμά

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κονσέρβα ντομάτες, χοντροκομμένες

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι νερό

1 φλιτζάνι τριμμένη Παρμεζάνα

1/2 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα

Προετοιμασία:

Βάζουμε τα δύο τυριά μαζί σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά να αναμιχτούν.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε πιέζοντας το κρέας προς τα κάτω μέχρι να γίνει σπυρωτό. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το κρεμμύδι να γίνει γυαλιστερό και προσθέστε την ντομάτα και το νερό. Ανακατέψτε και προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει η σάλτσα σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στο τηγάνι μας πρέπει να υπάρχει αρκετό υγρό όταν κατεβάσουμε από την φωτιά. Μόλις κατεβάσουμε το τηγάνι από την φωτιά προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Εν τω μεταξύ, βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος (πυρέξ) και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Πάνω στην φρυγανιά τοποθετούμε μία στρώση λαζάνια και από πάνω βάζουμε μία στρώση κιμά. Πάνω από τον κιμά πασπαλίζουμε λίγο από το μείγμα τυριού. Κλείνουμε με μία στρώση λαζάνια και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τρείς στρώσεις και μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικά. Κρατούμε όμως το μισό από το αρχικό τυρί για να πασπαλίσουμε τα λαζάνια μας από πάνω. Επίσης προσπαθούμε να κρατήσουμε λίγη από την σάλτσα (όχι κιμά) για να περιχύσουμε την τελευταία στρώση από λαζάνια πριν τα πασπαλίσουμε την τελευταία φορά με τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180οC) για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το τυρί και να δημιουργηθεί μία ωραία κρούστα.

Σερβίρετε τα λαζανια σας ζεστά με μία ωραία σαλάτα. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο με σάλτσα μήλου



Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 χοντροκομμένες χοιρινές μπριζόλες

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο

1/3 φλιτζανιού αλεύρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/3 κουταλάκι πιπέρι

3 φλιτζάνια αρκετά ζεστό νερό

2 1/2 φλιτζάνια έτοιμη σάλτσα μήλου

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονι

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τις μπριζόλες στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές. Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε μεγάλο πυρέξ φούρνου με καπάκι.

Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και αφήνουμε να κοχλάσει ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η το μείγμα. Προσθέτουμε την έτοιμη σάλτσα μήλου και το λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την σάλτσα μέσα στο σκεύος με τις μπριζόλες.

Ψήνουμε για 1 ώρα τις μπριζολες στο φουρνο, περιχύνοντας με την σάλτσα το κρέας κάθε 20 λεπτά.

Σερβίρουμε τις μπριζόλες απευθείας από τον φούρνο με λαχανικά στον ατμό και πατάτα πουρέ. Για επιδόρπιο επιλέξτε μωσαικο..... είναι τέλειο! Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Πανακότα (Αυθεντική Ιταλική Συνταγή)



Συνταγές για 4 άτομα

Υλικά:

3/4 φλιτζανιού

1 κλωναράκι φυσική βανίλια

2 φλιτζάνια φρέσκα κρέμα

3 φύλλα ζελατίνης

Προετοιμασία:

Ξεκινούμε τοποθετώντας τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 10-15 λεπτά μέχρις ότου να μαλακώσουν εντελώς.

Βάζουμε την φρέσκα κρέμα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και με την ζάχαρη. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε την βανίλια και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγο μέχρις ότου να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αφαιρούμε την βανίλια και προσθέτουμε την ζελατίνη στην κατσαρόλα με την φρέσκα κρέμα.

Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζελατίνη και κατεβάζουμε από την φωτιά. Βάζουμε το μείγμα μας σε φορμάκια και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστο 5-6 ώρες για να σφίξουν.

Πριν τα σερβίρουμε τα ξεφορμάρουμε τοποθετώντας τα φορμάκια για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό.

Σερβίρετε την πανακοτα γαρνίροντας την με μαρμελαδα φραουλα ή καραμέλα. Απολαύστε!

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Μαρμελάδα Φράουλα.



Συνταγή για περίπου 2 βαζάκια


Υλικά:

1kg φράουλες ώριμες

1kg ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνιου

1 φακελάκι βανιλια σκόνη

Προετοιμασία:

Πλένουμε τις φράουλες καλά και τις κόβουμε στην μέση. Τοποθετούμε τις φράουλες σε μία μεγάλη κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν οι φράουλες μας και να αφήνουν τα υγρά τους.

Για να βοηθήσουμε τις φράουλες μας μπορούμε να τις πιέσουμε με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο για πατάτα πουρέ. Δεν πρέπει να λιώσουν εντελώς αλλά να υπάρχουν κομματάκια φράουλας. Όταν υγροποιηθούν σχεδόν εντελώς οι φράουλες προσθέτουμε την ζάχαρη, δυναμώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Είναι πολύ σημαντικό το συνεχές ανακάτεμα για να μην κολλήσει η ζάχαρη στο πάτο της κατσαρόλας.

Αφήνουμε πάνω στην φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Για να είμαστε σίγουροι ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη περνούμε λίγο από το μείγμα μας με ένα κουτάλι και ελέγχουμε αν κάνει κόμπους ότι το ρίχνουμε σιγά-σιγά πίσω στην κατσαρόλα. Λίγο πριν από το τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό απο λεμονι και ανακατεύουμε.

Μόλις σβήσουμε την φωτιά βάζουμε την μαρμελάδα μας μέσα σε αποστειρωμένα βαζάκια και σφραγίζουμε καλά με καθαρό καπάκι.

Τοποθετούμε τα βαζάκια σε σκιερό και δροσερό χώρο. Η μαρμελαδα φραουλα μπορεί να αναλωθεί μέχρι και 1 χρόνο μετά την παρασκευή της. Απολαύστε!

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Γευστικότατοι Κολοκυθοκεφτέδες.



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ κολοκυθάκια (περίπου 4), περασμένα στο τρίφτη

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 αυγά

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 χούφτα φρέσκα φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένο

2 κουταλιές της σούπας άνηθο, χοντροκομμένο

200γρ τυρί φέτα, λιωμένη με ένα πιρούνι

Ελαιόλαδο για το μαγείρεμα

Προετοιμασία:

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε απαλά για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικα, περίπου 7 λεπτά.

Χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι και προσέχουμε να μην είναι σβολιασμένο το μείγμα. Προσθέτουμε το δυόσμο και τον άνηθο, τη φέτα και αρτύζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Δεν προσθέτουμε αλάτι λόγω της φέτας.

Όταν ψηθεί το κολοκύθι κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 3-4 λεπτά. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε το κολοκύθι στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Στο σημείο αυτό το μείγμα μας θα πρέπει είναι υγρό.

Βρέχουμε τον πάτο ενός τηγανιού αντικολλητικό με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε πάνω σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Με ένα μεγάλο κουτάλι βάζουμε αρκετό μείγμα στο τηγάνι για ένα κεφτέ. Ψήνουμε από τη μία πλευρά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια γυρνάμε προσεκτικά για να ψήσουμε και την άλλη πλευρά.

Στραγγίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μας πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτεδες σας όσο είναι ακόμα ζεστοί με γιαούρτι και πράσινη σαλάτα. Καλή Όρεξη!

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Εύκολη Καβουροσαλάτα!



Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια απομίμηση καβουροπόδαρα

3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαρούλι

1/2 φλιτζάνι φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι τριμμένο καρότο

Για το dressing:

3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1/2 κουταλάκι της σούπας τζίντζερ σκόνη

Προετοιμασία:

Αφήνουμε τα καβουροπόδαρα να ξεπαγώσουν και χωρίζουμε ένα-ένα σε κλωστές. Μπορείτε αν θέλετε κόψετε σε λεπτές μακρόστενες φέτες τα κάθε τεμάχιο αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Βάζουμε τα καβουροπόδαρα σε μία μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτουμε το μαρούλι, το κρεμμυδάκι και το καρότο.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα άλλο μικρό μπολ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το dressing στην σαλατιέρα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Σκεπάζουμε την σαλατιέρα μας με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε τη σαλατα μας στο ψυγείο για τουλάχιστο 2 ώρες.

Σερβίρετε την καβουροσαλατα σας παγωμένη μέσα σε ψωμάκι σαν σάντουιτς ή σε ατομικά μπολάκια. Για επιδόρπιο επιλέξτε το κεικ καροτου του Jamie Oliver! Καλή Όρεξη!