Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Κυδώνια ψητά


Υλικά :

4 με 5 κυδώνια μέτρια
1 λεμόνι
650 γραμμάρια ζάχαρη
1 με 2 βανίλιες
1 ξύλο κανέλας
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας
Λίγη κανέλα για πασπάλισμα.


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα σκουπίζουμε με ένα βέντεξ να φύγει όλο το χνούδι τους. Κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τους.
Περάμε την κομμένη πλευρά με λεμόνι (αυτό το κάνουμε για να μην μας μαυρίσουν).
Παίρνουμε ένα ταψάκι, το γεμίζουμε μέχρι τη μέση νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ ή άλλο λικέρ της αρεσκείας μας, τις βανίλιες 1 ή 2, και το ξύλο της κανέλας.
Μετά βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω.
Τα ψήνουμε στο φούρνο για 75 με 80 λεπτά περίπου και στους 180 με 190 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να μείνουν με το σιρόπι τους.
Προσοχή να μην μας αρπάξουν (ή σβήνουμε τις επάνω αντιστάσεις ή τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
Όταν κρυώσουν τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα με λίγη κανέλα.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Απόλαυση.

Αυτή την συνταγή την έχω μάθει από τον πάτερα μου που την είχε μάθει από την μητέρα του.
Σε λίγες ημέρες που θα κάνω μερικά θα σας βάλω το βίντεο να τα δείτε.

Μερικές καινούργιες συνταγές χρησιμοποιούν έκτος από κανέλα για πασπάλισμα (γαρνιτούρα με Σαντιγύ ή διάφορα παγωτά ).

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Η συνταγή της Βαρβάρας


Υλικά :
1/2 κιλό σιτάρι
250 γραμμάρια ξανθή σταφίδα
250 γραμμάρια ξερά σύκα
250 γραμμάρια ζάχαρη
3 κουταλιές καβουρντισμένο αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
Καρύδια χοντροκομμένα
Κανέλα

Εκτέλεση :
Από βραδύς στις 2 Δεκεμβρίου θα βάλουμε σιτάρι να μουλιάσει. Μισό κιλό είναι αρκετό για μια μεγάλη κατσαρόλα 5-6 λίτρων.
Την επόμενη ημέρα βάζουμε το σιτάρι στην κατσαρόλα να βράσει με 2-3 λίτρα νερό. Όταν μισοβράσει και μαλακώσει το σιτάρι συμπληρώνουμε κι άλλο νερό στην κατσαρόλα αν χρειαστεί και προσθέτουμε τις σταφίδες, τα σύκα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει.
Όταν δούμε πως έχει χυλώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και ρίχνουμε από επάνω καρύδια και κανέλα και την επόμενη ημέρα προσφέρουμε από ένα πιάτο σε τρία σπίτια.
Κατά βάση, το έθιμο θέλει τη βαρβάρα να προσφέρεται.
Ουσιαστικά όπως καταλάβατε, γινόταν μια ανταλλαγή πιάτων και το κάθε σπίτι έτρωγε “ξένη βαρβάρα”. Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από τις αρρώστιες και το πιάτο αυτό προσφέρεται σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας γι’ αυτό τον λόγο.
Η συνταγή είναι από το http://www.sheblogs.eu/2007/12/03/varvara/

Εμείς στην Θεσσαλονίκη μαζί με το σιτάρι βράζουμε «φασόλια-ρεβίθια-κουκιά-σύκα ξερά» και
ρίχνουμε από επάνω εκτός καρύδια και κανέλα και φέτες από μήλα.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Κι άλλο εύκολο και γρήγορο σαγανάκι από την συνεργάτιδα μας κυρία Κούλα.




Το eisagios και το geussis-nikolaos Ευχαριστούν πολύ για την Συνεργασία την κυρία Κούλα.
Επίσης η κυρία Κούλα μας είπε ότι θα μας δείξει τις επόμενες ημέρες την Συνταγή της Νηστήσιμης Μηλόπιτας.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Τηγανίτες με ζάχαρη ή μέλι


Υλικά :

1/2 κιλό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Αλάτι
Νερό(χλιαρό)
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη κανέλα μέλι.

