Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πορτοκαλοπιτα!



Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο (επιπρόσθετο για το ταψί)
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 φακελάκι σκόνη
1 και 1/4 φλιτζάνια γιαούρτι στραγγιστο
4 αυγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, χοντροτριμμένο
10 φύλλα κρούστας

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας μέλι θυμαρίσιο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Προετοιμασία:

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για τη πορτοκαλοπιτα μας αφού πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν θα το χρειαστούμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί. Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και βράζουμε για 15 λεπτά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190οC.
Αλείφουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Για την συγκεκριμένη πορτοκαλοπιτα θα χρειαστείτε ένα ταψί 28Χ20 ή κάτι αντίστοιχο. Ξετυλίγουμε το φύλλο κρούστας από την συσκευασία του και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι. Απλώνουμε τα φύλα σε επίπεδη επιφάνεια και αφήνουμε ακάλυπτα μέχρι να τα χρειαστούμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπούμε ελαφρά τα 4 αυγά, μόνο μέχρι να αναμιχτούν. Προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν και βάζουμε το μείγμα μας μέσα στο λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω από το μείγμα τα χοντροκομμένα κομμάτια φύλλου. Πιέζουμε μερικά φύλα να βυθιστούν μέσα στο μείγμα και αφήνουμε άλλα να εξέχουν από αυτό.
Ψήνουμε την πορτοκαλοπιτα μέχρι να σταθεί και να ροδίσει, περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο μόλις είναι έτοιμη η πορτοκαλοπιτα μας και την κόβουμε σε μερίδες με κοφτερό μαχαίρι. Αμέσως περιχύνουμε την πορτοκαλοπιτα μας με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει η πορτοκαλοπιτα και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Σερβίρετε την πορτοκαλοπιτα σας κρύα και συνοδέψτε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)