Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010
Σέλινο με πατάτες (ή φύλλα ή φύλλα και ρίζες/κεφάλια)
Ένα εύκολο νόστιμο υγιεινό και νηστήσιμο φαγητό, για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Υλικά :
1 κιλό σέλινο ή φύλλα ή φύλλα και ρίζες/κεφάλια
11/2 κιλό πατάτες μικρές
200 γραμμάρια ελαιόλαδο καλό
2 έως 3 λεμόνια
Αλάτι πιπέρι.
Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τα σέλινα (φύλλα) και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια (εάν έχουμε και ρίζες/κεφάλια τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους των 2 έως 3 εκ.)τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε αρκετά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και χύνουμε το νερό.
Καθαρίζουμε της πατάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε στα δυο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 100 γραμμάρια ελαιόλαδο τις πατάτες και τα σέλινα και τα αχνίζουμε για λίγο, προσθέτουμε νερό και τα βράζουμε καλά, όταν βράσουν τα κατεβάζουμε.
Εάν είναι ημέρα νηστείας βάζουμε στο μπλέντερ 100 γραμμάρια ελαιόλαδο και το κτυπάμε έως να ασπρίσει καλά τότε προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού (το άλλο το θα το ρίχνουμε στο φαγητό μας) το κτυπάμε για ένα λεπτό και το περιχύνουμε στο φαγητό μας.
Εάν δεν είναι ημέρα νηστείας μπορείτε να κάνετε αυγολέμονο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Αυτή την συνταγή την έχω από την Μητέρα μου.
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010
Σέλινο με κρέας ή φύλλα ή φύλλα και ρίζες/κεφάλια)
Υλικά :
11/2 κιλό χοιρινό σπάλα (γίνεται και με μοσχάρι)
2 κιλά σέλινο ή φύλλα ή φύλλα και ρίζες/κεφάλια
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 καυτερή πιπέρια (εάν την τρωτέ)
150 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 ματσάκι άνηθο
Αλάτι πιπέρι
1 αυγό
2 έως 3 λεμόνια.
Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τα σέλινα (φύλλα) και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια (εάν έχουμε και ρίζες/κεφάλια τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους των 2 έως 3 εκ.)τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε αρκετά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και χύνουμε το νερό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το κρέας σε μερίδες όταν βράσει αρκετά το βγάζουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με τα σέλινα, ψιλοκομμένο το κρεμμυδάκι τον άνηθο και προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε συνεχώς, όταν απορροφήσουν το κρέας και τα σέλινα το βούτυρο βάζουμε το ζουμί από το κρέας που βράσαμε (εάν δείτε ότι είναι λίγο προσθέστε και νερό) την καυτερή πιπεριά (εάν τρώτε καυτερό), το αλάτι και το πιπέρι και τα βράζουμε πολύ καλά, όταν δείτε ότι δεν έχει πολλά νερά το κατεβάζουμε.
Κάνουμε το αυγολέμονο με το αυγό τα λεμόνια και με λίγο ζουμί από το φαγητό μας και το περιχύνουμε.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι χωρίς αυγολέμονο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.
Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010
Κουρκουτό
Υλικά :
500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
500 γραμμάρια φέτα σκληρή
500 γραμμάρια γάλα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
5 αυγά
Αλάτι.
Εκτέλεση :
Σ΄ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τ΄αυγά μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και τα ανακατεύουμε λίγο προσθέτουμε την φέτα τριμμένη σε μικρούς κύβους του ενός εκατοστού ή λίγο μεγαλύτερους κι ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι έως ότου να έχουμε ένα χυλό (προσοχή να μην γίνει ζύμη αλλά να μην είναι και πολύ αραιό, κανονίζοντας το αλεύρι σας.
Το βάζουμε σ΄ένα ταψί καλά λαδωμένο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα και κάτι.
Το κόβουμε σε κομμάτια και τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Το έκανε η μητέρα μου με υπόδειξη του πατέρα μου που το ήξερε από τη γιαγιά μου, την εβδομάδα της Τυροφάγου.
Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010
Αμυγδαλωτά
Υλικά :
1 κιλό αμυγδαλόψιχα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμμάρια ζάχαρη
5 ασπράδια αυγών
βανίλια
λίγο ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση :
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα, τα κοπανίζουμε να γίνουν πολτός.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μετά τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα, τη βανίλια και το σιμιγδάλι.
Τα ζυμώνουμε καλά και τα πλάθουμε στο σχήμα μικρού αχλαδιού ή ότι άλλο μας αρέσει.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί.
Όταν μισοκρυώσουν τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα τυλίγουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή Επιτυχία.