Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Δεκαπενταύγουστος


Από το Σάββατο 1 Αύγουστου αρχίζει η Νηστεία για την Κοιμήση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η νηστεία αυτή είναι «Νηστεία Αυστηρά» δηλαδή απ΄ όλα τα αρτύσιμα (κρέας ψάρια και όλα τα παράγωγα τους).

Το geussis-nikolaos.blogspot.com δεν θα βάλει από 1 έως και 15 Αυγούστου αναρτήσεις, για νηστήσιμες συνταγές θα βρείτε πολλές την περίοδο της «Νηστείας του Πάσχα».
Σήμερα θα σας βάλω μια παραδοσιακή συνταγή που την έχω από τον πατέρα μου που την έκανε η μητέρα του περίοδο από 1920 έως 1942, την οποία είπε στην μητέρα μου και την έκανε με μεγάλη επιτυχία την περίοδο 1965 με 1979.


Τραχανόπιτα

Υλικά :

Για τη γέμιση:


1/2 κιλό φέτα σκληρή κομμένη σε μικρούς κύβους
300 γραμμάρια τραχανά γλυκό
4 με 5 αυγά
250 ml γάλα
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι.

Για τα φύλλα :

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Νερό χλιαρό
Αλάτι


Εκτέλεση :

Το πώς ανοίγουμε φύλλο θα το δείτε στην ανάρτηση μας με την ονομασία Χορτοτυρόπιτα.
Για τη ζύμη των φύλλων είναι πολύ απλό, βάζουμε το αλεύρι σ΄ ένα μπολ μετά ρίχνουμε λίγο αλάτι, στη μέση το χλιαρό νερό λίγο λίγο, την κουταλιά της σούπας το ελαιόλαδο και την κουταλιά της σούπας το ξύδι και το ζυμώνουμε να γίνει μια απαλή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια μας.
Στην σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για καμιά ώρα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και βράζουμε τον τραχανά. Όταν βράσει τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σ΄ ένα μεγάλο μπολ, μετά ρίχνουμε το γάλα, τη φέτα, το ελαιόλαδο, αλάτι και τα 4 αυγά καλά κτυπημένα.
Στρώνουμε στο ταψί μας τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα πολύ καλά ένα ένα,(τα φύλλα μας να είναι μεγαλύτερα από το ταψί μας και να εξέχουν) μετά ρίχνουμε τη γέμιση μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα σ΄ όλο το ταψί μας.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλο φύλλο λαδώνοντας τα πολύ καλά, όταν φτάσουμε στα 3 τελευταία τα γυρίζουμε όλα μέσα (στρώνοντας τα ένα ένα).
Μετά βάζουμε και τα 3 τελευταία κι αυτά λαδωμένα αλλά δεν τα γυρίζουμε μέσα αλλά τα κόβουμε οσο είναι το ταψί μας.
Σπάμε επάνω το 5ο αυγό και αλείφουμε όλο το επάνω φύλλο.
Την ψήνουμε σε τους 170 με 180 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.(προσοχή να μην σας αρπάξει από πάνω βαλτέ αλουμινόχαρτο, κι εάν στις 2 ώρες θέλει κι άλλο συνεχίστε).

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Τρώγετε ζεστή από τις αρχές του χειμώνα και μέχρι τις πρώτες ζέστες της Άνοιξης.

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009

Γαύρος Σαγανάκι με φέτα και μουστάρδα


Υλικά :
1/2 κιλό γαύρο
Λίγο ελαιόλαδο
40 γραμμάρια λευκό κρασί
1 με 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη
Το χυμό από 1 λεμόνι
1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη (εάν τρώτε)
150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και τον πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας λίγο ελαιόλαδο,
τα 40 γραμμάρια λευκό κρασί,
τις 1 με 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη, το χυμό από 1 λεμόνι, την καυτερή ψιλοκομμένη πιπεριά εάν τρώτε, αλάτι, πιπέρι, τον γαύρο, και την φέτα, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε για περίπου 10 με 12 λεπτά.
Τα κατεβάζουμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Καλή Επιτυχία και Καλές Απόλαυσης.

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

Γαλατόπιτα


Υλικά :
1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
100 γραμμάρια ζάχαρη4 με 5 αυγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 με 2 βανίλια
3 φύλλα κρούστας
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τις βανίλιες και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να μην μας κολλήσουν.
Όταν δούμε ότι παίρνει να γίνει κρεμά, κτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και τα προσθέτουμε.
Αφήνουμε να πάρουν όλα μια βράσει και η κρεμά μας αφράτη αφράτη είναι έτοιμη.
Στρώνουμε στο ταψί από κάτω κι από δίπλα τα φύλλα κρούστας καλά βουτυρωμένα και ρίχνουμε την κρεμά μας.
Όταν η κρέμα μας πάρει ένα ξανθό χρώμα (με μια οδοντογλυφίδα μπορούμε να δούμε εάν είναι έτοιμη )την κατεβάζουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και (εάν τρώτε).
Τρώγετε και ζεστή (προσοχή όχι όταν την βγάλουμε από το φούρνο) αλλά και κρύα.
Καλή Επιτυχία και Καλές Απόλαυσης.

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009

Μπουγιουρντί


Υλικά :
1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη
1 πιπεριά καυτερή(εάν το θέλετε καυτερό) ή 1 πιπεριά κέρατο
1 κομμάτι φέτα
1 με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλυκού ρίγανη


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά την ώριμη ντομάτα την ξεφλουδίζουμε και την κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Κόβουμε και την φέτα σε μικρούς κύβους.
Την καυτερή πιπεριά ή την πιπεριά κέρατο την κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
Βάζουμε σε πήλινο όλα τα υλικά τους κύβους της ντομάτας, τους κύβους φέτας, τις ροδέλες της πιπεριάς καυτερής ή κέρατο, την 1 με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και όλα τα ανακατεύουμε πολύ ελαφρά τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12 με 15 λεπτά.

Τα σερβίρουμε με το πήλινο βάζοντας από κάτω ένα πιάτο.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές π.χ. μπορούμε να βάλουμε κασέρι, γκούντα, κεφαλοτύρι, αλλά και μερικές αποφλοιωμένες ολόκληρες ή αλεσμένες στο moulti γαρίδες.

Ένας πολύ καλός μεζές για ούζο αλλά και για μπύρα .

Καλή Επιτυχία και Καλές Απόλαυσης.

Μπορείτε να κάνετε πολλά μικρά πήλινα και να τα ψήσετε όλα μαζί στο φούρνο, (εάν έχετε πολλά άτομα) αποφεύγετε να κάνετε μεγάλη δόση σε μεγάλο πήλινο και μετά να βάλετε το μπουγιουρντί σε μικρά μπολ.

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Σάλτσα με μουστάρδα απλή και καυτερή

Υλικά :
150 γραμμάρια ελαιόλαδο εξαιρετικό
Χυμό από 2 με 3 λεμονιά
3 με 4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή
1 με 2 πιπεριές καυτερές

Εκτέλεση για την απαλή :
Βάλτε στο moulti το ελαιόλαδο και τη απαλή μουστάρδα και χτυπήστε για 1 με 2 λεπτά, μετά προσθέστε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού (όσο το θέλετε ξινό), προσοχή να ξέρετε ότι δεν θέλει πολύ χτύπημα γιατί θα μας πήξει.
Εκτέλεση για την καυτερή :
Βάλτε στο moulti 1 με 2 καυτερές πιπεριές (όσο τη θέλετε καυτερή) και χτυπήστε πολύ καλά να λιώσουν οι πιπεριές (εάν χρειαστεί βάλτε και 1 με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο).
Μετά προσθέστε το ελαιόλαδο και τη απαλή μουστάρδα και χτυπήστε για 1 με 2 λεπτά, ρίξτε και λίγο λίγο όσο χυμό λεμονιού θέλετε και με ένα πάτημα στο moulti είναι έτοιμη.
Περιχύνουμε αρνάκι ψητό, μοσχαράκι και χοιρινό της κατσαρόλας, κοτόπουλο της σχάρας αλλά σούβλας και ψάρια ψητά κι άλλα πολλά.
Καλή Επιτυχία Και Καλές Απολαύσεις.