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι σε μια σουπιέρα, τη μαγιά πολύ λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας και ρίχνοντας λίγο λίγο νερό (χλιαρό)κάνουμε μια ζύμη απαλή.
Σκεπάζουμε ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30 με 40 λεπτά .
Όταν φουσκώσει η ζύμη την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα κάνουμε μικρά πιταράκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε και της στραγγίζουμε από το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες με ζάχαρη και κανέλα ή μέλι και κανέλα.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009




Τρώτε πολλά φρούτα, κάνουν πολύ καλό κι εμείς οι Έλληνες έχουμε πάρα πολλά, αλλά κι εσείς σ΄ όλο τον πλανήτη μπορείτε να βρείτε και να φάτε φρούτα.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Νηστεία των Χριστουγέννων Από 14 Νοέμβριου έως 24 Δεκεμβρίου

Στη νηστεία των Χριστουγέννων γίνεται κατάλυση ιχθύος όλες τις ημέρες, έως τη 17η Δεκεμβρίου. Επίσης, την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου γίνεται κατάλυση ιχθύος κι ας είναι ημέρα Παρασκευή. Όπως σε όλες τις νηστείες, δεν επιτρέπεται η κατάλυση κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Φυσικά, τη σωματική νηστεία οφείλουμε να συνοδεύουμε με πνευματική εγρήγορση, προσευχή και ελεημοσύνη προς τους απόρους αδελφούς μας.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Κουνουπίδι Στιφάδο




Υλικά :

1 κουνουπίδι ενός κιλού περίπου
1/2 κιλό κρεμμυδάκια (μικρά για στιφάδο)
100 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας
1 με 2 σελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 με 2 φύλλα δάφνης
75 γραμμάρια ελαιόλαδο
1/2 το φλιτζανιού του καφέ λευκό ξύδι
1 ξυλάκι κανέλλα
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση :

Πλένουμε το κουνουπίδι μας κι το στο μεγάλο κεντρικό κοτσάνι και παίρνουμε τις μικρές του τούφες.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια (μικρά για στιφάδο)και τα πλένουμε.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας την βάζουμε στη φωτιά κι όταν κάψει ρίχνουμε το κουνουπίδι και το κοκκινίζουμε.
Όταν κοκκινίσουν οι τούφες από το κουνουπίδι προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια και τα κοκκινίζουμε κι αυτά μαζί με τις τούφες από το κουνουπίδι .
Μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας τις ψιλοκομμένες σελίδες σκόρδου, τα φύλλα της δάφνης, το ξυλάκι της κανέλλα, τα 100 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και το πιπέρι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
1 με 2 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας από τη φωτιά ρίχνουμε και το 1/2 το φλιτζανιού του καφέ λευκό ξύδι σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας.
Όταν μετά από 1 με 2 λεπτά κατεβάσουμε την κατσαρόλα μας από την φωτιά δεν την ανοίγουμε εάν δεν περάσουν άλλα 7 με 10 λεπτά.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Γαλέος με λαχανικά


Υλικά :

1 κιλό γαλέος κομμένος σε μικρούς κύβους
3με 4 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε μικρούς κύβους
2 με 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 με 2 σκελίδες σκόρδο ή 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι πιπέρι
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί


Εκτέλεση:

Βράζουμε στην κατσαρόλα με λιγο νερό τις πιπεριές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο ή 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο το αλάτι και το πιπέρι και τα βράζουμε καλά.
Μετά ρίχνουμε μέσα το γαλέο και όλα μαζί τα ανακατεύουμε καλά, έπειτα προσθέτουμε και το κόκκινο κρασί και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ρίχνουμε το μίγμα μας (γαλέο πιπεριές κρεμμυδάκια)σε ένα ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο στους 150 με 160 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις