Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κουρκουτό!



Υλικά :

500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
500 γραμμάρια φέτα σκληρή
500 γραμμάρια γάλα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
5 αυγά
Αλάτι

Εκτέλεση :

Σ΄ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τ΄αυγά μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και τα ανακατεύουμε λίγο προσθέτουμε την φέτα τριμμένη σε μικρούς κύβους του ενός εκατοστού ή λίγο μεγαλύτερους κι ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι έως ότου να έχουμε ένα χυλό (προσοχή να μην γίνει ζύμη αλλά να μην είναι και πολύ αραιό, κανονίζοντας το αλεύρι σας.
Το βάζουμε σ΄ένα ταψί καλά λαδωμένο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα και κάτι.
Το κόβουμε σε κομμάτια και τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Το έκανε η μητέρα μου με υπόδειξη του πατέρα μου που το ήξερε από τη γιαγιά μου, την εβδομάδα της Τυροφάγου.
nikolaos

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Μπεκρή μεζέ!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1kg χοιρινό χωρίς κόκαλο κομμένο σε μπουκιές
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 πιπεριές πράσινες χοντροκομμένες
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία:

Για να φτιάξουμε το μπεκρη μεζε ξεκινούμε βάζοντας το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι (που να έχει καπάκι) και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε το κρέας για 5-6 λεπτά γυρίζοντας το συχνά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμα 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι την πιπεριά και τα αφήνουμε τα υλικά μας στην ίδια θερμοκρασία, για ακόμα 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κρασί και χαμηλώνουμε ελάχιστα την θερμοκρασία για να εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 2 λεπτά).
Προσθέτουμε στο τηγάνι τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο και επαναφέρουμε την θερμοκρασία σε μέτρια.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μείνει με λίγη σάλτσα μελωμένη. Τα τελευταία 5 λεπτά αφήστε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα.
Σερβίρετε το μπεκρη μεζε ζεστό με μία καλής ποιότητας ρετσίνα και …Καλή Όρεξη!

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Μακαρονια µε σαλτσα κρεμα ροκφορ!


Συνταγεσ για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. μακαρονια κατά προτίμηση σπαγγετίνι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
250 γραμμ. ροκφόρ κομμένο σε κύβους
250 γραμμ. ανθοτυρο θρυμματισμένο
1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρέμα
1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε και επαναφέρουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τα μακαρόνια στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την σάλτσα.
Ζεσταίνουμε τρείς κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε την φρέσκα κρέμα. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει μία βράση προθέτουμε το ροκφόρ και το ανθότυρο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε τα τυριά να αρχίσουν να λιώνουν για 2 λεπτά περίπου και προσθέτουμε τα μακαρόνια στην σάλτσα.
Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να μην λιώσουν τα ζυμαρικά, για 3-4 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν τα μακαρόνια.
Σερβίρουμε τη μακαρονάδα με την πλούσια σάλτσα αμέσως από το τηγάνι. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο μωσαικο. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Σουτζουκακια!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

Σουτζουκάκια:
500γρ κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι-χοιρινό)
3/4 φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά
2 αυγά
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, σκόνη
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για τηγάνισμα)

Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 του γλυκού κανέλα, σκόνη
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:

Βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε μέτριο μέγεθος και τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά. Κατεβάζουμε και αφήνουμε στη άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Σε ένα άλλο τηγάνι δίπλα έχουμε βάλει το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη κανέλλα και λίγο αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα. Μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί 10 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε με βρασμένο ρύζι και γιαούρτι. Για επιδορπιο επιλεξτε μία ωραια μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Αφυδάτωση τροφίμων.


Πρόκειται για τεχνική συντήρησης τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα με την αφαίρεση των υγρών συστατικών τους για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών σε αυτά.

Η αφυδάτωση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Πρώτος την εφάρμοσε ο προϊστορικός άνθρωπος, ο οποίος αποξήραινε σπόρους στον ήλιο. Οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής συντηρούσαν το κρέας αφού το αποξήραιναν στον ήλιο κομμένο σε φέτες. Οι Κινέζοι αποξήραιναν αβγά, ενώ οι Ιάπωνες ψάρια. Σε κάποια απομονωμένα νησιά της Ελλάδας, ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται η μέθοδος για τη συντήρηση ψαριών, τα λεγόμενα λιαστά ψάρια. Σήμερα η αφυδάτωση χρησιμοποιείται διότι παρουσιάζει το πλεονέκτημα του όγκου. Τα αφυδατωμένα τρόφιμα έχουν κατά μέσο όρο περισσότερο από το 1/5 του όγκου του αρχικού προϊόντος, οπότε κρίνονται ιδανικά για ορειβατικές ή εξερευνητικές αποστολές.
Τα μέσα αφυδάτωσης ποικίλλουν ανάλογα με το προϊόν και περιλαμβάνουν ξηραντές τούνελ, ξηραντές καυτού αέρα, ξηραντές δωματίου και ξηραντές κενού. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των συστημάτων αποξήρανσης είναι η μεγάλη ταχύτητα αφυδάτωσης, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα όλα τα βασικά συστατικά του τροφίμου.

Από το η αίσθηση της γεύσης : Όταν οι γιαγιάδες μας δεν είχαν ψυγεία τα κληματόφυλλα τα περνούσαν σε κλωστή και τα ξέραιναν, όταν ήθελαν να κάνουν Ντολμαδάκια τα έριχναν σε ζεστό νερό και γινόταν σαν φρέσκα.

από : http://www.delfinaki-sunset.blogspot.com/

Αρωματικο κεικ σοκολατας!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
2 βανίλιες
4 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη άγλυκο
250γρ βούτυρο, ανάλατο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο

Προετοιμασία:

Χτυπάμε σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μίγμα, εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι με το χυμό πορτοκάλι ενώ το μίξερ δουλεύει.
Στο τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες, την κανέλλα, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο και αφήνουμε να δουλέψει για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45λεπτά με 1 ώρα και ελέγχουμε με το μαχαίρι αν είναι έτοιμο.
Αφού κρυώσει το κεικ σοκολατα το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή αν θέλουμε το περιχύνουμε το κεικ με γκαναζ. Απολαύστε!

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ομελετα φουρνου με λαχανικα!


Συνταγες για ολα τα γούστα!

Συνταγή για 2-3 άτομα

Υλικά:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 κολοκύθι, κομμένο σε χοντρές φέτες
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε τέταρτα
1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στην μέση
2 μέτριες πατάτες κομμένες στη μέση κατά μήκος
6 αυγά, χτυπημένα με 3 κουταλιές της σούπας γάλα
1/2 φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τριμμένο

Προετοιμασία:

Βάζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τις πατάτες σε στραγγιστήρι και τις αφήνουμε εκεί να κρυώσουν 6-10 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι (διαμέτρου 23cm) και τηγανίζετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τα ντοματίνια και ψήνουμε τα λαχανικά μας για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τις πατάτες στο τηγάνι με τα υπόλοιπα λαχανικά και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Για ακόμα 2-3 λεπτά και αλατοπιπερωνουμε.
Προσθέτουμε τα αυγά στα λαχανικά και ψήνουμε πάνω στην φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να σταθούν τα αυγά. Τρίβουμε το τυρί, και το πασπαλίζουμε πάνω από το την ομελέτα. Βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο κάτω από το γκρίλ και αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω η ομελέτα. Αφαιρούμε την ομελετα σε πιατέλα και κόβουμε σε μερίδες.
Σερβίρετε την ομελέτα σας με πράσινη σαλάτα. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Να λείπει το ... βύσσινο!


Η λαϊκή αυτή έκφραση που γεννήθηκε κάπου μεταξύ 1900 και 1905 και σήμερα δηλώνει άρνηση (εναλλακτικά «να μένει το βύσσινο» ή «να μου λείπει»), προέρχεται από ένα περιστατικό που συνέβη σ’ ένα καφενείο μεταξύ ενός βουλευτή κι ενός ψηφοφόρου του. Ο ψηφοφόρος παρήγγειλε στον σερβιτόρο του καφενείου που συναντήθηκαν ένα γλυκό βύσσινο, για να κεράσει τον βουλευτή κι έτσι να πετύχει το ρουσφετάκι του. Ο βουλευτής, όμως, σκληρό καρύδι, δε φαινότανε διατεθειμένος να τον βοηθήσει. Αγανακτισμένος τότε ο ψηφοφόρος, που έβλεπε πως δε θα γινότανε τίποτα, φώναξε δυνατά στον σερβιτόρο: «Να μένει το βύσσινο!»
από :http://www.delfinaki-sunset.blogspot.com/

Γλυκό του κουταλιού κάστανο!


Οι Συνταγές της Παρέας

από http://www.sintagespareas.gr

Περιγραφή

Η συνταγή είναι απο την συνονόματη μου, και πολύ καλή φίλη κα Αφροδίτη, απο το χωριό ΚΑΡΙΤΣΑ, Λάρισας!


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κιλό κάστανα
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 4 ποτήρια του νερού νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή καιλίγο παραπάνω


Πως το κάνουμε:

  1. Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζετε - χωρίς να λιώσουν.
  2. Αφαιρείτε και την εσωτερική φλούδα.
  3. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτριο σιρόπι.
  4. Το κρυώνουμε, και βάζουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα.
  5. Την επόμενη τα βράζουμε για 5 λεπτά.
  6. Τα κρυώνουμε πάλι και αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι ενώ προσθέτουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.
  7. Το βράζουμε μέχρι να δέσει.
  8. Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν.


Διαβάστε περισότερο: Γλυκό του κουταλιού κάστανο http://www.sintagespareas.gr/sintages/gliko-tou-koutaliou-kastano.html#ixzz1bnBbGV9d