Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Γαλακτομπούρεκο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα
Υλικά:
Για την κρέμα
1 λίτρο και ένα όχι εντελώς γεμάτο ποτήρι γάλα, χλιαρό
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι χοντρό σιμιγδάλι
6 αυγά
3 βανίλιες
ξύσμα ενός λεμονιού
Για το φύλλο
1 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
500γρ. βούτυρο ανάλατο (για άλειμμα των φύλλων), λιωμένο
Για το σιρόπι
6 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμόνι
Προετοιμασία:
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα και το σιμιγδάλι σε συνεχόμενη ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Βάζουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν πήξει η κρέμα μας κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα. Όταν κρυώσει λίγο η κρέμα προσθέτουμε τις βανίλιες με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί φούρνου και απλώνουμε 13-15 φύλλα κρούστας στο ταψί βουτυρώνοντας τα ένα ένα με αρκετό βούτυρο. Αφού κρυώσει εντελώς η κρέμα την απλώνουμε πάνω στα φύλλα μέσα στο ταψί. Αφού απλώσουμε καλά την κρέμα, την σκεπάζουμε με 10-12 φύλλα κρούστα τα οποία τα βουτυρώνουμε και πάλι καλά ένα-ένα. Χαράσσουμε ελαφρά το γαλακτομπούρεκο μας σε μερίδες και το ραντίζουμε με αρκετό βούτυρο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για μία περίπου ώρα στους 220oC, και για ακόμα 15 λεπτά στο τέλος στους 200οC. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντοτε από τον φούρνο μας. Το αποτέλεσμα όμως που ψάχνουμε είναι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας στο επάνω μέρος.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.
Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο μας από το φούρνο, περιχύνουμε προσεκτικά αμέσως με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό μας να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρετε το γαλακτομπούρεκο σας αμέσως μόλις κρυώσει εντελώς και σε θερμοκρασία δωματίου. Για να το διατηρήσετε χρειάζεται ψυγείο. Απολαύστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)