Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΑΥΓΟ


Πρόκειται γιά ένα φαΐ από την Θεσσαλονίκη και πάλι πού είναι πεντανόστιμο.
Περνούμε 10 πιπεριές κέρατο και τίς πλένουμε, τις περνάμε από τό τηγάνι και τίς τοποθετούμε μέσα σε ένα στραγγιστήρι . Όταν μισοκρυώσουν τίς ξεφλουδίζουμε και τίς αραδιάζουμε σε μιά πιατέλα. Σε ένα μπόλ κτυπάμε 6 αυγά. Μέσα στ’ αυγά ρίχνουμε περίπου μισό κιλό φέτα σκληρή , λίγο αλάτι καί αρκετό πιπέρι. Μέ τό υλικό αυτό γεμίζουμε τίς πιπεριές . Τίς βάζουμε σέ ένα ταψί . Τρίβουμε 4 ώριμες ντομάτες καί τίς περιλούουμε. Τις βάζουμε στό φούρνο ίσα γιά νά τραβήξουν τά υγρά από την ντομάτα , 180 βαθμούς γιά 20 λεπτά περίπου. Έτοιμο για σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι από την κυρία Σοφία Βλάχου .

Την ευχαριστούμε πολύ, και την ενημερώνουμε ότι την συνταγή της 1ον την βάλαμε όπως μας τη έστειλε και 2ον δεν μας την έστειλε με Μail αλλά σε σχόλιο 15 Σεπτέμβριος 2009 7:04 μμ.
Από έλλειψη χρόνου δεν το διαβάσαμε να μας συγχωρείτε
Οι συνεργάτες του geussis-nikolaos.blogspot.com

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες


Υλικά :

1/2 κιλό χυλοπίτες
1½ κιλό κόκορα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τριφτή
120 γραμμάρια πιπεροσαλάτα
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους
Κεφαλοτύρι τριμμένο στο τριφτή ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα, κοκκινίζουμε με λίγο λάδι τον κόκορα.
Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Αφού κοκκινίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεροσαλάτα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι, και λίγο νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις μαλακώσει, βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες.
Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα, ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και τις χυλοπίτες.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
Αφήνουμε να ψηθεί για 30 με 35 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο στο τριφτή κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου

Την συνταγή για την Πιπεροσαλάτα θα την βρείτε στο :

http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=0&syntagi_id=235

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Κολοκυθόπιτα αλμυρή


Υλικά :

1 μέτρια Κολοκύθα (για πίτα)
200 ml γάλα
3 αυγά
250 γραμμάρια φέτα
10 με 15 γραμμάρια ρύζι
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο
1 κουτάλι αλάτι
Φύλλα κρούστας ή χειροποίητα

Εκτέλεση :

Κόβουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τη φλούδα και τους κολοκυθόσπορους και τρίβουμε την ψίχα στον τρίφτη.
Τρίβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια, με πιρούνι, ή την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά, ρίχνουμε το αλάτι, τη φέτα, το λάδι, το ρύζι και στο τέλος την τριμμένη κολοκύθα. Αφού ανακατέψουμε καλά, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το βούτυρο.
Το μείγμα είναι έτοιμο.
Σε λαδωμένο ταψί Ν 38 ΜΕ 432στρώνουμε τα φύλλα (4 έτοιμα ή 2 χειροποίητα) και ρίχνουμε το μείγμα ομοιόμορφα, να μην συγκεντρωθεί σε ένα σημείο το παχύρρευστο και σε άλλο το ρευστό.
Στη συνέχεια, στρώνουμε πάνω από το μείγμα ένα φύλλο, λαδώνουμε και γυρνάμε τα περισσεύματα από όλα τα φύλλα πάνω του.
Τέλος καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, ρίχνουμε πάνω τους λίγο βούτυρο και λίγο λάδι.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με ;190 βαθμους για περιπου 60 λεπτά.
Αν καλύπτουμε προς το τέλος του ψησίματος το ταψί με
Για να μην μας αρπάξει από επάνω βάζουμε εάν χρειαστεί αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Πρασοκρεατόπιτα ή με κιμα ή με βρασμενο κρεας.


Υλικά :
600 γραμμάρια κιμά πρόβιο εάν δεν βρείτε 400 γραμμάρια βοδινό και 200 γραμμάρια χοιρινό
4 με 5 πράσα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
100 με 120 γραμμάρια ελαιόλαδο
100 με 150 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο στο τρίφτη (εάν δεν τρώτε αλμυρό κάποιο σκληρό γλυκό τυρί)
1 ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Πένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και τα πράσα. Προσθέτετε ένα ποτήρι νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί όλο το νερό. Στην συνέχεια αδειάζετε μέσα το λάδι και τα κοκκινίζουμε καλά.
Όταν είναι έτοιμα προσθέτετε τον κιμά και τα μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε να τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά ανακατεύουμε συχνά.
Μετά σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε μείγμα να κρυώσει.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια προσθέτετε αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε το μίγμα για λίγο.
Σε ένα λαδωμένο ταψί απλώνετε τα κάτω φύλλα (περίπου 5 με 7 δικά μας ή 7 με 10 έτοιμα).
Μετά απλώνουμε επάνω το έτοιμο μίγμα μας.
Συνεχίζουμε τα υπόλοιπα φύλλα μας(περίπου 4 με 5 δικά μας ή 6 με 8 έτοιμα)και μαζεύουμε τις άκρες ρολό προς τα μέσα.
Προσθέτουμε το τελευταίο φύλλο μας και το κόβουμε όσο είναι το ταψί μας.
Χαράζουμε βαθιά σε μερίδες και περιχύνουμε την πίτα με το υπόλοιπο λάδι.
Την ψήνουμε στους 175 με 185 βαθμούς και για περίπου 70 λεπτά, προσοχή να μην σας αρπάξει από επάνω την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, κι εάν θέλει λίγο ακόμη συνεχίστε το ψήσιμο.

Τρώγετε ζεστή.

Καλή Επιτυχία και καλή σας Όρεξη.

Αντί για κιμά μπορείτε να βάλετε και κρέας, το βράζουμε το κόβουμε σε πολύ μικρά καβάκια και εκει που ρίχνουμε τον κιμά εμείς ρίχνουμε τα βρασμένο μας κρέας.

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2009

Λαχανοντολμάδες μ΄αυγολέμονο


Υλικά :

1 λάχανο μεγάλο (μαλακό για λαχανοντολμάδες, το σκληρό είναι για σαλάτα)
750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
120 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
150 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό και άνηθο (κανονίζετε όσο θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό
Εκτέλεση :
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και τα ζυμώνουμε, μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάχανο όταν μαλακώσει το βγάζουμε σ΄ένα ταψί, όταν κρυώσει λίγο αρχίζουμε να βγάζουμε φύλλα.
Μερικά σκληρά φύλλα και κοτσάνια τα στρώνουμε σε μια κατσαρόλα που θα βράσουμε τους λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε δε και 11/2 ποτήρι του νερού από το νερό που βράσαμε το λάχανο, όπως επίσης και το βούτυρο.
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο κι αρχίζουμε να διπλώνουμε τους λαχανοντολμάδες (σ΄ ένα κομμάτι λάχανο βάζουμε 11/2 κουταλιά σούπας γέμιση και τη τυλίγουμε σφιχτά με το λάχανο, σε μακρόστενο σχήμα).
Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα με τα φύλλα και τα κοτσάνια κάνοντας σειρές και τις σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο.
Τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 11/4 περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά.
Όταν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστοί καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μπορείτε να τυλίξετε και μερικούς αντί με λάχανο με αμπελόφυλλα και να τα στρώσουμε ανάμεσα σ΄ αυτούς που είναι με λάχανο.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου