Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Μαρμελάδα βερύκοκο


Υλικά :
11/2 κιλό βερύκοκα ώριμα
500 με 600 γραμμάρια ζάχαρη
Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τα βερύκοκα, αφαιρούμε τα κουκούτσια (μπορούμε να τα κάνουμε λικέρ)
και τα περνάμε ελαφρά από το multi να γίνουν μικρά κομματάκια.
Βάζουμε το πολτό μας από τα βερύκοκα στην κατσαρόλα ρίχνουμε και τη ζάχαρη (Προσοχή νερό καθόλου) και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε κανονική φωτιά, όταν αρχίσουν  να βράζουν τα ανακατεύουμε τακτικά να μην μας κολλήσουν, όταν δούμε ότι δέσει  την κατεβάζουμε την αφήνουμε να κρυώσει την βάζουμε σε βάζο και την βάζουμε στο ψυγείο.
Καλή Επιτυχία Καλή Απόλαυση.
Τώρα τα βερύκοκα είναι ώριμα για μαρμελάδα αλλά και φτηνά. 
Εάν την αφήσετε για το χειμώνα να την  βάλετε σε μικρά βάζα να τα κλείσετε πολύ καλά (να τα Φιλάρετε κι αυτά στο ψυγείο σας γιατί είναι χωρίς συντηρητικά) να τη δέσετε λίγο περισσότερο και στο τέλος να ρίξετε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Λικέρ βερύκοκο



Υλικά :
75 κουκούτσια από τα βερύκοκα που φάγαμε
500 με 600 γραμμάρια ζάχαρη
1 λίτρο ρούμι ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα

Εκτέλεση :
Βάζουμε τα  κουκούτσια σέ μπουκάλι ή σε βάζω (εάν θέλουμε σπάμε μερικά) βάζουμε και τη ζάχαρη τα κλείνουμε καλά και τα βάζουμε σε  μέρος να  τα βλέπει ο ήλιος για ένα  μήνα και κάτι.
Αναταράσσουμε  κάθε μέρα το βάζω για να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν περάσουν 30 με 35 ημέρες η ζάχαρη μας θα έχει γίνει ένα παχύρευστο μίγμα.
Ανοίγουμε το μπουκάλι μας ή το βάζο και σουρώνουμε το μίγμα.
Αραιώνουμε το μίγμα με το  ρούμι ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα, μέχρι να έχουμε ένα διάφανο ποτό με το χρώμα του βερίκοκου, εάν το θέλουμε ποιο ελαφρύ βάζουμε και λίγο νερό.
Για ποιο βαρύ βάζουμε 100 κουκούτσια 900 με 1000 γραμμάρια ζάχαρη και 11/2 λίτρο ρούμι ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα.
Πίνετε σκέτο σε ποτηράκι του λικέρ ή σε σφηνάκι, αλλά και σε χαμηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο και μια φέτα βερύκοκο.
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση.
Προσοχή δεν χρησιμοποιήσαμε κονιάκ γιατί εκτός που μας αλλάζει το χρώμα μας αλλάζει και τη γεύση.
Η συνταγή την ξέρω από την μητέρα μου  που την έκανε η γιαγιά μου.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Μαρμέλαδα κεράσι


Υλικά :
1 κιλό κεράσια κόκκινα ή μαύρα ώριμα
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από ένα λεμονι λεμονιού


Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε το κουκούτσι τους με μια φουρκέτα ή με το ειδικό εργαλείο.
Κόβουμε τα καθαρισμένα κεράσια σε κομμάτια η τα περνάμε λίγο από το moulti.
Τοποθετούμε τα κεράσια σε κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, τα ξαφρίζουμε και ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσουν.
Βράζουμε το μηγμα μέχρι να δέσει σε μαρμελάδα και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Μόλις την κατεβάσουμε γεμίζουμε τα βάζα μας και όταν κρυώσουν τα φυλάμε στο ψυγείο.
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση