Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Κόκορας κοκκινιστός, την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς - Ένα έθιμο βλάχικο από τον παππού στον εγγονό.


Κόκορας κοκκινιστός(ελευθέρας βοσκής)
Γαρνιρισμένος με πιλάφι.


Υλικά :

1 Κόκορας ελευθέρας βοσκής 2 έως 3 κιλά
250 γραμμάρια ρύζι κίτρινο
150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
2 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι πιπέρι.


Εκτέλεση :

Βγάζουμε τα εντόσθια, πλένουμε τον κόκορα, τον καψαλίζουμε και τον κόβουμε μερίδες.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά .
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο και το καίμε μετά βάζουμε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρουμε.
Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα, τις σκελίδες του σκόρδου και το χυμό της τομάτας, το βούτυρο, το φύλλο της δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τον σιγοβράζουμε έως ότου πήξει η σάλτα του.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσουμε το ρύζι, και όταν βράσει και μείνει χωρίς νερό το περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.

Σε μια πιατέλα βάζουμε τις μερίδες του κόκορα, γύρο γύρο βάζουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με την κόκκινη σάλτσα.

Καλή Επιτυχία και Καλή Χρονιά.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Συνταγή για Βασιλόπιτα



Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Λίγα αμύγδαλα
1 νόμισμα μικρό σε μέγεθος τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει(1 ώρα περίπου).
Όταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή.
Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά μαζί με το τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο νόμισμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο.
Τ΄ αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τ΄ αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να τι σταλίσουμε και να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία.

Η συνταγή είναι από γιαγιά και το μέτρημα για τα υλικά το έκανε με φλιτζάνια του τσαγιού και κουταλάκια του γλυκού.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Σας παρακαλούμε πολύ θέλουμε να ψηφίσετε, Δεξιά επάνω.


Με την ψηφοφορία αυτή θα μας βοηθήσετε πάρα πολύ.
Σας ευχαριστούμε πολύ
Ο nikolaos και οι συνεργάτες του .

Η ιστορία της Βασιλόπιτας




Η ιστορία συνέβη πριν 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισάρειας της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του.
Κάποια μέρα όμως ο βασιλιάς Ουάλης τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της Καισάρειας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη, για να την κατακτήσει. Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο βασιλιάς αποφασισμένος περικύκλωσε αμέσως την Καισάρεια με το στρατό του. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη.
Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος βασιλιάς απαιτούσε το χρυσάφι της πόλης. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί το Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από τη πατρίδα του. Οι χριστιανοί της Καισάρειας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντας τα στο σκληρό βασιλιά να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος Ουάλης διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του, προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο βασιλιά ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο βασιλιάς πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, έγινα το θαύμα ! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά ένα λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στο σκληρό Ουάλη και στους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός βασιλιάς και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και οι στρατιώτες του οι Άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισάρειας. Τότε όμως ο Δεσπότης της Ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση!

Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμαστήκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισάρειας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξη τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα χρυσαφικά. Ήταν λοιπόν ξεχωριστό ψωμάκι, η Βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την Πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την Αγάπη και την Καλοσύνη Αυτού Του Αγίου.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Το Χριστόψωμο


Την προ παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά κάνει το Χριστόψωμο
Σας παραθέτω πώς να το φτιάξετε από το Κοπιάστε… στην Ελληνική Φιλοξενία.


http://ivys-household-recipes-advice.blogspot.com/2007/12/blog-post_9937.html


Μπορείτε όμως να το κάνετε όπως φτιάχνετε το ψωμί, το βάζετε σ΄ένα ταψί το ζυμώνετε με λίγο λάδι κάνετε επάνω με ζυμάρι ένα Σταυρό βάζοντας στο κέντρο του Σταυρού και στις τέσσερες άκρες απ ένα ολόκληρο καρύδι.
Το κόβει μετά την Εκκλησία το πρωί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο Νοικοκύρης του σπιτιού ενώ η Νοικοκυρά Θυμιάζει το τραπέζι.

Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.
nikolaos

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Τα μυστικά του Κουραμπιέ

Αγαπητοί /ες φίλοι/ες όπως σας γράψαμε Εξασφαλίσαμε τη Συνταγή του
«Εκλεκτού Κουραμπιέ Βουτύρου»
από την Συνεργάτιδα μας.
Σας παρουσιάζουμε τα βίντεο για να έχετε τα
Χριστούγεννα
το Δικό σας
«Εκλεκτό Κουραμπιέ»
Τα μυστικά του είναι στα υλικά να δώσετε "ΠΡΟΣΟΧΗ"
Καλά ΚΙ Ευλογημένα Χριστούγεννα
nikolaos.













Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Μεθυσμένα μια συνταγή από τις γιαγιάδες μας για όλους Σας













Ευλογημένα Χριστούγεννα από το nikolao και τους συνεργάτες του.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Τουλούμπες



Υλικά :

250 γραμμάρια βούτυρο
500 ml νερό
750 γραμμάρια αλεύρι
6 με 8 αβγά
1/2 κουταλάκι σόδα
Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Υλικά για το σιρόπι:

750 γραμμάρια ζάχαρη
750 ml νερό
50 γραμμάρια γλυκόζη
5 με 7 σταγόνες λεμονιού
2 με 3 γαρύφαλλα

Εκτέλεση :
Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το νερό και τα βάζουμε στη φωτιά να πάρουν βράση.
Προσθέτουμε το αλεύρι και τη σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Όταν γίνει ομοιογενές το μίγμα και πάρει χρώμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βάζουμε το μίγμα στο μίξερ και ρίχνοντας ένα-ένα τα αβγά τα κτυπάμε να ενσωματωθούν καλά.
Συνεχίζουμε να τα κτυπάμε ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη λεία και σφιχτή.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζουμε σε σιγανή φωτιά.
Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα γαρύφαλλα μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε, συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι να δέσει.
Σε βαθιά κατσαρόλα καίμε καλά το αραβοσιτέλαιο.
Βάζουμε τη ζύμη σε πρέσα χειρός για τουλούμπες και βγάζουμε στην κατσαρόλα κομμάτια ζύμης.
Τηγανίζουμε τις τουλούμπες ώστε να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Όπως τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις ρίχνουμε κατευθείαν στο σιρόπι και τις αφήνουμε σοροπιαστούν καλά.

Καλή Επιτυχία και Καλές Γιορτές

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Μελομακάρονα (Μια παρόμοια συνταγή με τα πολίτικα)


Υλικά:
Για τη ζύμη
2 νεροπότηρα λάδι
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κρασοπότηρο ζάχαρη
1 κρασοπότηρο πορτοκάλι χυμό με μια κουταλιά (του γλυκού) σόδα μέσα
μισό κουταλάκι κανέλλα
μισό κουταλάκι γαλύφαλλο σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι μαλακό
τριμμένο καρύδι

Για το σιρόπι:
1 ποτήρι του νερού μέλι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1.5 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Ανακατεύω όλα τα υλικά έως ότου γίνει μια αφράτη ζύμη. Πλάθω την ζύμη σε μικρά (γιατί θα φουσκώσουν) μακρόστενα μελομακάρονα, και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο
Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρολίτσα και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Ύστερα ρίχνουμε κρύα τα μελομακάρονα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά να ρουφίξουν και τα βάζουμε σε πιατέλα με τριμμένο καρύδι επάνω.

Καλή Επιτυχία και Καλές Γιορτές.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η συνταγή από τα Πολίτικα Μελομακάρονα που σας έταξα.








Τα μελομακάρονα έτοιμα στην φωτογραφία που ακλουθεί !!!



Τα μελομακάρονα είναι ένα γλυκό των Χριστουγέννων.
Τρώγεται όμως και την νηστεία των Χριστουγέννων γιατί όπως είδατε είναι ένα νηστίσιμο γλυκό.

Καλή Επιτυχία και Καλές Γιορτές !!!

Για οποίους αποφασίσουν να κάνουν την συνταγή θέλω να μας απαντήσουν εάν τους βοήθησαν τα βίντεο με τη Συνταγή που αναρτήσαμε.
nikolaos.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Λουκουμάδες


Υλικά :

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό για τη μαγιά
Χλιαρό νερό όσο πάρει για την ζύμη
Λίγο αλάτι
Αραβοσιτέλαιο
1/2 κιλό ζάχαρη
250 γραμμάρια μέλι
250 ml νερό
Κανέλλα τριμμένη
Καρυδόψιχα τριμμένη.


Εκτέλεση :

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και του προσθέτουμε το αλάτι.
Διαλύουμε την μαγιά στο νερό και περιμένουμε 10-15 λεπτά. Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε εκεί τη μαγιά. Ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ρίχνουμε νερό μέχρι να γίνει χυλός, μαλακός . Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μία κουταλιά ζυμάρι κάθε φορά. Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν, τα βγάζουμε με κουτάλα τρυπητή και βάζουμε τα επόμενα.
Στο μεταξύ σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το ποτήρι με το νερό και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να γίνει σιρόπι. Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από τους λουκουμάδες.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα και καρυδόψιχα.

Σερβίρονται ζεστοί.
Καλή επιτυχία και Καλή Απόλαυση.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η φωτογραφίες είναι από την Βαρβάρα που μου έφερε η καλή μου φίλη κυρία Ελένη Φιλιππίδου (είναι από την Κύπρο, Έμαθε όμως την Συνταγή της Βαρβάρας και την κάνει και πολύ καλή, αυτά για την καλή μου φίλη Έφη (Έφη εάν δεν ξεκίνησες ξεκίνα, δεν είναι ποτέ αργά.
nikolaos.





Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Ένα σχόλιο από την συνταγή της Βαρβάρας

Ο/Η Εφη είπε...
εμείς στο χωρίο που γεννήθηκα ρίχναμε και σπυριά από το ρόδι επάνω. στο χωρίο που ζω τώρα, δεν το έχουν αυτό το έθιμο της Βαρβάρας. και γίνεται πολύ νόστιμη.
καλό σου ξημέρωμα.
Ευχαριστούμε πολύ την καλή μας φίλη κυρία Έφη και η συνεργάτιδα μας κυρία Κούλα μας είπε ότι η κυρία Έφη έχει Δίκαιο.
Εγώ θα σας πω ότι κι εάν βάλετε από φρούτα, ξηρούς καρπούς και όσπρια η Βαρβαρα τα δέχεται και γίνεται πολύ Νόστιμη.
Στην φίλη μας Έφη θα πω ότι είναι στο χέρι της να αρχίζει και στο χωρίο που μένει να γίνει η Βαρβάρα έθιμο.
Κάνε μερικά πιάτα μοίραστα και του χρόνου να δεις που τα μερικά πιάτα θα γίνουν αρκετά κτλ. Κτλ.
nikolaos
Αγαπητοί/ες φίλοι/ες τα βίντεο που σας είχα υποσχεθεί για τα ψημένα κυδώνια
nikolaos