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009

Γαύρος Σαγανάκι με φέτα και ντομάτα


Υλικά :

1/2 κιλό γαύρο
200 γραμμάρια νερό
150 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη (χωρίς φλούδες και σπόρια)
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη (εάν τρώτε)
1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1/2 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
Αλάτι πιπέρι
Ρίγανη.

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και τον πλένουμε πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 150 γραμμάρια νερό και τον γαύρο και τα βράζουμε, όταν δούμε ότι ο γαύρος είναι μαλακός τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και χύνουμε το νερό.
Όταν ο γαύρος κρυώσει τον ανοίγουμε στα δυο και πετάμε τη βελόνα του.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε την τριμμένη στο τρίφτη(χωρίς φλούδες και σπόρια) ντομάτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια νερό και τη βράζουμε, όταν το νερό μας τελειώσει ρίχνουμε τα 50 γραμμάρια ελαιόλαδο, τις ψιλοκομμένες πιπεριές πράσινη, κόκκινη και καυτερή (εάν τρώτε), αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη, τον γαύρο και την κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους φέτα.
Μετά τα βράζουμε όλα μαζί για 3 με 5 λεπτά και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Καλή Επιτυχία και Καλές Απόλαυσης

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2009

Λεμονόπιτα


Υλικά :
1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
150 γραμμάρια ζάχαρη
Ξύσμα από 3 λεμόνια
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 με 5 αυγά
1 με 2 βανίλια
3 φύλλα κρούστας
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα από τα 3 λεμόνια και τις βανίλιες και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να μην μας κολλήσουν.
Όταν δούμε ότι παίρνει να γίνει κρεμά, κτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και τα προσθέτουμε.
Αφήνουμε να πάρουν όλα μια βράσει και η κρεμά μας αφράτη αφράτη είναι έτοιμη, τότε λίγο λίγο ρίχνουμε και το χυμό από ένα λεμόνι, και την κατεβάζουμε.
Στρώνουμε στο ταψί από κάτω κι από δίπλα τα φύλλα κρούστας καλά βουτυρωμένα και ρίχνουμε την κρεμά μας.
Όταν η κρέμα μας πάρει ένα ξανθό χρώμα (με μια οδοντογλυφίδα μπορούμε να δούμε εάν είναι έτοιμη )την κατεβάζουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα (εάν τρώτε).

Τρώγετε και ζεστή (προσοχή όχι όταν την βγάλουμε από το φούρνο) αλλά και κρύα.
Καλή Επιτυχία και Καλές Απόλαυσης.

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009

Ώρα για τραχανά



Από τη μητέρα μου η συνταγή,που από μικρούλα την έβλεπα κάθε Σεπτέμβρη,να παιδεύεται μ'εκείνο το περίεργο κόσκινο,που της πλήγιαζε συχνά τα χέρια.
Τώρα οι καιροί άλλαξαν και ο τρόπος παρασκευής του,έγινε αρκετά εύκολος.
Πως;
Μα.....με το μούλτι ασφαλώς,εκείνο το θαυματουργό μικρό εργαλείο,κάθε κουζίνας σήμερα.
Λοιπόν,η μόνη δυσκολία να πω,είναι η εύρεση του γάλατος,αν και τώρα ,έχω δει να πωλείται
σε καταστήματα αλαντικών.
Το γάλα λοιπόν,πρέπει να είναι κατσικίσιο.Εγώ,ευτυχώς δυλαδή,το βρίσκω πολύ εύκολα ,από τον κυρ Θανάση,που διατηρεί λίγο πιο ψηλά από το σπίτι μου,μία στάνη με κατσικάκια.
Μου έφερε λοιπόν ο κυρ Θανάσης 5 λίτρα γάλα,που έπρεπε να το στραγγίσω αρκετές φορές,
γιατί ήταν απ'ευθείας από τα κατσικάκια.
Αφού το στράγγισα πολύ καλά,το έβαλα σε κατσαρόλα να βράσει,1ο λεπτάκια ,από την εκκίνηση του βρασμού.
Το άφησα να κρυώσει καλά και το έβαλα σε μεγάλη λεκανίτσα με 6 αυγουλάκια και μία κουταλιά της σούπας αλατάκι και ανακάτεψα ,καλά!
Κατόπιν,έριξα μισό αλεύρι και μισό σιμιγδάλι,μέχρι να γίνει μία ζύμη ,αρκετά σκληρή και να πλάθεται.Χρειάστηκαν ,περίπου 2,5 κιλά αλεύρι και 2,5 κιλά σιμιγδάλι ψιλό.(αυτό,θα το δείτε και με το μάτι,καλύτερα)
Στη συνέχεια,έστρωσα σε τραπέζι έξω στη βεράντα μου,ένα καθαρό τραπεζομάντιλο και από πάνω,ένα λευκό καθαρό σεντόνι και εκεί,άπλωσα τον τραχανά,αφού πρώτα με το χέρι τον έκοβα σε μικρά κομματάκια ,που τα έπλαθα πιτάκια λεπτά για να στεγνώσουν στον ίσκιο.
(Εδώ,θα πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι τούλι,για να τον προστατέψουμε,από τις μύγες,που άμα τον πάρουν είδηση,δεν ξεκολλούν από πάνω του).
Τα γύριζα αρκετά συχνά για να στεγνώσουν και από την άλλη μεριά.Είναι η αλήθεια,ότι το έκανα αρκετές φορές αυτό,μέχρι να φτάσουν στο σημείο,όπου θα μπορούσα να τα αλέσω στο μούλτι.Όσα λοιπόν στέγνωναν περισσότερο,τα έκοβα σε μικρά κομματάκια και αμέσως,στο έξυπνο μηχάνημα,μέχρι να τελειώσουν όλα τα πιτάκια.
Αφού λοιπόν ο τραχανάς πήρε την τελική του μορφή,τον άπλωσα και πάλι στο ίδιο σεντόνι,αλλά αυτή τη φορά στον ήλιο,για να στεγνώσει πολύ καλά.Χρειάστηκαν περίπου 6 μέρες ήλιος,γιατι το βράδυ έπρεπε να τον μαζεύω στο σπίτι μέσα,λόγω υγρασίας.
Τον αποθήκευσα,σε υφασμάτινα σακκουλάκια που έφτιαξα με τη ραπτομηχανή και τα κρέμασα στην αποθήκη μου.Υπάρχουν βέβαια και οι μαξιλαροθήκες,κάποιες παλιές ,μικρές
που τώρα πλέον δεν τις χρησιμοποιούμε,επειδή τα μαξιλάρια,είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος.
Μιά άλλη λύση αποθήκευσης,είναι τα γυάλινα βάζα,που βρίσκουμε εύκολα στην αγορά.
Ας συγκεντρώσω τώρα τα υλικά,για να βγάλετε και μία άκρη.
Είπαμε.....
5 λίτρα γάλα κατσικίσιο
2,5 κιλά αλεύρι σκληρό
2,5 κιλά σιμιγδάλι ψιλό
6 αυγά
και μία κουταλιά της σούπας αλάτι.

Από το Ποικιλία.....γεύσεων και την Λιάντα http://liantinaki1.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

το /geussis-nikolaos.blogspot.com Ευχαριστεί πολύ την κυρία Λιάντα για την Πρόσφορα της.

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009

Στραπατσάδα


Υλικά :

11/2 κιλό ντομάτες πολύ ώριμες (να μην έχουν ωριμάσει στο σπίτι μας από κανονικές) τριμμένες στον τρίφτη χωρίς φλούδες και σποριά
1/2 φέτα πολύ σκληρή κομμένη σε μικρούς κύβους
4 αυγά (εάν δεν κάνει να φάτε μπορείτε και να μην βάλετε ή να βάλετε λιγότερα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 με 2 πιπεριές (κέρατο) ψιλοκομμένες (μπορείτε να βάλετε 1 κέρατο και 1 καυτερή ή και τις δυο καυτερές, ότι τρωτέ κι ότι σας αρέσει)
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις τριμμένες στον τρίφτη χωρίς φλούδες και σποριά πολύ ώριμες ντομάτες και τις βράζουμε περίπου 90 λεπτά να μείνουν χωρίς καθόλου υγρά (προσοχή εάν στραγγίσουν νωρίτερα βάλτε λίγο νερό να έλθουν τα 90 λεπτά).
10 λεπτά πριν συμπληρωθούν τα 90 λεπτά βάλτε και τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
Σ΄ ένα μπολ κτυπήστε τα αυγά, ρίξτε την κομμένη σε κύβους σκληρή φέτα, αλάτι και λίγο πιπέρι.
Όταν συμπληρωθούν τα 90 λεπτά προσθέστε τη κουταλιά τις σούπας το βούτυρο και αδειάστε το μείγμα από το μπολ, με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά να μην μας πιάσει κι όταν δούμε ότι τα αυγά ψήθηκαν (4 με 5 λεπτά) την κατεβάζουμε και την αδειάζουμε σε μπολάκια.
Τρώγετε και ζεστή αλλά και κρύα (αντί για βούτυρο βάλτε ελαιόλαδο).

Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις.

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2009

Ψωμάκι σίκαλης



Για σήμερα,επέλεξα το ψωμάκι,γιατί είναι εκείνο,που αποτελεί μία από τις βασικότερες διατροφικές μας συνήθειες.Διάλεξα ένα υγιεινό ψωμάκι,που μπορούμε να φτιάξουμε σχετικά εύκολα.Είναι γνωστό,ότι η σημερινή Ελληνίδα,στερείται του ελεύθερου χρόνου.Όμως πιστεύω ότι η καλή μας υγεία ,είναι εκείνη,που θα πρέπει να φροντίσουμε πρωτίστως και να βάλουμε επί τέλους ένα πρόγραμμα...στη διατροφή μας.Σήμερα και για την εξυπηρέτηση της εργαζόμενης γυναίκας,η τεχνολογία,εκτός από τα εκατοντάδες έξυπνα βοηθήματα,μας έδωσε τη δυνατότητα,να χρησιμοποιήσουμε μία ιδιαίτερα.....έξυπνη συσκευή,τον αρτοπαρασκευαστή.Είναι πανεύκολος στη χρήση και πιστέψτε με......καθόλου δαπανηρός.Κατά την ταπεινή μου άποψη,θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε σπίτι.Η τιμή του,είναι ελάχιστη,(ξεκινά από 40 ευρώ και φτάνει έως τα 120 ευρώ).....αν έχουμε να σκεφτούμε την υγεία της οικογένειας.Η απόσβεση,είναι θέμα 2-3 μηνών.Και πάντα...θα ξέρουμε,τι...τρώμε,τι τρώει η οικογένειά μας,με τα δικά μας υγιεινά υλικά.Τα δε......υλικά που χρησιμοποιούμε,είναι απίστευτα εύκολα να τα βρεις,χάρη στα καταστήματα πώλησης υγιεινών σκευασμάτων και super-markets.
Λοιπόν,ας ξεκινήσω...με τα :
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ 700 γραμμαρίων
180 γρ.αλεύρι σίκαλης
220 γρ.αλεύρι ολικής άλεσης
130 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού,κοφτό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας,ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας,ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο μπωλ,κατά προτίμηση...λεκάνη πλαστική,θα βάλουμε όλους τους τύπους των αλευρών,αφού έχουμε περάσει από κόσκινο,το της σίκαλης και το για όλες τις χρήσεις.Θαπροσθέσουμε,όλα τα υπόλοιπα υλικά,αφού ανοίξουμε μία μικρή λακουβίτσα και σιγά-σιγά,θα αρχίσουμε να ζυμώνουμε,ώστε να έχουμε μία σφικτή σχετικά ζύμη.Κατόπιν,αφού σκεπάσουμε την ζύμη,με μία νωτισμένη πετσέτα κουζίνας,θα την ξεχάσουμε.....για περίπου μία ωρίτσα,κοντά σε κάτι ζεστό.Ίσως σε σώμα...καλοριφέρ.θα ξανά ζυμώσουμε και σε καλά λαδωμένη φόρμα,θα τοποθετήσουμε τη ζύμη και θα την αφήσουμε για ακόμη μία ώρα.Στη συνέχεια,προθερμένουμε τον φούρνο της κουζίνας στους 200 βαθμούς και ψήνουμε...στους 180,για μία περίπου ωρίτσα.Ίσως φαντάζει......δύσκολο κατά τον τρόπο αυτό,αλλά πιστέψτε με ,το αποτέλεσμα μετράει.Κι αν αποφασίσετε για αρτοπαρασκευαστή,τότε....θα είναι παιχνιδάκι για εσάς.
Καλή επιτυχία.....και καλό Σαββατοκύριακο...

Από το Ποικιλία.....γεύσεων και την Λιάντα http://liantinaki1.blogspot.com/2009/02/blog-post_21.html

το /geussis-nikolaos.blogspot.com Ευχαριστεί πολύ την κυρία Λιάντα για την Πρόσφορα της.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής


Υλικά :

4 κρόκους
120 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 ml γάλα φρέσκο πλήρες
2 βανίλιες


Εκτέλεση :

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα με τις βανίλιες και το βράζουμε
Ρίχνουμε λίγο λίγο το μίγμα από το μίξερ κι ενώ τα σιγοβράζουμε τα ανακατεύουμε συνεχώς να μην μας κυλίσουν
Μετά ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο λίγο συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μας πήξει η κρέμα.

Καλή Επιτυχία.

H Κρέμα ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιείται παντού είναι η καλύτερη κρέμα (τούρτες, πάστες, προφιτερόλ, τρίγωνα Θεσσαλονίκης, μιλφέγ, αλλά και σκέτη σε μπολ).

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009

Χρόνια Πολλά


Εύχομαι στην συνεργάτιδα του geussis-nikolaos.blogspot.com, κυρία Κυριακή Βεβέλου επ΄ ευκαιρία της ονομαστικής της Εορτής να είναι Πολύχρονη, και να μας χαρίζει Νόστιμες Συνταγές.
Και πάλι Πολύχρονη.
nikolaos

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2009

"ΕΝΑ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟ BLOG "

http://liantinaki2.blogspot.com/2009/07/blog-post.html


Οι κανόνες της βράβευσης είναι οι εξής:
1. Δεχτείτε αυτό το βραβείο, αναρτήστε το στο blog σας, μαζί με το όνομα του ατόμου που σας βράβευσε, και το λινκ στο blog
2. Απονείμετε το βραβείο αυτό σε άλλα 15 αξιαγάπητα blogs.
Θυμηθείτε να επικοινωνήσετε με τους bloggers και να τους ενημερώσετε ότι τους επιλέξατε για αυτό το βραβείο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους κανόνες της βράβευσής ,(δεν ξέρω αν είναι αργά) ,ελπίζω πως .....όχι !

Θα ήθελα να βραβεύσω κι εγώ με τη σειρά μου ,τα εξής ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΑ BLOGS ,που κατά τη δική μου άποψη ,είναι γραμμένα με μεγάλη ευαισθησία ,δημιουργικά ,ενημερωτικά και με πολύ-πολύ μεράκι !

1.Δεν θα ξεχάσω ποτέ καλέ μου velvet2 ,την ευαισθησία σου.........! Σ'ευχαριστώ...! STAVENTO-ΑΠΑΓΚΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

2. ΜΠΛΕ ΒΕΛΟΥΔΟ

3. ΑΝΟΙΓΜΑ ΨΥΧΗΣ

4. ΜΑΡΙΒΙΛΗ ΚΑΙ ΦΡΕΝΤΥ

5. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

6. ΑΚΡΙΤΑΣ

7. ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ

8. nautilus

9. bearpridehiv

10. Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

11. ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΠΕΦΤΕΙ-ΠΕΦΤΕΙ

12. ΚΟΤΣΑΝΙ

13. ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ

14. violets with wind adove them
15. SMALL FISH IN THE SKY

Υ.Γ.
Τα 15 αξιαγάπητα blogs ,είναι και στα τρία μου blogs τα ίδια .Μου ήταν αδύνατον να βρω 45 φίλους με αξιαγάπητα blogs,όχι γιατί δεν υπάρχουν,αλλά θα έπρεπε να ασχοληθώ μία ολόκληρη εβδομάδα και ο χρόνος δεν μου το επιτρέπει αυτή τη στιγμή.Προσπάθησα,να βρω ανθρώπους,που δεν έχουν πάρει βραβεία μέχρι αυτή τη στιγμή,ελπίζω....να σκέφτηκα σωστά!!
Αναρτήθηκε από Λιάντα στις 8:21 πμ 2 σχόλια Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Ένα Βραβείο στο blog μας από την Λία του http://www.liantinaki2.blogspot.com.

Την καλημέρα μου!
Θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια,για το blog,η αίσθηση της
γεύσης!
Πραγματικά,τυχαία πέρασα και στάθηκα και θα μείνω......να σας διαβάζω!
Λατρεύω την λαική μας παράδοση και τις γεύσεις αυτής.
Έτσι με όλη μου την καρδιά,θέλησα να σας χαρίσω ένα βραβείο,αυτό του πιο
αξιόλογου blog.
Aν θαλήσετε,μπορείτε να το παραλάβετε από το blog μου σκέψεις με
χρώμα.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Υ.Γ.
Αν θελήσετε κάποια πατροπαράδοτη συνταγή,έχω αναρτήσει κάποιες,όπως ο
τραχανάς,στο blog μου....
ποικιλία γεύσεων .



--
Λία

Γεια σου Λία :
Σ΄ Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για το βραβείο σου.
Θα αναρτήσω τις πατροπαράδοτες συνταγές σας, κατόπι της δικής σας υπόδειξης.
Και πάλι σας Ευχαριστώ πολύ
nikolaos

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009

Κρέμα σοκολάτας


Υλικά :
250 γραμμάρια κουβερτούρα
350 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
35 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο κονιάκ
2 κρόκους αυγών
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση :
Λιώνουμε σε μπεν-μαρί την σοκολάτα.
Ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος και την ρίχνουμε μέσα στην σοκολάτα που έχουμε λιώσει ενώ ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μετά προσθέτουμε ε το βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να λιώσει.
Στο τέλος προσθέτουμε το κονιάκ και τους κρόκους των αυγών και 2 με 3 σταγόνες χυμό λεμονιού
Όλα μαζί τα κτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνει μια αφράτη και απαλή κρεμά.
Την χρησιμοποιούμε στο να φτιάξουμε τούρτες, πάστες, προφιτερόλ, αλλά και σκέτη σε μπολάκια και παγωμένη είναι ένα ευχάριστο γλύκισμα.
Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις

Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009

Κέικ Ένα γλύκισμα εύκολο γρήγορο για μικρούς αλλά και μεγάλους.


Υλικά :
4 αυγά
1 μαργαρίνη 250 γραμμαρίων
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα γάλα πλήρης
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
2 βανίλιες
Το χυμό από ένα πορτοκάλι
2 με 3 κουταλιές καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση :
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ (την μαργαρίνη την έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για να μαλακώσει) κι όλα μαζί τα κτυπάμε να γίνει μια αφράτη ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια φόρμα καλά βουτυρωμένη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 90 λεπτά της ώρας (προσοχή να μην σας αρπάξει από πάνω (βάλτε αλουμινόχαρτο).

Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις.

Βάλτε μια φέτα κέικ και από πάνω μια φέτα παγωτό της αρεσκείας σας, θα σας ενθουσιάσει.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου